Десетилетия наред се твърдеше, че като естествен елемент, калцият под формата на добавка, би трябвало да е напълно безопасен, но калцият под формата на добавка е нито естествен, нито без рискове, но същото може да се каже за всяко лекарство на планетата. И все пак лекарите продължават да пишат милиарди рецепти за лекарства всяка година, поради надеждата, че поне ползите ще надхвърлят рисковете. Какво ще кажете за ползите от добавка на калций? Да, сърдечните удари и инсултите могат да бъдат унищожителни, но същото важи и за счупването на бедрената кост. Рискът от смърт се изстрелва в месеците след фрактура на бедрото. Около една на всеки пет жени не доживяват една година след счупване на бедрото, а може и да бъде още по-зле за мъжете, средно съкращаващи живота си с около четири до пет години. И за съжаление тези ужасни статистики не изглежда да се подобряват.
Така че, дори и ако добавките с калций причиняваха по-малко сърдечни удари и инсулти, ако предотвратяваха много повече счупвания на бедрената кост, то тогава резултатът е по-благосклонно съотношение на риск-ползи. И така, колко ефективни са добавките с калций за предотвратяване на счупванията на бедрото? Знаем, че приемът на мляко не изглежда да помага, но може би това е защото всяка потенциална полза от калция в млякото може да се замъгли от повишения риск от счупвания и смърт, свързани с галактозната захар в млякото. Но какво да кажем за калция отделно само в добавката с калций? Приемът на калций като цяло не изглежда да е свързан изобщо с риск от счупвания на бедрената кост. И когато хората приемат калций като добавка, не само че няма никакво намаление в риска от фрактури, но и е възможен повишен риск. Рандомизираните контролирани проучвания предполагат, че има по-голям риск с 64% от счупвания с прием на добавка с калций, в сравнение само с плацебо захарно хапче.
Откъде изобщо им е хрумнала тази идея, че добавките с калций могат да помогнат на костите ни? Това било едно влиятелно проучване от 1992 г., което установило, че комбинация от витамин D и калций под формата на добавки могат да намалят процента счупвания на бедрената кост с 43%, но то било проведено сред жени в институции, като домове за възрастни, където имали дефицит на витамин D. Те не си набавяли достатъчно слънце и затова, ако имате дефицит на витамин D и приемате витамин D и калций, не е изненада, че костите ви ще се подобрят. Но за жените, които живеят независимо в обществото, най-новите официални препоръки за калций и витамин D за предотвратяване на остеопороза, са единодушни: не приемайте добавка. Защо? Защото при липсата на достатъчни доказателства за ползи, приемът на добавки не си струва никакъв риск, без значение колко малък може да е той. Сега, това не означава, че тези добавки не играят роля в лечението на остеопорозата или че добавките с витамин D може да не са полезни и за други неща, но ако просто се опитвате да предотвратите фрактури, жените, които живеят извън институции, не трябва да ги приемат, а може би дори и в институциите. В това проучване, вместо да дават на жителите на дома за възрастни добавка витамин D и калций, ги излагали или на слънчева светлина, или на добавка с калций. И тези, които получили хапчето с калций, имали значително по-голяма смъртност, живели по-кратко отколкото групата със слънчевата светлина.
Въпреки че добавките с калций не изглежда да предотвратяват счупванията на бедрената кост, те могат и да намалят цялостния риск от счупвания с около 10%, а ето как изглежда съотношението риск-полза. Ако хиляда души приемат добавка калций за пет години, ще очакваме 14 допълнителни сърдечни удара, което означава, че 14 души още ще имат сърдечен удар, който нямаше да имат, ако не бяха започнали прием на добавка калций. И така, те ефективно отиват до магазина и купуват нещо, което ще им докара сърдечен удар, плюс десет инсулта, които иначе нямаше да се случат и 13 смъртни случая – хора, които иначе щяха да са живи, ако не бяха започнали добавката. Но всичко това е балансирано срещу 26-те счупвания, които ще бъдат предотвратени. Сега, не е много забавно да паднеш и да си счупиш китката или нещо такова, но мисля, че повечето хора ще гледат на този анализ на рисковете и ползите и ще заключат, че добавките с калций ще им донесат повече вреди, отколкото ползи.
Имайки предвид тези открития, употребата на тези добавки не трябва да се препоръчва, а хората трябва да се съветват да си набавят калция от храната. Добавките с калций са свързани с повишен риск от инфаркт на миокарда (сърдечен удар), докато приемът на калций от храната не е. Колко калций трябва да приемаме? Интересното е, че за разлика от повечето други нутриенти, няма международен консенсус. В Англия, например, препоръката за възрастни е 700 мг на ден, но в САЩ достига до 1200 на ден. Винаги, когато видя тази огромна разлика между правителствените панели, веднага мисля за научната несигурност, политическите маневри или и двете.
По-новите данни, базирани на проучвания върху баланса на калций, при които изследователите правят подробни измервания на калция, който влиза и излиза от тялото, предполагат, че изискванията за калций за мъже и жени са по-ниски, отколкото се смяташе преди. Те установяват, че балансът на калций е високо резистентен към промени с голям диапазон от дози, което означава, че тялото ни не е глупаво. Ако приемаме по-малко калций, тялото ни усвоява повече и изхвърля по-малко, а ако приемаме повече калций, ще усвояваме по-малко и ще изхвърляме повече, за да има баланс. Ето защо според текущите доказателства приемът на калций от храната не е нещо, за което повечето хора трябва да се тревожат.
Това може да обясни защо в повечето проучвания не се установява никаква връзка между приема на калций и загубата на костна маса никъде в скелета, защото тялото някак си просто се грижи за това. Не ходете твърде надалеч, обаче. Искам да кажа, веднъж след като стигнете до няколкостотин милиграма на ден, може да получите значително по-голяма загуба на костна маса. Въпреки че може да няма много доказателства в подкрепа на препоръките в САЩ, Англия може би има правилната идея, стремейки се между 500 и 1000 мг на ден от хранителни източници, освен ако нямате стомашен байпас или нещо такова и трябва да приемате добавки. За повечето хора, обаче, добавките с калций не могат да се смятат безопасни или ефективни за предотвратяване на костни фрактури.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-calcium-supplements-effective
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев