Арсенът, който се съдържа в пет порции ориз на седмица, има сто пъти по-голям от допустимия риск от рак. Какво казва оризовата индустрия за това? Когато излезе наяве историята, че американският ориз има едни от най-високите нива на арсен в света и се появиха всички тези заглавия по медиите, оризовата федерация в САЩ каза „Стига вече с глупостите за арсена.“ Проучването според тях е „не само неточно в най-голяма степен, но и злонамерено невярно.“ На което един от изследователите отговаря: Вижте, вие сте тези, които пренебрегват проблема с арсена от десетилетия. Ако проблемът със засаждането на ориз върху замърсени с пестициди и арсен бивши памукови ниви беше разгледан, тогава щеше да се намери безвредна почва и да се развият сортове ориз с ниски нива на арсен, вместо просто да се развиват сортове, устойчиви на арсен, така че растенията да могат да натрупат излишните нива на арсен без самите те да умрат.
Не всички производители обаче са толкова пренебрежителни. След едно последващо изложение на списание Consumer Reports, една оризова компания описва подробно как взема нещата в свои ръце. Фермите Лундберг започват да изследват стотици проби на ориза си, за да споделят резултатите с Агенцията за контрол на храните и лекарствата. „Отдадени сме на това да осигуряваме безопасна храна“, казва изпълнителният директор, „и да разрешим този проблем по открит и честен начин.“ Те споделят резултатите си не само с Агенцията, но и с всички останали.
И ако посетите тяхната интернет страница, ще видите, че те очевидно са продължили с обещанието си за още изследвания. Това е за кафявия им ориз. Тук се използват части от милиона, за да го направят да изглежда по-добре отколкото е реално, но в сравнение със средните нива в американския кафяв ориз от 154, Лундберг се справя по-добре. Всъщност, техният ароматен кафяв ориз, както вероятно и кафявият ориз басмати и кафяв жасмин, имат средно по-ниски нива от тези на белия ориз. Същото е и при червения и черния ориз. Всъщност нито една от тези проби не достига средните нива на американския кафяв ориз.
Повечето други марки имали сравними нива, Uncle Ben’s например, и Wal-Mart, Whole Foods обаче удрят дъното, около една трета по-високи от останалите и надхвърлящи средното ниво за страната.
В най-подробния преглед до момента, въз основа на 5800 проби ориз от 25 държави, най-високата обща средна стойност идва от САЩ, като изследванията от САЩ се оказват с двойно по-високи нива от тези на ориза в Азия, а тези високи нива се приписват на масовото използване на пестициди на основата на арсен във времето. Но не навсякъде в САЩ. Да, американският ориз има двойно повече арсен от азиатския ориз; например, почти всички оризови проби – изследвани в Ню Йорк – внесени от Индия и Пакистан, имали нива на арсен по-ниски от 95% от произвеждания вътре в страната ориз, но вижте тук диапазона. Оризът, произвеждан в САЩ, започва от тук и отива чак до тук. Оризът, отглеждан в САЩ, показва най-голям общ диапазон и най-големи различия в стойностите главно поради мястото, където е бил отглеждан.
Има значително повече арсен в ориза от Тексас и Арканзас отколкото ориза в Калифорния. Ако само погледнете ориза в Калифорния, ще видите, че той всъщност е сравним с ориза, произвеждан в останалите части от света. Това е вероятно част от данните, които карат Consumer Reports да предполагат, че кафявият басмати ориз от Калифорния, Индия или Пакистан може би е сред по-безопасните видове ориз.
Ако арсенът е от пестицидите, дали био оризът ще съдържа по-малко арсен от обикновения ориз? Не, което има смисъл, защото арсеновите пестициди са забранени от около 30 години. Просто 30 000 тона химикали с арсен вече са изхвърлени на нивите с памук в южните щати, така че е разбираемо защо все още има арсенови остатъчни вещества, дори и да не се добавя нито един грам нови пестициди. Ето защо специално се търсят сортове ориз, устойчиви на арсен на юг. Само ако имаше и хора, устойчиви на арсен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-brands-and-sources-of-rice-have-the-least-arsenic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев