Професор Фернандез е получил почти половин милион долара от индустрията за яйца и пише статии като тази.
Тя признава, че яйцата могат да повишат LDL, лошия холестерол, но твърди, че HDL, така нареченият добър холестерол, също се повишава, което запазва съотношението лош-добър холестерол. Това е проучването, което тя цитира в подкрепа на това твърдение. Но вместо да си подбирате проучването, което тя направила с пари от борда на яйцата, което включва 42 души, ако погледнете един мета анализ, ако погледнете най-добрия баланс на доказателствата, повишението на лошия холестерол при повишения му прием, е много повече от повишаването и на добрия холестерол. Техният мета анализ на 17 различни проучвания показва, че холестеролът в храната повишава съотношението между общия и HDL холестерола, което предполага, че благоприятното повишение на HDL холестерола не успява да компенсира неблагоприятното повишение на общия и на LDL холестерола, ето защо повишеният прием на холестерола от храната може наистина да повиши риска от коронарна сърдечна болест. Бордът на яйцата отговаря с твърдението, че повишеният риск от сърдечно-съдово заболяване, свързват с яденето на яйца, трябва да се разглежда в перспектива, свързана с други рискови фактори, твърдейки, че е по-лошо човек да е с наднормено тегло, отколкото да яде яйца, на което изследователите отговорили: И така да е, по-лесно да се спре приемът на яйца, отколкото да се отслабне за постоянно.
Добре, яйцата повишават LDL, но това е големият LDL, тази идея, че големият пухкав LDL не е толкова лош, колкото малкия наситен LDL. И наистина, големият LDL повишава риска от сърдечно-съдово заболяване само с 44%, вместо с 63% за малкия LDL. Лекият голям плаващ LDL все пак значително повишава риска ни от причина за смърт номер 1. Това е за жените, същото е установено и за мъжете. Големият LDL увеличава риска от сърдечен удар или смърт само с 31%, вместо с 44%. Изводът, както заключава най-новият преглед по темата, LDL холестеролът ясно е утвърден като причинител на атеросклерозата, независимо от размера си. И все пак, вижте как се изказва изследователят от борда на яйцата. Образуването на по-голям LDL от яйцата се счита, че предпазва от сърдечен удар, в сравнение с малкия LDL. Това е все едно да се каже, че набождането с нож предпазва, в сравнение с прострелването с куршум!
Лекарите трябва да помнят, тя пише, че ограничаването на холестерола от храната поставя тежест върху приема на яйца и води до избягване на една храна, която съдържа хранителни съставки, като каротеноиди и холин. Тя пише това през 2012 г., преди решаващото проучване от 2013 г., което показва, че холинът от яйцата изглежда увеличава риска от инсулт, сърдечен удар и смърт. Така че може да я извиним за това, но какво ще кажете за каротеноидите в яйцата, като лутеин и зеаксантин, толкова важни за защита на зрението и намаляване на окислението от холестерола. Както сме разглеждали и преди, количеството на тези фитонутриенти при яйцата е миниатюрно. Една супена лъжица спанак съдържа толкова, колкото девет яйца. И ето сравнение на предвидимите ефекти върху здравето на очите: био яйца от свободни кокошки срещу царевица и спанак. Но какво ще кажете за ефектите на яйцата върху окислението от холестерола? Знаем от десетилетия, че LDL холестеролът е вреден, но окисленият LDL е още по-вреден. И така, логиката й е, че след като яйцата имат остатъчни количества от тези антиоксиданти, идеята е, че яйцата ПРЕДОТВРАТЯВАТ окисляването на холестерола. Но науката показва точно обратното! Консумацията на яйца УВЕЛИЧАВА податливостта на LDL холестерола на окисление. Установява се не само, че приемът на яйца повишава LDL нивата, но и повишава окислението на LDL, като допълнение към окислението на цялата ни кръвоносна система. Дали това не е било също току-що публикувано, за да не й стане ясно другото? Не, това е публикувано преди 10 години, но все пак тя се опитва да инсинуира, че яйцата намаляват окислението.
Тя признава, че е получила пълно финансиране от американския борд на яйцата и след това твърди, че няма никакви конфликти на интереси.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-does-cholesterol-size-matter
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев