Паркинсонът е второто най-популярно невродегенеративно заболяване след Алцхаймера. В САЩ има приблизително 60 000 нови диагностицирани случаи всяка година, с което общият брой на болните днес е около един милион, като десетки хиляди от тях умират от болестта всяка година.
Хранителната съставка, която най-често се свързва с болестта е млякото, като замърсяването на млякото от невротоксини, се счита за единственото възможно обяснение. Високите нива на остатъчни органохлорни пестициди са често срещани както в млякото, така и в най-засегнатите участъци на мозъка при аутопсии на хора умрели от Паркинсон.
Понеже постоянно се откриват пестициди в млякото, може би млекопроизводителите трябва да изискват да се прави тест за токсини. И наистина – към момента има евтини, точни и преносими тестове. Без грешни резултати, осигуряващи бързо откриване на наличието на токсични пестициди в млякото. Сега просто трябва някой да убеди млечната промишленост да започне да го прилага.
Някои хора обаче, не са толкова убедени, за връзката с пестицидите. Въпреки ясни асоциации между приема на мляко и развиването на Паркинсон, няма рационално обяснение, че млякото е причината за развитие на болестта. Ако пестицидите в млякото, са тези които се натрупват впоследствие в мозъка, тогава можем да приемем, че пестицидите ще се натрупват в мазнините. Но връзката между обезмасленото мляко и Паркинсона е също толкова силна.
Ето защо те предложили съществуването на обратна връзка – млякото не причинява Паркинсон. Паркинсонът причинява мляко! Паркинсонът депресира хората, казват те, а депресираните хора пият повече мляко. Така че, не е добра идея да се ограничава приема на млечни продукти при хора болни от Паркинсон. Особено след като те са толкова податливи на фрактури на бедрената кост. Но вече знаем, че млякото не защитава хората от фрактури на бедрената кост, а всъщност може да увеличи риска, както от счупвания, така и от смърт, но за сметка но това, иронично, може да ни даде идея за това, как се появява Паркинсонът.
Но първо, нека разгледаме тази обратната причинно-следствената връзка. Млякото ли е причината за Паркинсон, или Паркинсонът води до повече мляко? Това което трябва да се направи са проспективни кохортни проучвания, при които първо да се измери консумацията на мляко, и след това да се следят хората във времето. Тези изследвания също показват значително по-висок риск, свързан с приема на мляко и млечни продукти. Рискът се увеличава със 17% за всяка изпита малка чаша мляко на ден. И с 13% за всяко резенче кашкавал.
Стандартното обяснение е, че причината за болестта са пестицидите и други невротоксини в млякото и млечните продукти, но това не обяснява защо се наблюдава по-висок риск при някои млечни продукти, а при други по-нисък риск. Остатъци от пестициди има във всички млечни продукти. Тогава защо млякото се асоциира с Паркинсон, повече отколкото кашкавала?
В млякото има и други невротоксични замърсители, освен самите пестициди, като тетрахидроизохинолини например, открит в мозъците на жертвите на болестта на Паркинсон. Среща се в по-високи нива в кашкавала, отколкото в млякото, но хората могат да изпият повече мляко, отколкото могат да изядат кашкавал.
Връзката между млечните продукти и болестта на Хънтингтън изглежда сходна. Болестта на Хънтингтън е ужасно дегенеративно заболяване на мозъка, което се предава по наследствен път, но началният риск може да бъде удвоен, с консумацията на млечни продукти. Както споменахме обаче, това може да бъде повече от пиене на мляко, отколкото от консумацията на кашкавал. Което ни връща обратно към следата, в проучването за „повече мляко – повече смъртност“.
Всеки път, когато чуете, че рискът от определени болести е свързан повече с млякото, отколкото кашкавала (повече оксидативен стрес, повече възпаления) в главата ни трябва да изкача „галактоза“ (съставна част на лактозата) – захарта на млякото, а не толкова млечните мазнини, белтъчини, или пестицидите. Ето защо смятаме, че хората, които пият повече мляко, имат по-висок риск от фрактури на костите и смърт, и може също така да обясни невродегенеративните проблеми. Ето защо определени хора, които не могат да разграждат галактоза, повреждат не само костите си, но и мозъците си.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/could-lactose-explain-the-milk-and-parkinsons-disease-link
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев