Онихомикозата е гъбична инфекция по ноктите, обикновено по ноктите на краката, но понякога и на ръцете, която се характеризира с промяна в цвета на ноктите, деформация, откъсване, удебеляване, разпадане, набраздяване. Ето един пример как може да изглежда.
Разпространението се оценява на около 1 на всеки 25 души, въпреки че е по-често срещано при по-възрастните хора: 1 на всеки 5 над 60 години, както и половината от 70-годишните. За съжаление лечението наистина е трудно, защото гъбичките могат да се скрият дълбоко в нокътя, защитени от кръвоснабдяването от една страна и всичко друго, което бихте искали да сложите локално от друга. Така че повторната поява след лечението е често срещана поради остатъчните гъбички, дори и да сте в състояние да ги победите отново. Много от системните лечения през устата могат да бъдат токсични и много актуални приложения изискват продължителни курсове на лечение, което може да ограничи придържането към лечението от страна на пациента, особено при пациенти, които искат да използват лак за нокти или нещо, което да го прикрие.
Така че, като се вземат предвид всичките проблеми с многото противогъбични лекарства, има подновен интерес към естествените решения на проблема. Е, ако маслото от чаено дърво може да повлияе върху гъбичките по краката и пърхота, какво се случва с гъбичките по ноктите?
Има едно изследване върху комбинацията от противогъбичното лекарство в крема Лотримин с маслото от чаено дърво, която изглежда доста ефективна – в сравнение с нищо. Но какво ще кажете за сравнението помежду им? Има едно изследване, което сравнява маслото от чаено дърво с общо противогъбично лекарство, двойно сляпо, рандомизирано контролирано проучване: приложение два пъти дневно или на лекарството или на чисто масло от чаено дърво върху нокътя в продължение на 6 месеца. Премахването на мъртвата кожа се извършва на всеки няколко месеца, където част от гъбичната маса се свива, остъргва се и се премахва.
И след 6 месеца лекарството заличило гъбичките напълно само при 1 на 10 случая, но изглеждало по-добре, с частично или пълно разрешаване на проблема при повечето пациенти или от гледна точка на лекаря или на пациента. А маслото от чаено дърво се справило също толкова добре.
Двата препарата били сравними по ефикасност на лечението, клинична оценка и субективно подобрение – дори и цената им е сравнима. Така че за пациентите, желаещи „естествено“ лечение за гъбички по краката или ноктите, локалното мазане с маслото чаено дърво е разумна алтернатива на предписани с рецепта или без противогъбични лекарства.
Говорейки за природни лечения, какво ще кажете за наистина естествено лечение? Една възможна причина за недостатъчните дългосрочни ползи от всяка терапия за гъбички по ноктите е, че тя може да лекува само проявлението на скритото заболяване, като например сериозно потискане на имунната система или периферно микро или макро съдово заболяване. Може би гъбичните инфекции на ноктите са просто проява на лошо периферно кръвообращение, което обикновено би позволило на естествените защити на тялото да не позволява на гъбичките да се заселят преди всичко. Очевидно има едно проучване, не на английски, обхващащо 400 пациенти, което разглежда „връзката между кръвообращението на кожата и развитието на гъбични заболявания“ – това е заглавието – и „установява по-голямо от 50% намаление на кръвния поток при пациенти с [гъбички по краката и ноктите]… в сравнение с пациенти без тези заболявания.“ Така че, ако гъбичните инфекции по ноктите са просто симптом на един основен процес, то тогава лечението, което има за цел премахване на патогена, може да се окаже нереалистично. Нищо чудно, че инфекцията постоянно се връща. Следователно по-подходящата цел би била просто да се откажем и да живеем с нея. Но почакайте… Ако е проблем с циркулацията на кръвта, защо вместо това не се опитаме да подобрим циркулацията?
Ние знаем от 50-те години на миналия век, че можем ефективно да включваме и изключваме периферната артериална циркулация като с копче в рамките на дни, докато хората варират между растителна диета с ниско съдържание на мазнини и по-конвенционална диета, която е допринесла за проблема първоначално.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-tea-tree-oil-work-for-nail-fungus
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев