Кои храни причиняват възпаление и кои храни намаляват възпалението? И защо това е от значение? Това ще разгледаме в това видео и в следващото.
Прекомерното възпаление може да играе роля в голям брой водещи причини за смърт и увреждане, включително диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно заболяване. Но какви са стимулите, които подтикват тази пагубна възпалителна каскада? Обикновено разбираме за възпалителната природа на хроничното високомазнинно хранене, но възпалителният ефект „може и да не е ограничен само до хроничния прием, а става видим дори и след консумация на една-единствена порция.“
Няколко часа след прием на нездравословно ястие, възпалителните показатели, като (IL-6), интерлевкин-6, могат да скочат изведнъж и да се удвоят за 6 часа. Повечето проучвания показват увеличение на IL-6 след консумация на високомазнинна храна. Но приеманите храни не са просто пълни с месо, яйца, мляко и олио, но и с боклучави рафинирани въглехидрати като бяло брашно и добавена захар.
Да, ако дадете на хората чисто масло и никакви въглехидрати, все още може да получите скок във възпалението в рамките на няколко часа, което доказва, че добавената мазнина сама по себе си възпалява. Но ако дадете на хората чиста захарна вода без никакви мазнини, получавате същото нещо, което доказва, че добавената захар също възпалява.
Защо трябва да се притесняваме от възпалителната реакция след прием на нездравословна храна? Защото изследванията посочват, че постоянното ниско възпаление е скрит фактор за поява на няколко хронични заболявания с висока смъртност, и че храната може да допринесе или да облекчи възпалението.
Ще забележите в тази графика, че нивата на IL-6 скачат до около 3 pg/mL. Започвате редовно да достигате нива от около 3 pg/mL и това е свързано с два пъти по-голям риск от смърт. Този повишен риск се оказва навсякъде, в осем други подобни проучвания, вероятно защото е свързан с повишен риск от сърдечно заболяване, убиец #1 на мъже и жени, дори толкова, колкото някои други сериозни рискови фактори, като високия холестерол.
Не всички високомазнинни храни причиняват възпаление. Над дузина проучвания показват, че целите растителни храни, като ядките, не увеличават възпалителните показатели, дори и прием на няколко шепи ядки на ден. Всъщност, ако намажете половин авокадо върху един телешки бургер, ще можете да намалите част от възпалението, причинено от месото – дори постното месо.
Има прегледи, според които има спад на възпалителните показатели след прием на месо от диви животни, което е възможно най-постното месо, но само в сравнение с месото, купено от магазина. Ако дадете на хората някакво наистина мазно месо, нивата им на IL-6 се изстрелват до небесата, както и фактора на туморната некроза и C-реактивния протеин. Възпаление, възпаление, възпаление само за няколко часа, след като попадне в устата ви. Ами ако вместо това изядете една пържола от кенгуру, което е с изключително ниско съдържание на мазнини на нивото на един лос? Получавате възпаление, възпаление, възпаление отново няколко часа, след като е попаднало в устата ви. Определено по-малко възпаление отколкото конвенционалното месо от магазина, но въпреки всичко възпаление, чиито показатели се увеличават само за няколко часа.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/foods-that-cause-inflammation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев