Тъмнозелените листни зеленчуци са пълни с един антиоксидант за мозъка, наречен лутеин. И така, увеличаването на приема на зеленолистни може да бъде важна стратегия за общественото здраве за намаляване на риска от зрително или когнитивно увреждане. Лутеинът е доминиращ пигмент, който се извлича от храната и се намира, както в ретината на окото, така и в мозъка. И не е изненадващо, че макулният пигмент – концентрацията на лутеин в центъра на вашето око, наречен макула – е установено, че е значително свързана с нивата в мозъка, което може да обясни връзката между това колко от тези хранителни вещества от зеленолистните можете да видите в задната част на окото и когнитивната функция. Предполага се, че неврозащитата се дължи на факта, че лутеинът е такъв мощен антиоксидант, но той има и противовъзпалителни свойства.
Тази връзка между лутеина и един друг хранителен елемент, наречен зеаксантин, и очното и когнитивно здраве през целия живот е убедителна. Но това се основава на наблюдателни проучвания, при които се вижда, че по-високите нива на лутеин и функцията на мозъка изглежда вървят ръка за ръка, но няма как да знаем дали това е причинно-следствена връзка докато не го тестваме. Може ли лутеинът и зеаксантинът да се дават като хранителна добавка като част от промяна в начина на живот с цел, както подобрение на мозъчната функция, така и намаление на вероятността за развитие на деменция? Причината, поради която всички са развълнувани от вероятността, е заради надеждните данни от проучванията върху здравето на очите, които са убедили много офталмолози да започнат да препоръчват на хората да увеличат приема на лутеин и зеаксантин за превенция и лечение на макулна дегенерация, водеща причина на загуба на зрението, свързана с напредване на възрастта. Не е нужно да приемаме хапчета обаче. Добавянето на едва 60 грама спанак на ден в продължение на един месец – това е около една пета от един пакет 300 гр. замразен спанак – може значително да увеличи макулния пигмент при повечето хора.
И това не е само полезно за лечението на проблеми с очите. Едно рандомизирано проучване с плацебо контролна група установява, че тези зеленолистни лакомства могат да подобрят скоростта на визуална обработка при младите здрави хора. Това е както когато се опитвате да ударите топка и тялото ви трябва да започне да реагира преди дори съзнателно да сте я регистрирали – с реални предимства извън игрището, подобрявайки например визуалните умения при шофиране. Добре, ами когнитивната функция?
Едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група на възрастни индивиди на средно около 73-годишна възраст, на които им дават половин чаша на ден сварен кейл, а на друга група – една пълна чаша сварен спанак, и те получават значителни подобрения в когнитивната функция в сравнение с хората в плацебо групата.
Може да подейства дори при младежи на възраст около 21 години. Ежедневното добавяне на същото това количество лутеин и зеаксантин не само увеличава макулния пигмент, но и води до значителни подобрения в мозъчната функция – пространствена памет, мисловна способност и концентрирано внимание.
Дали някога са се опитвали да тестват цели храни? Трудно е да накараме американците да ядат зеленолистни всеки ден, но не е чак толкова трудно да ги накараме да ядат гуакамоле. Това проучване изследва ефектите от приема на авокадо върху когнитивната функция, 6-месечно рандомизирано контролирано проучване. Какво е правила контролната група? Едно авокадо на ден, един картоф на ден или една чаша нахут на ден, и се оказва, че хората в групата на авокадото имали значително подобрение на когнитивната функция. Но за разочарование на борда на авокадото, същите подобрения имала и картофената и нахутената група. Това е проблемът със здравата плацебо група. Може би е трябвало да използват маруля айсберг или нещо подобно.
Ами въздействието върху когнитивното здраве при тези, които наистина се нуждаят от лечение, пациентите с Алцхаймер? Зрението им се подобрило, това е добре, но нямало значителни промени в когнитивната функция. Възможно е приемът на цели храни, както тъмнозелените листни зеленчуци, да са подействали по-добре отколкото само пигментите под формата на хапче.
Да, окисляването и възпалението изглежда са ключови както при Алцхаймер, така и при макулната дегенерация, но нито едно от тези заболявания не изглежда особено податливо на лечение в напреднал стадий. Ето защо превенцията играе ключова роля. Намаляването на окисляването и възпалението в най-ранните етапи може да бъде най-обещаващият подход.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-lutein-supplements-help-with-brain-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев