Една преглед от 2021 г. за ролята на храненето в развитието и превенцията на загубата на слуха разглежда хиляди статии и заключава: „Храненето, богато на наситени мазнини и холестерол, има вреден ефект върху слуха, а това може да се предотврати с по-ниска консумация.“ Случаят с Мабаан, за който разказах преди време, е доста интересна история, но върху какво почиват заключенията им? Истина е, че при лабораторните животни може да се докаже. Ако учените дават на група плъхове или чинчили допълнително холестерол с храната, могат да докажат, че храненето, предизвикващо атеросклероза, може да увреди вътрешното ухо и да доведе до загуба на слуха дори и без излагане на шум. Но това не означава непременно, че същото важи за хората.

Има убедителни епидемиологични данни. Например, едно проучване с хиляди близнаци успява да докаже връзка между хранене с високо съдържание на холестерол и увреждането на слуха. В проучването върху слуха Синя планина, което включва хиляди по-възрастни мъже и жени, за да се проучи темата за загубата на слуха с напредване на възрастта, холестеролът се оказва, че е най-често свързан със загубата на слуха. Хората, които приемат количеството холестерол, което се съдържа в две яйца на ден, имали 34% по-висок риск от загуба на слуха в сравнение с тези, които приемали по едно яйце. Хората на статини и особено тези на високи дози, се оказва, че имат по-нисък риск. Според изследователите приемът на голямо количество холестерол може да наруши кръвообращението в самото вътрешно ухо или атеросклеротичните възпалителни промени могат да намалят кръвопотока към малките артерии, които захранват вътрешното ухо. Нека погледнем вътре в артериите, за да видим дали това е вярно.

Степента на коронарна артериална болест на сърцето, изследвана при ангиограма, се оказва тясно свързана със загубата на слуха. Тъй като атеросклерозата е системно заболяване, което засяга цялото артериално дърво, това има отношение към артериите, които захранват вътрешното ухо. Същото е установено и за количеството атеросклеротична плака в каротидните артерии на врата. Колкото повече плака има, толкова по-слаб е слухът и колкото повече плака се открива, толкова по-нисък е тестът за разпознаване на говор. На живо, с помощта на магнитен резонанс, можем да видим атеросклерозата на вътрешната обложка на артериите, снабдяващи вътрешното ухо.

Тъй като мозъчният кръвопоток често е свързан с каротидните артерии, изследователите провериха, дали хората с лош слух имат по-ниска мозъчна кръвопретокова резерва – този момент, когато мозъчните артерии се стесняват и кръвопотокът намалява. И действително откриват такава връзка. Хората с загуба на слух имат по-нисък максимален мозъчен кръвопоток при възможността на повишаване на дейността – този момент, когато мозъчните артерии се стесняват до максимум. И дали е увреждането на кръвопотока в ранните години на живота просто началото на някакъв общ системен процес на увреждане на артериите, който засяга и тези, които захранват вътрешното ухо? В момента се разработват карти, които ще ви покажат атеросклерозата на артериите в главата ви.

Самото лекарство за статините може да помогне при загубата на слух. Съвсем отскоро беше публикувано проучване срещу контролна група, доказващо, че приемът на статин увеличава устойчивостта към шум и подобрява разбираемостта на говора. Изглежда, че приемът на статини, който вече е показал полза за цялостното здраве на сърцето и мозъка, може също така да има благоприятен ефект върху слуха. Нека се надяваме, че едно ден това може да бъде допълнителен стимул за тези с висок холестерол да спазят препоръките за живота.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/aducanumab-for-alzheimers/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев