Откриването на прости стратегии за предотвратяване или забавяне на болестите, свързани с остаряването, е основна цел на общественото здраве. Но как можем да измерим ефектите от такива стратегии? Дължината на теломера е надежден показател за биологично застаряване и рискът от развитие на хронични заболявания, свързани с възрастта. За тези от вас, които пропуснаха всичките ми видеа за теломерите – които датират отпреди повече от десет години, какво е теломер и защо има значение колко са дълги? Теломер идва от гръцки и означава „крайната част“ на хромозомите ни.
Теломерите хващат края на хромозомите като връзки за обувки, за да предпазват ДНК-то ни от протриване. Дължината на теломера е важна, тъй като има изискване за минимална дължина, но всеки пък, в който клетките ни се делят, малка част от теломера се губи и веднъж след като станат твърде къси, клетката може да умре. Ето защо теломерите понякога се наричат молекулния часовник на клетките. Всяка година ставаме все по-ниски и по-ниски, това е факелът на живота, но при някои хора този факел изгаря по-бързо отколкото при други.
Ускореното скъсяване на теломерите се определя като основен биопоказател за ускорено остаряване, риск от заболявания и по-малка продължителност на живота. Но има и добри новини. Може да се противодейства на скъсяването на теломерите с помощта на ензим в клетките, наречен теломераза. Теломеразата може да запълни загубените частички и да удължи теломерите ни. Как можем да подпомогнем този ензим и накрая да забавим клетъчното остаряване? Тренировките могат да помогнат. Хората с високи нива на физическа активност имат по-дълги теломери, докато затлъстелите хора и пушачите имат по-къси, както и хората, които не спят достатъчно. Ами храненето?
В световен план очакваме всяка антиоксидантна и противовъзпалителна диета да предпазва теломерите. Говорим за пълноценно растително хранене с намален прием на месо и замяна на животинския протеин като цяло в полза на растителните протеини. Имайки предвид, че растителните храни имат добре известни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, има основа да се вярва, че консумацията на растителни храни може да помогне за противодействие на теломерното изхабяване, но няма как да знаем дали наистина е така, докато не направим проверка.
Д-р Дийн Орниш, заедно с нобеловия лауреат, който откри ензима теломераза, изучаваха ефектите от специфични промени в начина на живот върху активността на теломеразата и теломерната дължина с употребата на същата растителна диета и програма за начин на живот, които е доказано, че спират развитието на сърдечното заболяване и ранния стадий рак на простатата и може би дори ранния стадий Алцхаймер. Дължината на теломера се скъсила в контролната група и хората остарели с пет години, както се очаквало, а теломерът в растителната група не само че не се скъсил толкова, а всъщност се удължил при нея. Докато при едно подобно проучване с подобен период от време нямало разлика в дължината на теломерите, когато се дава на хората по-обичайните нискомаслени млечни продукти, пилешки гърди без кожа и други стандартни съвети за по-здравословно хранене.
Растителните храни, богати на антиоксиданти, помагат за поддържане на дължината на теломерите. За разлика от тях, приемът на общи и наситени мазнини и консумацията на рафинирани зърнени, месо и месни продукти, както и сода, е свързана с по-къси теломери. Хората, които се хранят с противовъзпалителни храни, обикновено имат по-дълги теломери и колкото по-голям е противовъзпалителният потенциал на диетата с времето, толкова по-голям е потенциалът и за значително намаляване на скоростта на скъсяването на теломерите. Тези с най-противовъзпалителните диети имат почти два пъти по-голям риск от ускорено скъсяване на теломерите. Най-възпалителната съставка от храната са наситените мазнини, които се съдържат в месото, млечните, яйцата и бързите храни, наред с други възпалителни съставки, като холестерола и транс мазнините. Омега-3 обикновено действа противовъзпалително, но при проверка се оказва, че добавките с рибено масло нямат никакви значителни ефекти за теломера.
Най-важният противовъзпалителен хранителен компонент са фибрите. И наистина, ако разгледаме приема на фибри и дължината на теломерите в представителна извадка на хиляди възрастни в САЩ, въпреки че никой не приема достатъчно, колкото повече фибри се консумират, толкова по-дълги са теломерите на хората. Тъй като изглежда има увеличение с права линия, изчисленията са лесни и се оказва, че само 10 г увеличение на фибрите за 1000 калории се равнява на биологично стареене с 4 години по-малко, докато например консумацията на сода ускорява остаряването на клетките с почти 2 години за всяка дневна порция.
Разбира се, храненето, богато на фибри, и храненето със значителни количества плодове, зеленчуци и зърнени, вървят ръка за ръка. Така че, фибрите може би са просто показател за прием на много цели здравословни растителни храни, но има ли някои специфични растения, свързани с удължаването на теломерите? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-to-eat-to-prevent-telomere-shortening/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев