Според проучването за бремето на заболяванията в световен мащаб храненето с високо съдържание на преработено месо, като бекон, шунка, хотдог, салам, наденица, води до смъртта на над 100 000 души всяка година, най-вече поради сърдечно заболяване, но също и рак и диабет, а резултатът е милиони години изгубен здрав живот по света всяка година. Не е нужно много. Съюзът на заинтересованите учени оценява, че ако американците намалят приема си до 28 г на седмица, хиляди смъртни случаи от рак ще бъдат избегнати всяка година. Но това е на равнище на населението. Как можем по-добре да разберем собствения си риск?
Въпреки че панелът NutriRECS в статиите върху месото от аналите на вътрешната медицина, за които говорих в предните няколко видеа, отхвърля собствените си открития, ако използваме тях именно, ще видим, че намаляването на консумацията на червено и преработено месо е свързано с 13% по-нисък риск от преждевременна смърт. Какво точно означава това? Какво означава 13% по-висок риск от смърт? За да разберете по-добре, нека ви представя концепцията за микроживотите.
Непосредственият риск, както е при каране на мотор или при скачане с парашут, може да доведе до инцидент. Един добър начин за сравнение на такива рискове, е единицата, известна като Микроморт, която се определя като шанс 1 на милион за внезапна смърт. Направих едно наистина интересно видео по тази тема наскоро. Много от рисковете, които поемаме, не ни убиват веднага, обаче. Замислете се за всички навици от живота, за които ни предупреждават, като пушенето на цигари, пиенето, вредното хранене, липсата на движение и т.н. Така че, микроживотът има за цел да направи всички тези хронични рискове сравними като покаже колко години живот ще изгубим средно, когато сме изложени на тях. Един микроживот се определя като 30 минути от продължителността на живота ви.
Защо? На някой 20-годишен, например един 22-годишен мъж или една 26-годишна жена, може да им остават средно около 57 години живот. Това са около 20 000 дни или 500 000 часа, или 1 милион половин часа. Аха! Ето как се определя един микроживот: намаление на един от милионите половин часа, които остават на един човек. Ето някои неща, които средно биха стрували 1 микроживот на някой 30-годишен мъж. Изпушването на 2 цигари, изпиването на 940 мл бира или всеки един ден, в който този човек живее с 5 кг повече наднормено тегло. Вижте колко полезно е това по отношение на сравнение на рисковете. Така че изпиването на 500 мл силна бира намалява продължителността на живота ви толкова, колкото и изпушването на 1 цигара. Ако за вас е немислимо да имате такова малко уважение към собственото си здраве, че да палите цигара по 2 пъти на ден, може би 1 цигара сутрин и 1 вечер, то тогава трябва да бъде също толкова немислимо да сте с 5 кг наднормено тегло.
По същия начин можем да сравним навиците, които удължават живота. Например, приемът на поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден може да добави средно по 4 години към продължителността на живота за мъжете и 3 години за жените. Това е до два пъти по-полезно от тренировките всеки ден. Но вижте това. Ако тренирате по 20 минути, добавяте 1 час към живота си, 2 микроживота. Така че, за всички, които казват, че нямат време да тренират, това е като 3 към 1 възвръщаемост на инвестицията. Ако дадете 20 минути от живота си, ще получите 60 минути допълнително. Освен това, има малка намаляваща възвръщаемост, но ако тренирате по 1 час на ден, ще получите повече време отколкото влагате.
Добре, ами месото? Всеки бургер е свързан със загуба на 1 микроживот.
Значи всеки бургер отнема по 30 минути от живота ви. По отношение на продължителността на живота, един бургер изглежда се равнява на 2 цигари. Ако не ви хрумне да запалите цигара на обяд, може би трябва да изберете бурито с боб вместо с месо.
А преработеното месо е дори още по-вредно. Има няколко еквивалентни начини, по които можем да кажем същото нещо. Представете си двама души, които са идентични по всички черти, освен това, че единият приема по 50 г преработено месо на ден, което се равнява на една голяма наденица, хотдог или няколко късчета бекон, а другият не приема никакво месо. Само тази една порция преработено месо всеки ден се очаква да отнеме 2 години от продължителността на живота му. 2 години по-малко с любимите ви хора, внуците, партньора, 2 години повече скръб. Или можем и да си представим всичко това на ежедневна база. Приемът на сандвич със салам или шунка всеки ден, само две парчета деликатесно месо, се очаква да отнеме по 1 час от живота ви всеки ден. Не мислите, че има достатъчно часове в един ден? Възможно е да имате вече по един по-малко, в зависимост от това какво ядете на обяд. По същия начин можем да видим какво се случва и с „ефективната възраст“. Приемът на 50 г преработено месо на ден се очаква да добави около 2 години към „ефективната ви възраст“, което означава да ви даде вероятността от смърт на годишна база, като тази на човек с 2 години по-възрастен от вас.
Като обобщение, пише председателят на департамента по хранене в Харвард и колеги, препоръките за месо на NutriRECS страдат от важни методологични ограничения и включват погрешно тълкуване на доказателствата относно храненето. За да подобрят здравето на хората, а и на планетата като страничен бонус, препоръките за хранене трябва да продължат да подчертават важността на храненето с ниско съдържание на червено и преработено месо и високо съдържание на минимално обработени растителни храни, като плодове, зеленчуци, зърнени, ядки и бобови – боб, грах, нахут и леща.
Нека завърша с един цитат от д-р Дийн Орниш относно статиите за месото от Аналите, според които хората трябва да продължават да консумират месо без да им пука. Неговото проучване върху сърцето и начина на живот беше едно от много проучвания, които панелът за месото отхвърли. То показа, че растителното хранене и начин на живот могат да спрат развитието дори на тежка коронарна болест на сърцето, причина за смърт #1 на мъже и жени. Контролната група реално направила само умерено намаление на приема на месо, сравнимо с това в прегледа от Аналите и резултатът бил влошаване на атеросклерозата. „Намирам утеха,“ казва Орниш, „в мисълта, че светлината побеждава мрака.“ „Но в днешно време светлината трябва да бъде наистина много ярка.“ Отговорността е на купувача. Не се заблуждавайте. „Животът ви може да зависи от това.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-does-meat-affect-longevity/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев