Какъв беше отговорът на разкритието, че 37% от случаите на рак на гърдата могат да се дължат на излагането на вируса на говеждата левкемия, вирус по кравите, който причинява рак и който се съдържа в млякото на почти всяко стадо в Съединените щати?
Индустрията посочва, че някои жени, които нямат рак на гърдата, също са носители на вируса. Всъщност, вирусът се открива и в тъканите на 29% от жените, които не са имали рак на гърдата, на което изследователите отговарят: „ВСЕ ОЩЕ“.
Може да отнеме десетилетия преди един тумор на гърдата да бъде открит при мамографско изследване, И така въпреки че те са носители на този вирус в гърдите си и се чувстват напълно добре, ракът все пак може да е на път. Ето как други раковообразуващи делта ретро вируси изглежда работят. Тези вируси могат да произвеждат протеини, които се намесват в механизмите ни за възстановяване на ДНК. Заразените клетки след това са по-податливи на канцерогени и бавно натрупват мутации с времето. Следователно доказателствата за наличие на вируса на говеждата левкемия в нормални тъкани от гърдата преди наличието на злокачествени промени може да се очаква. Това е същото, което виждаме и с рака на шийката на матката, при който вирусът причинител е намерен не само в раковите тъкани, но и в предракови и нормални тъкани, които заобикалят злокачествения тумор.
Ако вирусът на говеждата левкемия наистина причинява хиляди случаи на рак на гърдата всяка година, тогава хей, тъй като това е ретро вирус, може би някои от противоретровирусните терапии, както някои от лекарствата за СПИН, може би са в състояние да се изправят срещу вируса, но най-добре е да не се заразяваме изобщо.
Селскостопанската промишленост изглежда по-загрижена за доверието на потребителите си, вместо за рака на потребителите си. Врява за връзки с обществеността, свързана с това, че те може би ще бъдат принудени да контролират тези заболявания при млекодайните животни, и как обществеността ще го възприеме.
Как ще изглежда „контролът“? Вирусът на говеждата левкемия се предава по кръвен път. Чакайте малко, как тогава се разпространява? Да не би Беси да използва замърсени игли? Да! Замърсени с кръв игли, триони, инструменти, клещи, маркери, ножове и щипки, които не се дезинфекцират при работа между животните, Така че, ако ги смазвате или им режете главите, вместо да се прегоряват инструментите за дезинфекция, по-вероятно е да пренесат кръв към следващото животно. Или когато пъхнете ръката си в ректума на кравата с цел изкуствено осеменяване, не е необичайно да има ректално кървене и след това човекът просто минава от една крава на друга.
Повече от 20 държави успешно са премахнали вируса на говеждата левкемия чрез промяна на практиката, докато в САЩ това си остава епидемия, отчасти защото не почистваме и не дезинфекцираме замърсеното с кръв оборудване за неща като ненужно премахване на зърната на вимето. Вижте, допълнителните зърна на вимето отнемат красотата на кравата, затова внимателно ги издърпайте от вимето и… ги срежете с ножица. Просто се постарайте да почиствате тези ножици, в противен случай бихте могли да предадете вируса на говеждата левкемия от едно теле на друго и в крайна сметка в закуската, обяда или вечерята на някой човек. Разбира се, може и изобщо да не им режем допълнителните зърна на вимето, но тогава как ще подобрим външния вид на вимето им?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/industry-response-to-bovine-leukemia-virus-in-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев