През 40-те и 50-те години на 20-ти век Американската асоциация по медицина не само твърдеше, че пушенето в умерени количества не е проблем, но и че от друга страна може даже да има благотворно влияние. В крайна сметка повечето лекари пушат; така че колко пък лошо може да е това? След като Американската асоциация по медицина казва това, към кого можем да се обърнем, ако просто ни трябват фактите?
Какви са най-новите данни, представени от науката? „Тя била твърде уморена, за да се забавлява… и после запалила една цигара Camel.“ Бейб Рут говорил за работеща с доказателства медицинска наука, но това било докато той все още можел да говори, преди да умре от рак на гърлото.
Сега някои от научните данни наистина бяха разкрити, довеждайки до спад от около 11 цигари дневно на човек до средно по 10 цигари, но тези, които се плашат, винаги могат да изберат цигарите, които преодоляват страха от тютюнопушенето, или дори още по-добре, да изберат цигарите, които осигуряват най-голяма защита на здравето.
Сега, ако по някакво чудо имаше сайт като SmokingFacts.org по онова време, който да може да предоставя научните данни директно на хората, заобикаляйки търговските корупционни институционални филтри, може би щяхте да знаете за проучване като това: Адвентистко проучване от Калифорния през 1958 г., което доказало, че непушачите имат поне 90% по-малко рак на белите дробове, отколкото пушачите. Сега при наличие на заложени толкова много пари и лични навици на хората, винаги ще има дисиденти. Но като се има предвид сериозността на тези заболявания и общия набор от доказателства, не би трябвало да чакаме, за да вземем предпазни мерки сега.
Така че ако сте пушач през 50-те години с това познание, какво бихте направили? Ако имате достъп до науката, осъзнавате, че най-добрият наличен набор от доказателства подсказва, че навикът да пушите вероятно не е полезен за вас. Така че дали ще промените навиците си или ще чакате?
Ако чакате докато лекарят не ви каже, по време на пуфтенето и тежкото дишане, да откажете цигарите, до тогава може и да сте получили рак. Ако чакате докато властите не го признаят официално, както направи ръководителят на Националната здравна служба на САЩ през последващото десетилетие, до тогава може и да сте мъртви.
Отнело повече от 7000 проучвания и смъртта на безброй пушачи преди първия доклад на ръководителя на Националната здравна служба на САЩ да бъде най-после публикуван през 60-те години. Човек би си задал въпроса дали след първите 6000 проучвания не е трябвало да дадат на хората някакво загатване за вредите или нещо такова? Интересно е колко хора в момента страдат ненужно от болести, свързани с начина им на хранене. Може би е трябвало да спрем пушенето след 700-то проучване като това тук.
Сега, да завъртим лентата 55 години по-късно. Има ново адвентно проучване в Калифорния. Предупреждаващо американците за другите неща, които слагат в устата си наред с храната. И това не е само едно проучване. Според един скорошен преглед, общия брой доказателства предполагат, че причините за всички смъртни случаи взети заедно и причините за много от съвременните страховити болести — исхемично сърдечно-съдово заболяване, и болести на кръвоносната система, и мозъчносъдови болести, като инсулт, са със значително по-ниски стойности при хората, хранещи се с повече храни от растителен произход, в допълнение към по-малко случаи на рак и диабет.
Така че вместо някой да се пусне по течението на навиците на пушачите в Америка през 50-те години, представете си вие или някой, когото познавате, да се пусне по течението на хранителните навици в Америка днес. Какво ще правите? Ако имате достъп до науката, ще осъзнаете, че най-добрият наличен набор от доказателства предполага, че вашите хранителни навици вероятно не са полезни за вас. Така че дали ще промените хранителните си навици или ще чакате? Ако чакате докато лекарят ви, докато преглъщате, не ви каже да си промените диетата, може да стане твърде късно.
Също както повечето лекари пушели по онова време, въпреки наличните доказателства, публикувани в продължение на десетилетия, повечето лекари днес продължават да ядат храни, които допринасят към съвременната епидемия на заболявания, свързани с храненето.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/evidence-based-eating
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев