В ботанически термини, семената са малки ембрионни растения – цялото растение, натъпкано в едно малко семе, заобиколено от външен слой, пълно с витамини, минерали и фитохимикали, които да защитават ДНК-то на семето растение ит свободни радикали. Нищо чудно, че те са толкова полезни. И под семена, използвайки официалната дефиниция, тук говорим за всички цели зърна – зърнените са семена, можете да ги посадите и те ще растат. Ядките са просто сушени плодове с едно или две семена. Бобовите, боб, грах и леща, са също семена, както и какаото и кафето. Така че, наличието на ползи за здравето в нещо като какаото или кафето не трябва да е толкова изненадващо. Има значителни доказателства, че повишената консумация на всички тези растения е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.
Разбира се, много от изследванията върху шоколада са просто върху това как да накарат потребителите да консумират повече. Въпреки че не е имало значение каква музика хората са слушали, когато става въпрос за интензитет на вкуса, наслада или текстура на една чушка, хората обичат шоколада повече, когато случат джаз, вместо класическа музика, рок или хип-хоп. Защо това е важно? Така че да могат хранителните индустрии да интегрират специфични музикални стимули, за да максимизират своята печалба. Например, компаниите за шоколад могат да допълнят своите продукти с джазова фонова музика, за да увеличат приемствеността на потребителите. Те цитират едно по-ранно проучване, което демонстрира, че хората оценяват консумацията на стриди по-приятна при наличието на „звука на морето“ отколкото при наличието на „шумове от фермата“.
Бихме си помислили, че шоколадът просто ще се продава, имайки предвид, че се смята за най- често желаната храна в света. Определено няма същия интерес сред пациенти относно това дали брюкселското зеле може да достави подобна сърдечно-съдова защита. Така че, разбираемо е да се надяваме, че шоколадът ще осигури ползи за здравето. Междувременно, въпреки известните ползи, брюкселското зеле изнемощява, не е обичано и не е консумирано.
Един от потенциалните недостатъци на шоколада е наддаването на тегло. Въпреки че какаото има малко калории, шоколадът е една от храните с най-много калории. Ето 100 калории шоколад, в сравнение със 100 калории ягоди, например.
Преди няколко години едно проучване, финансирано от Националната асоциация на сладкарите, които, освен всичко друго, поддържат и сайта voteforcandy.com, докладвали, че американците, които ядат шоколад, тежат средно с по 1,8 кг по-малко от тези, които не ядат. Но може би консуматорите на шоколад спортуват повече или ядат повече плодове и зеленчуци, нямало контрола на нито едно от тези неща.
Откритията на едно по-скорошно проучване, обаче, публикувано в архивите на Вътрешна медицина, е по-трудно да се пренебрегнат. Никаква очевидна връзка с индустрията за шоколад, съобщавайки, че от хиляда мъже и жени, които изучавали в Сан Диего, тези, които са консумирали шоколад по-често, наистина имали по-нисък индекс на телесната маса, тежали по-малко отколкото тези, които консумирали по-рядко шоколад, дори и след контрол на физическата активност и качеството на диетата. Това е едно проучване с напречно сечение във времето, което означава определен момент във времето, така че няма как да докажете причина и следствие. Може би неяденето на шоколад води до надебеляване или може би надебеляването води до неядене на шоколад. Може би хората, които са с наднормено тегло, се опитват да спрат сладкото. Това, от което се нуждаем, е проучване, в което хората са проследени във времето, но не е имало такова проспективно проучване… досега.
Над 10 000 души, проследени за шест години, и се оказва, че навикът за ядене на шоколад е свързан с дългосрочно НАДДАВАНЕ на тегло в съотношение доза-реакция, което означава, че най-голямото наддаване на тегло във времето е забелязано при тези с голяма честота на прием на шоколад. Изглежда, че причината, поради която тези проучвания с напречно сечение установяват обратното, е, че хората, диагностицирани със заболявания, свързани със затлъстяването, обикновено намаляват приема си на неща като шоколад в опит да подобрят прогнозата си, което обяснява защо по-тежките хора може средно да ядат по-малко шоколад.
И после имаме най-силният вид доказателства, интервенционалните проучвания, при които разделяте хората на две групи, променяте диетата на половината и наистина, добавянето на четири блокчета шоколад към ежедневната диета на хората наистина изглежда, че добавя няколко килограма отгоре.
И така, какво да кажем на пациентите си? Понеже много какаови продукти са богати на захар и наситени мазнини, семейните лекари трябва да се въздържат от това да препоръчват какаото. Това е малко смущаващо, обаче, искам да кажа, можете да получите ползите на шоколада без никаква захар или мазнина в допълнение, например като добавяте какао на прах към смутито си, но много често лекарите мислят, че пациентите не могат да понесат истината. Точно на място. Ако пациентите ви попитат, вие ги попитайте кой вид шоколад те предпочитат. Ако отговорят, млечен шоколад, то най-добре е да им отговорите, че не е полезен за тях. Ако кажат обаче черен шоколад, то тогава можете да се отнасяте към тях така сякаш те имат мозък и да им изложите доказателствата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-chocolate-cause-weight-gain/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев