До сега научихме, че жабуренето с олио може би не е по-ефективно от жабуренето с вода при плака и гингивит, не избелва зъбите ви и дори може да влоши процеса на ерозия на зъбите.
Ами жабурене с олио като лечение на чувствителност на зъбите? Около една четвърт от хората имат чувствителни зъби, както когато изпитват болезнени усещания, когато пият леденостудена вода. И така, изследователи разделят хората на три групи: жабурене с олио, паста за зъби за намаляване на чувствителността и плацебо (просто изплакване със солена вода) и след това продухват зъбите на хората със студен въздух Плацебото не помогнало много: оценката на чувствителността преди и след била една и съща за 9 от 10 в плацебо групата, но пастата за чувствителни зъби изглежда помогнала на повечето пациенти, както и жабуренето с олио. Добре. Значи има някаква полза от жабуренето с олио. Ако имате чувствителни зъби, защо не опитате? Освен ако, разбира се, няма някакви странични ефекти, някакви рискове, свързани с жабуренето с олио.
Принципно единствените притеснения, които са изразени, са за запушване канала на мивката. Но причината, поради която има противопоказание за това при малки деца, е страхът от аспирация, вероятността случайно да се задавят с олиото, а част от олиото може да слезе по погрешка към белите дробове. А това може реално да се случи на всяка възраст. Но дали това е само на теория притеснение? Не, има случаи на липоидна пневмония, приписвани на жабуренето с олио, което се случва когато част от олиото се заклещи в белите ви дробове.
Описано е за първи път през 1925 г., когато за първи път става известно използването на вещества като ментолизиран вазелин в ноздрите на деца, докато те не започнали да умират от пневмония. И на аутопсията се вижда, че области от белите им дробове били задръстени с мазна течност. Радвам се, че вече не използваме метилиран вазелин… но това не е така: именно това представлява Vicks VapoRub. И ако намажете ноздрите си с него, можете накрая да се окажете с част от него в белите си дробове. Ето защо никога не трябва да поставяте вазелин в носа си преди лягане; той се втечнява при телесна температура и се промъква към белите ви дробове докато спите. И така, хората трябва да са наясно. Свърших си работата като публикувах видео за това преди много време, но тук не става дума само за вазелина, а за всички мазни неща. Можете да докарате на детето си пневмония, ако мажете ноздрите му с масло, което очевидно е народно лекарство за запушен нос, който може да се превърне в запушени бели дробове.
Същото е и със зехтина. Или тази бедна жена, която си помислила, че е добра идея да си сложи бебешко олио в носа си, защото ноздрите й били сухи Не е добра идея. По-рядко срещаните причини включват прекомерно вдишване на изпаренията на восъка от свещ, защото сте прекарали по-голямата част от времето си в някой храм, заобиколени от горящи свещи. Липоидната пневмония не е наричана белия дроб на гълтачите на огън случайно, тъй като хората се излагат на риск като вдишват изпаренията на олиото за факлите по време на изпълненията си.
И за щастие една наистина рядко срещана причина е инжектирането на олио. Защо някой би направил това? За да увеличи размера на гениталиите си, разбира се, докато неволно не уцели някоя вена и не си инжектира олио в кръвта.
Но ето това ме притеснява повече. Случаи като тази бедна жена: четири пъти приемана в болница с пневмония само в рамките на 6 месеца. При четвъртото й посещение лекарите „щателно разпитвали за всяка една възможна причина за постоянно повтарящата се пневмония и тя разкрила, че била започнала жабурене с олио 2 седмици преди първото й приемане в болницата.“ И тогава, след изписването й от болницата, тя зачестила още повече жабуренето с олио, за да се опита да се „пречисти“ от всички лекарства, които е приемала, което води до още три приема в болница. Казали й да спре жабуренето с олио и пневмонията приключила.
Това е една от причините Американската стоматологична асоциация да не препоръчва тази практика. Всъщност помните ли този експеримент за избелване на зъбите? Имало е причина да използват извадени зъби, вместо просто да накарат хората да го правят. Не се смятало, че ще е етично да се провежда проучване върху хората, свързано с жабурене с олио, „със знанието, че има вероятност това да предизвика липоидна пневмония при доброволците в проучването.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-risks-of-oil-pulling
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев