Десетки проучвания сега предполагат, че нитратите в зеленчуците, като червено цвекло и зеленолистните, могат да помогнат както на болни хора за евтина превенция и лечение на пациенти, страдащи от проблеми с кръвопотока, като високо кръвно налягане и периферни сърдечно-съдови заболявания, така и на здрави хора като ефективно, естествено подпомагане на спортното представяне при спортисти. Повечето от проучванията били направени със сок от червено цвекло, именно поради което бях толкова щастлив да видя, че това проучване върху цяло червено цвекло, както и преди съм съобщавал, показва същите ползи. Но какво да кажем за проучвания върху цели зеленолистни зеленчуци?
Ето това проучване преди време предполага, че една от причините, поради които много американци и европейци умират на възраст, на която японците в Окинава все още им предстоят много години добро здраве – поне така беше преди – са нитратите в зеленолистните им зеленчуци, които обикновено свалят кръвното налягане при тестване. Причината, поради която не коментирах това по онова време, е защото никога не бях чувал за тези зеленчуци. Знам какво са хризантемите, но не мислех, че повечето ми зрители ще могат да ги намерят в местните магазини.
А какво ще кажете за добрите стари американски червени, бели и сини зеленолистни, като замразен спанак. Не е тестван… досега. Искали да изследват незабавните ефекти върху артериите на едно-единствено хранене, съдържащо сготвен замразен спанак както за скованост на артериите, така и за кръвното налягане. Първо, трябвала им храна, която да увеличава сковаността на артериите и кръвното налягане, така че дали на хората пилешко и сандвич със сирене, които понижават гъвкавостта на артериите в рамките на няколко часа след ядене, но ако добавите спанак, се случва обратното. След пилето и сиренето, силата, която сърцето трябвало да изпомпа, се покачва за минути, но спанакът поддържа нещата равни. Така че, хранене с много спанак може да намали кръвното налягане и да подобри сковаността на артериите. Това е супер за ежедневното сърдечно-съдово здраве, но ако искате източник от цяла храна, който може да подобри издръжливостта ви, когато се катерите по планините примерно? Червеното цвекло и спанакът не са от най-удобните храни. Има ли нещо, което просто можем да добавим към пакетчето ядки и сушени плодове?
Ами, ако погледнете списъка с високо нитратни зеленчуци, ще видите, че няма много неща, които може просто да напъхате в джоба си – освен семената от див копър (фенел), които всъщност изобщо не са семена, а цели малки плодчета на растението див копър (фенел). Нека разберем. Семената от див копър често се използват като освежител за уста след хранене както в Индия, така и по света. Може да видите купа сладки, покрити със семена фенел на излизане от индийските ресторанти.
И когато дъвчете семена от фенел, може да получите значително увеличение на производството на азотен оксид, който има предвидимия съдоразширителен ефект на отваряне на кръвоносните съдове, което ги прави евтин, лесен начин за преносване на лек и с дълъг срок на годност източник на нитрати. Тук набелязват планинарите, смятайки, че дъвченето на семена фенел може да помогне за запазването на нивата на кислород с високи стойности и да предотврати белодробен оток вследствие на изкачване на височини, една от водещите причини за смърт на алпинистите, веднъж след като се изкачат на повече от 2,4 км над морското равнище. Да не се бърка с изпускането на газове на височини, състояние, известно като изхвърляне на газове вследствие от изкачване на височини, известно на ветераните планинари като лаещите паяци на скалистите планини.
Но семената див копър могат да помогнат и с това, тъй като традиционни те са се използвали като газогонно средство, което означава лекарство за чревни газове. Дивият копър също така има антихирзутизна активност, която се бори с прекомерния растеж на косми при жените, така наречения синдром на брадатата жена, но прилагането на малко крем от семена на фенел може значително да ги намали. Но ако семената на фенела има такъв силен хормонален ефект, трябва ли да се притесняваме от приема им? Ами, има докладвани случаи като преждевременно развитие на гърди сред млади момичета, пиещи чай от семена на див копър за няколко месеца. Нивата им на естроген с били повишени, но след като спрели чая, гърдите им и нивата им на хормоните се върнали към нормалните си стойности.
Сегашните препоръки са срещу продължителна употреба при податливи групи, деца под 12, бременни и кърмещи жени, а може би и домашните ви мишки, тъй като гризачите метаболизират едно вещество във фенела, наречено естрагол и го превръщат в канцероген, но нашите клетки изглежда могат да го детоксикират.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fennel-seeds-to-improve-athletic-performance
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев