Хроничното бъбречно заболяване е основен проблем на общественото здраве, който засяга около един на осем американци, увеличавайки риска от заболяване и смърт дори и сред тези само с леко намаление на бъбречната функция. И така, евтините превантивни стратегии с нисък риск, които всеки може да приложи, са нужни, за да се обърне внимание на епидемията от заболявания на бъбреците.
Начинът на хранене играе роля във влошаването на бъбречната функция. Най-вече хранене с високо съдържание на животински протеини, животински мазнини и холестерол може да бъде свързано с изливане на протеин в урината (знак за увреждане на бъбреците), а като цяло хранене с високо съдържание на плодове, зеленчуци и цели зърнени храни, с ниско съдържание на месо и сладки, може да има предпазна функция срещу влошаването на бъбречната функция.
В сравнение с храната, приемана от нашите предци, не само че ние приемаме повече наситени мазнини, захар и сол, но и сега се храним повече с киселинно образуващи храни, за разлика от основополагащите или алкални храни. Храненето на предците ни е било до голяма степен растително и като такова произвеждал повече алкална, а не киселинна среда. Киселинното насищане от храната се определя от баланса на киселинно образуващата храна, която е богата на животински протеини (като месо, яйца и сирене), компенсиран от алкално образуващите храни, като плодове и зеленчуци. И в това национално проучване на 12 000 американци киселинното насищане от храната било свързано с увреждане на бъбреците сред американците.
Киселинно образуващите диети се вярва, че повлияват бъбреците чрез тръбообразна токсичност, увреждане на малките деликатни тръбички, които произвеждат урината в бъбреците чрез увеличено производство на амоняк. Вижте, амонякът е алкален, така че бъбреците създават амоняк, за да филтрират киселината от храната, която приемаме. Това е важно в краткосрочен план, за да се отървем от киселината, в дългосрочен план обаче целият този амоняк в бъбреците ни всеки ден може да предизвика токсични ефекти.
Бъбречната ни функция обикновено се влошава прогресивно след 30-те години и на 80-годишна възраст капацитетът на бъбреците ни може да се намали наполовина. Може би този така наречен упадък с възрастта в бъбречната функция е резултат от увреждането, предизвикано от свръхпроизводство на амоняк през целия живот. Това е една теория. Киселинното pH може да увеличи производството на свободни радикали и да увреди бъбреците по този начин, добавяйки към увреждането.
Не само че протеинът се извлича от растителните храни, придружен от антиоксидантите, които се борят със свободните радикали, растителният протеин е по-малко киселинно образуващ преди всичко, защото обикновено има по-малко аминокиселини, съдържащи сяра. Една от причините, поради които растителните храни са по-малко киселинно образуващи в сравнение с животинските храни, е защото киселината се произвежда от сярата в протеина, а в растителните храни има по-малко сяра.
И така, по-важната детерминанта на ефекта на протеините върху развитието на бъбречното заболяване е КАЧЕСТВОТО на приетия протеин, с други думи, дали той предизвиква производство на киселина, както повечето животински протеини или е алкален, както повечето плодове и зеленчуци, а не толкова количеството на приетия протеин.
Тъй като американската диета е основно киселинно произвеждаща, защото е дефицитна на плодове и зеленчуци и съдържа големи количества животински продукти, промяната от стандартна американска диета към веганска диета може да подобри ацидозата при пациенти с хронично бъбречно заболяване. При нормални обстоятелства вегетарианската диета е алкализираща, докато невегетарианската диета води до киселинен товар. Това е така дори и при вегетарианците, които консумират преработени заместители на месото, като зеленчукови бургери.
Растителното хранене се предписва от десетилетия за хората с хронична бъбречна недостатъчност, без животинска мазнина, без холестерол, по-малък киселинен товар и помага за понижаване на кръвното налягане. И наистина, ако сравните бъбречната функция на вегани, вегетарианци и месоядни, най-растителната диета е свързана с подобрени параметри за превенцията на дегенеративно бъбречно заболяване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/protein-source-an-acid-test-for-kidney-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев