Интересно е, когато потърсим информация за нискокалорийния подсладител еритритол в научната литература, ще се натъкнем на статии като тази, която описва употреба на еритритол за цели, които никога не съм си представял. Но ако си мислите, че това е шокиращо… Ами заглавия като това? Еритритолът е свързан с повишаване на телесните мазнини при юношите, метаболитна дисфункция, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, преддиабетно състояние, диабет и усложнения при диабет, като бъбречно увреждане и слепота.
Но чакайте малко, мислех, че еритритолът се смята за напълно безопасен и дори има антиоксидантни свойства. Нека разгледаме отблизо тези проучвания.
При влизане в колежа много млади хора наддават тегло – „първокурсник 15“ – което може да доведе до започване на грешния курс в живота по отношение на развитието на хронични заболявания. Но не става така при всички първокурсници; така че изследователите искали да се опитат да разберат защо някои наддават тегло, а други не. В един от първите дни в училище група студенти си направили кръвно изследване, а девет месеца по-късно отново били претеглени и изследвали кръвта си. Около 1/4 от студентите поддържали стабилно тегло, но останалите 3/4 били средно с около 4 кг по-тежки. После станало нещо интересно. Взели кръвта на хората със стабилно тегло и я сравнили с тази на кръвта на хората, които наддали тегло, за да видят дали ще има разлики. И тези, които наддали тегло, имали значително по-високи нива на еритритол в кръвта си, и то не само с малко – 15 пъти по-високи нива. Тези с лош контрол на кръвната захар имали 21 пъти по-високи нива на еритритол в кръвта.
Същото нещо е и със сърдечното заболяване. Какво имат хората със сърдечно заболяване повече в кръвта си? Еритритол. Същото нещо и с диабет и усложнения от диабет. Добре, но какво се случва? Допринася ли еритритолът към затлъстяването и сърдечното заболяване и диабета или той е просто невинен страничен наблюдател? Може би има обратна причинно-следствена връзка, което означава, че вместо еритритолът да води до по-голямо тегло, може би теглото е довело до по-висок еритритол. В крайна сметка кой посяга към нискокалорийните подсладители? Но чакайте малко. В това проучване, например, изследвали кръвта преди и след период от над 20 години. Съществувал ли е еритритолът изобщо тогава? Първите изследвания били през 80-те, а еритритолът е одобрен чак през 2001 г. Същото е и с проучването върху сърдечното заболяване. Пробите кръв били взети в края на 80-те години; така че наличието на еритритол в кръвта не може да се обясни с консумацията на еритритол като заместител на захарта. Чакайте малко. Как се случи да имат толкова много еритритол в организма си?
Собственото им тяло го е произвело. Знаем, че тялото може да вземе излишната захар в кръвта и да я превърне в еритритол. Ако давате на група хора радиоактивна захар, само за 2 часа в кръвта ще се появи радиоактивен еритритол. Оказва се, че еритритолът е метаболит на пентозо-фосфатния път, пътят, по който кръвната захар се превръща в еритритол. А пентозо-фосфатният път е защитен път. Той е начин, по който тялото изхвърля излишната кръвна захар в опит да превърне захарта в други неща, за да понижи нивата й. Наличието на еритритол в организма изглежда е последствие от твърде високи нива на захар, не причина. Нищо чудно, че еритритолът е свързан с диабета. Това е все едно да се каже, че високите нива на кръвна захар са свързани с високи нива на кръвна захар. А високите нива на кръвна захар са също така свързани и със затлъстяване и сърдечно заболяване.
Всъщност, образуването на еритритол може да бъде адаптивен механизъм за справяне с оксидативния стрес, предизвикан от затлъстяването и високата глюкоза в кръвта. С други думи, не само начин за понижаване на кръвната захар, но и тъй като еритритолът може да действа като антиоксидант, може би тялото го произвежда, за да помогне за справяне с бъркотията.
Заключението е, че няма проучвания, които да свързват консумацията на еритритол с каквито и да е заболявания. Но от друга страна проучванията, направени върху еритритола, показват, че той е относително безвреден и вероятно полезен, но последствията от редовната му консумация все още не са оценени.
Дотам беше стигнала науката до 2023 г., когато една престижна лаборатория на Кливланд откри по-голяма склонност към съсирване на кръвта в епруветка и в кръвта на артериите на мишките. И то при концентрация на кръвта 45 микромола, или дори 290. Но ако накарате хората да приемат по 2 супени лъжици, нивата на еритритол в кръвта скачат над 1 000 само за няколко минути. И така, докато ме се появят клинични проучвания, които да оневиняват еритритола, аз бих ви препоръчал да го избягвате.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/update-on-erythritol-sweetener-safety-are-there-side-effects
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев