Диабетът не е само свързан с количеството мазнини, но и с тяхното разпространение. Вижте напречното сечение на бедрата на двама различни пациенти. Това е магнитен резонанс, ето защо мазнините изглеждат толкова бели, а черното са бедрените мускули. На пръв поглед изглежда така, сякаш този отдолу има повече мазнини. Това са подкожните мазнини, под кожата. Но ако разгледате този отгоре, ще видите как мускулите му са по-скоро като мрамор, по средата с мазнини, тези бели линии. Това не е хрущял; това са мазнини, като една от тези наистина мазни японски телешки пържоли. Това е мазнината, която прониква в мускулите, оцветена тук в червено. Зеленото е мазнините между мускулите, а жълтото са мазнините извън мускулите, под кожата. И ако добавите всички тези три вида, и двете бедра всъщност имат едно и също количество мазнини, просто разпределени по различен начин. И това изглежда е критичният фактор, който определя инсулиновата резистентност, причината за диабет тип 2. Подкожната адипозна тъкан, мазнината точно под кожата, не е свързана с инсулинова резистентност. Така че е по-добре да имате това бедро. Възможно ли е растителното хранене също да влияе върху по-здравословното разпределяне на мазнините? Не знаехме… до сега. Ефектът на вегетарианското хранене срещу конвенционалната диета при диабет върху разпространението на мазнини около бедрата при хора с диабет тип 2.
Изследователите решили да направят тест. 74 диабетици били разделени на случаен принцип, като едните следват вегетарианска диета, а другите – конвенционална диета при диабет. И двете диети били с едно и също ограничение на калориите. Вегетарианската диета не включвала и яйца, а млечните били ограничени на максимум една порция нискомаслено кисело мляко на ден. И… намалението на злите подкожни мазнини било сравнително едно и също и при двете групи. Но по-опасните мазнини, мазнините вътре в самите мускули, намалели само при групата на растителна диета. Така че, дори и със същия брой калории, може да има по-здравословно отслабване при растителна диета.
Хората на стриктна растителна диета имали също така и по-ниски нива на мазнини, вътре в самите мускулни фибри, това, което се нарича вътремускулноклетъчни липиди, а това може да обясни защо веганите често се оказва, че имат най-нисък шанс да развият диабет. И това не е само, защото те са по-слаби. Дори и ако сравнявате хората грам по грам, има значително по-малко мазнини вътре в мускулните клетки на веганите, в сравнение с всеядните, измерени в един от мускулите на прасеца, което е хубаво нещо, тъй като съхраняването на мазнини в мускулните клетки „може да бъде една от основните причини за инсулиновата резистентност,“ което именно стои както зад пред диабетното състояние, така и зад диабет тип 2. Докато, ако поставите човек на високомазнинна диета, само за една седмица мазнините в мускулите му ще се увеличат с 54%.
А ако минете на високопротеинова диета, може да възпрепятствате една от основните ползи от отслабването, като подкопаете подобряването на инсулиновата функция в резултат от отслабването, подобряването на инсулиновата резистентност. Група затлъстели хора били поставени на диета с ограничение в калориите, по-малко от 1400 калории на ден, докато те не изгубили 10% от телесното си тегло. Половината приемали по-скоро обичайното количество протеини, 73 грама на ден, а другата половина били на високопротеинова диета. Сега, ако човек изгуби 10% от обичайното си телесно тегло, инсулиновата резистентност също ще се подобри – ето защо е толкова важно за диабетици от тип 2 да отслабнат. Но положителният ефект от отслабване с 10% се премахва с прием на голямо количество протеини. Тези допълнителни 32 грама протеин на ден премахват ползата от отслабването. Неуспехът да се подобри инсулиновата резистентност при високопротеиновото отслабване е клинично важен, защото отразява неуспех да се подобри основният причинно-следствен механизъм, участващ в развитието на диабет тип 2. На кратко, учените стигат до заключението, че доказват, че „съдържанието на протеини при диета за отслабване може да има сериозни ефекти върху метаболитната функция.“
Всички протеини ли? Всеки вид протеини? Ако ги разделим на животински и растителни протеини и проследим хората след време, ще видим, че приемът на животински протеини е свързан с повишен риск от диабет в повечето проучвания; докато приемът на растителни протеини изглежда има или неутрален, или предпазващ ефект, свързан с диабета. Да, но това били само наблюдателни проучвания. Хората, които ядат много животински протеини, може да имат много нездравословни навици. Виждаме същото нещо в рандомизирани, контролирани интервенционални проучвания, при които можете да подобрите контрола на кръвната захар само чрез заместване на източниците на животински протеини с растителни.
Смятаме, че причината може би е в аминокиселините с разклонена верига, концентрирани в животинските протеини. По-високите нива в кръвта са свързани със затлъстяване и развитие на инсулинова резистентност. Може и да можем да намалим нивата си, като се придържаме към растителните протеини, но няма как да знаем дали това има ефект върху метаболизма, докато не го тестваме.
Мразя когато заглавията съсипват изненадата, но наистина: „Намалената консумация на аминокиселини с разклонена верига подобрява метаболитното здраве“ Тук показват, как умереното намаление на приема на протеини бързо подобрява метаболитното здраве, подобрявайки и контрола на кръвната захар, като едновременно с това намалява индекса на телесната маса и телесните мазнини. Вижте това. Групата с ограничен прием на протеини е изяждала буквално стотици повече калории на ден, значително повече калории от контролната група; и така, те би трябвало да са наддали тегло, нали? Но не, те отслабнали. След около месец и половина изяждали повече калории, но отслабнали повече, с около 2,2 кг повече от контролната група, която изяждала по-малко калории. Ами това „ограничение на протеините“? Учените просто накарали хората да изяждат препоръчителното количество протеини на ден; това е около 56 грама на ден. Би трябвало да ги наричат „групата с нормален прием на протеини“ или групата с препоръчителния прием на протеини и групата, която приема типичното за американците количество протеини и страда от това, групата с „излишни“ протеини. И като бонус, самото придържане към препоръчителния прием на протеини удвоило нивата на хормона на дълголетието, наречен FGF21, но това е за друго видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-bcaa-branched-chain-amino-acids-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев