Относителната парализа на нашите артерии за часове след прием на бърза храна и чийзкейк може да се появи и след прием на зехтин. Зехтинът е установено, че води до същото влошаване на ендотелната функция както останалите от тези високомазнинни храни. Наденицата и яйчният мъфин от Макдоналдс са най-вредни, но зехтинът не е много далеч от тях.
Проучванията, които предлагат ендотелни ползи след консумация на зехтин, са измерили нещо различно: предизвикано от исхемия, а не от нормален кръвопоток, разширение. И просто няма добри доказателства, че това всъщност е индекс на ендотелната функция, което именно предрича сърдечно заболяване. Стотици проучвания показват, че този друг тест може да даде фалшив негативен резултат.
Но не е само зехтинът. Други олиа също се оказва, че имат вредни ефекти – значително постоянно намаление на ендотелната функция три часа след всяко хранене, независимо от вида олио или дали олиото е свежо или е пържено. Зехтинът може и да е по-добър от олиата, богати на омега-3 или наситени мазнини, но все пак показва вреден ефект. Но това проучване било проведено върху стандартен рафиниран зехтин. Ами зехтинът екстра върджин?
Зехтинът екстра върджин задържа една част от противовъзпалителните фитонутриенти, които се съдържат в маслината и така не изглежда да предизвиква същото увеличение на възпалителните показатели, причинено от стандартния зехтин. Но какво означава това за нашите артерии?
Зехтинът екстра върджин може да има по-скоро неутрален ефект, в сравнение с маслото, което има пагубен ефект, който продължава за шест часа, на практика точно до следващото хранене. В най-голямото проспективно проучване, което някога е оценявало връзката между консумацията на зехтин и проблеми като сърдечни удари, има предположение, че зехтинът екстра върджин може би е по-добър от обикновения зехтин. Но за нито един не е установено, че значително намаляват случаите на сърдечни удари след контрол на здравословни хранителни навици, като прием на зеленчуци, което обикновено върви ръка за ръка с приема на зехтин.
Има проучвания, обаче, които показват, че дори екстра върджин зехтинът, обратно на очакванията, може значително да влоши ендотелната функция. И така, защо някои проучвания предполагат, че ендотелната функция на хората се подобрява на средиземноморска диета, диета, богата на зехтин? Може би защото тя също така е богата и на цели зърнени храни, плодове, зеленчуци, бобови и орехи. Плодовете и зеленчуците изглежда осигуряват някаква защита срещу директното влошаване на ендотелната функция, което е резултат от високомазнинните храни, включително зехтина. Така че подобренията в здравето може да ги има въпреки олиото, а не заради него. По отношение на ефекта върху ендотелната функция след хранене, ползотворните съставки на средиземноморската диета могат основно да се дължат на богатите на антиоксиданти храни, зеленчуците, плодовете и техните производни, като балсамовия оцет. Само добавянето на малко зеленчуци към мазнинно хранене могат отчасти да възстановят артериалната функция и кръвопотока.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/olive-oil-and-artery-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев