Газът с миризма на развалени яйца, водороден сулфид, е една от основните зловонни съставки в човешките газове; с други думи една от причините, поради които пръдните могат да миришат толкова лошо, но по-голямото притеснение е, че това може да се дължи на появата на улцерозен колит. И преди съм говорил за ролята на животинските протеини в развитието на възпалителното заболяване на червата, което се смята, че се дължи на газовете на гниещия животински протеин. Ами ако вече имате улцерозен колит? Може ли намаляването на аминокиселините, които съдържат сяра, да помогне? Преди да е публикувано това проучване, единственото нещо, което наистина можеше да помогне, беше спирането на млякото.
Докладвани случаи отпреди десетилетия, описват пациенти с улцерозен колит, чиито появи изглежда се предизвикват от краве млякото и спирането на всички млечни продукти от диетата им често водело до драстични подобрения на симптомите. Но когато връщат млякото в диетата, то отново може да предизвика поява. Чак обаче през 1965 г. официално се прави проучване. Дали защото малката група пациенти може би са били алергични или нещо такова или защото безмлечната диета може да помогне със заболяването като цяло? И така, разделили пациентите с поява на улцерозен колит на две групи – едната с безмлечна диета, а другата – контролна плацебо диета, където просто им казали да приемат някакви случайни неща, за да изглежда така, сякаш получават специално лечение. Безмлечната диета подействала по-добре: на два пъти повече хора им изчезнали симптомите, след като спрели млечните и по-малко пациенти страдали от повторна поява. И така, изглежда има определена пропорция пациенти с улцерозен колит, които ще имат полза от елиминиране на всички млечни продукти. Изчисляват, че млякото е спусъкът, който го предизвиква, в един на всеки пет случаи, така че определено болните трябва да опитат безмлечна диета, за да видят дали ще са късметлии и ще могат да контролират проблема с такава проста интервенция в храненето.
Добре, но какво ще кажете за спиране на всички аминокиселини, съдържащи сяра? Това проучване с четирима страдащи от улцерозен колит установява, че ежедневните им пристъпи на диария с кръв значително намаляват. И така, намаленият прием на аминокиселини, съдържащи сяра или храни, богати на аминокиселини със сяра, водят до подобрение на умерено тежкия улцерозен колит. Какво се случва, когато добавят обратно тези храни? Изследователите сметнали, че ефектът е толкова драматичен, че въвеждането обратно на храни, като месо, млечни, яйца и вино със сулфити е неетичен.
Това обаче било само пилотно проучване. Група изследователи провели друго проучване, в което 191 пациенти с улцерозен колит в ремисия били проследени в продължение на една година, заедно с храненето им, за да определят кои храни са свързани с повторна поява и това се оказали месото и алкохолът. Това е логично, защото и двете са богати източници на сяра, което може да увеличи концентрацията на хидрогенен сулфид, който, ако си спомняте, е токсичен, защото се намесва в усвояването на фибри в тялото ни, които нашите полезни бактерии превръщат в това полезно вещество, наречено бутират.
И така, как можем да увеличим нивата на бутират във фекалиите, за да се противодейства на хидрогенния сулфид? Ами, клизмите с бутират се оказва, че са от полза, но ако той се прави от фибри, не можем ли просто да си го набавим по нормалния начин? Да. Страдащи от улцерозен колит получават овесени трици в продължение на три месеца, което прави полезните им бактерии щастливи. Нито един от тях нямал повторна поява и симптомите им изглежда били под контрол.
Един от честите въпроси, които ние, като лекари, лекуващи пациенти с възпалително чревно заболяване, са често питани дали промяната на диетата може да повлияе положително развитието на тяхното заболяване? За момента нашият отговор, особено за улцерозен колит, е „Не знаем; няма специални препоръки.“ Това може и да се промени, обаче, с това проучване, което предполага, че консумацията на месо може да ускори развитието на възпалителното чревно заболяване.
И така, хората е добре да намалят месото, което означава не повече от веднъж в седмицата. Нямаме потвърждение от интервенционални проучвания, които да подкрепят спецификите, но това може да се счита за най-добрите налични доказателства, които имаме в момента.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-ulcerative-colitis-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев