Разглеждал съм и преди ролята, която калциевите добавки могат да играят за намаляване излагането на влиянието на олово по време на бременност и кърмене, но това предполага, че самите добавки не са замърсени. Всичко започва с един необикновен случай, публикуван през 1977 г., озаглавен „Здравословни храни, замърсени с олово“.
Един лекар предписвал хранителна добавка за една млада жена с болезнен цикъл. Не която и да е жена обаче: телевизионната и филмова актриса Алисън Хейс, известна с ролите си във филми като „Нападението на 15-метровите жени“. И не просто който и да е лекар, а лекарят на звездите д-р Хенри Бийлър, който казал на пациентите си да забравят за токсичните лекарства; храната е най-доброто лекарство, което в този случай била една калциева добавка, направена от конски кости. Тя я приемала всеки ден, но ставала все по-слаба и по-болна, и до 1967 г. актьорската й кариера приключила, след като вече не можела да ходи без бастун. Посещавала лекар след лекар след лекар без резултат. Решила, че ще се откаже и ще се самоубие или сама ще разбере какво й е.
И така, имала няколко приятели, които я закарали до медицинската библиотека. До този момент тя не можела дори да ходи и трябвало някой да я носи. Седяла на пода ден след ден и накрая се натъкнала на една книга относно индустриалната токсикология, която описва това, което тя скоро осъзнала, че е класически случай на натравяне с олово. Платила си, за да се изследва тази добавка с калций и се оказва, че наистина била пълна с олово. Първоначално се успокоила, но тогава гневът излязъл наяве, всички лекари я бяха определили като истерична и тя трябвало да зависи от себе си, за да може накрая да ги образова.
Оптимистичното е, че Агенцията за храните и лекарствата в едно писмо всъщност я признава за ключов стимул за плановете им да се урегулират тежките метали в храните и добавките. За съжаление писмото пристига след като тя умира от левкемия, която вероятно е била предизвикана от натравянето с олово или от над 300 рентгенови снимки, на които се подлагала заради онези 22-ма объркани лекари.
Човек би помислил, че индустрията с добавки ще изчисти собственото си деяние, но може би „не е реалистично да се очаква, че индустрията по здравословните храни и здравето ще овладее своето евангелско промотиране на тези продукти“ сама. Откъде е дошло това олово? Ами оловото се съхранява в костите; и така, когато приемате добавки, направени от кости, можете да бъдете изложени на влиянието му. И така, дали тази калциева добавка е само върхът на айсберга? В началото мислехме, че причината е само костните добавки и доломита, един минерал, който може да бъде замърсен с олово. Но след това се оказва, че калциевият карбонат – калцият от стридени черупки, хелатен калций – се оказва, че има нива на олово, сравними с животинските кости. И така, това вдъхновило едно изчерпателно проучване на съдържанието на олово в 70 различни вида калциеви добавки, оказва се, че нивата на олово варират почти 300 пъти, някои от които били 2, 3 или дори 4 пъти по-високи от допустимия дневен прием на олово за деца, особено най-често срещаните природни източници на калций, като стридените черупки, които надвишават повече от 50% референтните стойности за децата.
Едно последващо проучване потвърждава, че повечето калциеви добавки от естествени източници превишават поне някои от най-строгите стандарти за оловото, но нивата достигат само до около 8 микрограма, докато някои от синтетичните източници са около три пъти повече.
Проведено е едно малко проучване с хора, приемащи калциев цитрат, при което са взети костни биопсии преди и след около 5 години прием на хранителна добавка. Никаква промяна в контролната група, както и се очаква, и само статистически незначимо увеличение в групата с калциев цитрат, въпреки че не може да се приеме, че дадена марка е напълно безопасна, защото някои от техните продукти може да имат високи, а други – ниски нива на олово. И така, известни марки или всепризнати фармацевтични компании, които би трябвало да знаят повече, не са гаранция.
Но добрата новина е, че след десетилетия на безпокойство, нивата на олово в калциевите добавки са намалели толкова много, че промяната в нивата на олово в кръвта, ако се вземе калциевата добавка със средно по нива замърсяване, ще бъде минимална в този момент. Така че тези открития относно замърсяването с олово на добавките трябва да бъде причина за радост, а не за тревога или поне така казва един консултант в областта на производството на добавки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lead-in-calcium-supplements
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев