В последното си видео за изхождането говорих за потенциалните ефекти от сините сливи и сушените смокини за поддържане на редовна дефекация. Ами влиянието на позицията на тялото при изхождане? Въпреки че клечането продължава да бъде традиционната позиция при населението от Азия и Африка, западните държави са свикнали да седят на тоалетната чиния. И когато правим това, когато седим изправени, изпражненията ни са принудени да завият почти на 90 градуса, така наречения ректо-анален ъгъл. Сега, това е добре, в смисъл че предпазва да не си изцапаме гащите всеки път, в който седнем. Но по отношение на изхождането, седналата позиция затруднява целта на брилянтния дизайн на тялото ни – както ако се опитваме да караме кола без да освободим ръчната спирачка. И въпреки това много лекари не обсъждат такива телесни функции, за които не се говори, или просто са невежи. Лекарите не знаят за клечането.
Разбира се, това идва от някой, който притежава компания за клекнала платформа за тоалетна. В едно предишно видео говорих за тези малки столчета за крака, които може да се използват за повдигане на коленете, когато заемете позицията за изхождане, но се оказва, че не помагат по отношение на описаната трудност при дефекация или за средното време, прекарвано за изпразване на червата. Но тези столчета дават едва 10 см разлика. Така нареченото Squatty Potty гърне е два пъти по-високо и докато разглеждате картинките му, от блокаж на дупето до фекална фиеста, украсени с малки изпражнения във форма на дъга, се оказва, че никога досега не е имало проверка дали действа.
Употребата на устройство за модификация на позата за дефекация, т.е. Squatty Potty гърнето, и то подействало! Увеличено усещане за изпразване на червата, намаляване на напъването и около минута по-малко, прекарана на тоалетната чиния. Единственият недостатък е неудобството. Дори само повдигане от 15 см се оказва, че причинява такова неудобство при участниците в едно предишно проучване, че прекратили проучването.
Как можем да постигнем същия ъгъл на навеждане както при повдигане на краката? Какво ще кажете просто да се наведете напред? Изглежда ли ви познато? Това е известната скулптура от Ордин, Мислителят. И наистина, изследователите от Кливланд започнали да изучават позицията на „Мислителя“ за дефекация и успели да докажат отварянето на ано-ректалния ъгъл с помощта на синедефекография – ето ви нова дума за днес, което означава на практика изпражненията, гледани на рентген – отвор на 130 градуса, по-добър от това, което ще получите, ако повдигнете краката си, така стават около 90 градуса. Позицията „Мислител“ може би е по-ефективна за дефекация и помага при запек, но все още нямаме официални проучвания.
Можете да си представите коя е най-лошата позиция, легнал по гръб с помощта на болнично легенче, тъй като повишаването на кръвното налягане в сърцето и мозъка, когато се напъвате да ходите по голяма нужда, е свързано с внезапна смърт от инфаркт и инсулт. Всъщност, в Япония установяват, че това е най-честата дейност от ежедневието, която се случва в мига на смъртта. И тези, които не могат да станат от леглото, изглежда имат особено голям риск. Ето защо, ако изобщо е възможно, е по-добре хората да седнат в леглото, за да не се причинява такъв натиск върху организма.
Важно да се върнем крачка назад по отношение на дебата седене или клечане, като видим този коментар отпреди 50 години. Да, позицията на клечане е естествената, тъй като е използвана от така наречените примитивни хора, които се изхождали много лесно, до така степен, че привържениците на клечането обвиняват порцелановия трон за всички проблеми на западната цивилизация. Но дали наистина позицията е от значение, ако се храните правилно? Човекът, който клечи, защото няма съвременна водопроводна система, също обикновено се храни с по-натурални храни, на които не са премахнати фибрите. Добавянето на фибри към храната може да позволи на хората със запек да се изхождат без усилия и без да се налага да клечат над някаква дупка в земята. Така че, може би ако само променим храненето си, няма да се налага да променяме и дизайна на водопроводната си система.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-poop-position-for-constipation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев