Първо беше захарта и високо фруктозния царевичен сироп, първоначалните подсладители на индустрия. Те бяха евтини, но имаха много празни калории и допринасяха към поява на заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, кариеси и метаболитен синдром. И така, после дойдоха второто поколение подсладители, изкуствените подсладители, пастелно оцветените опаковки: Nutrasweet, Splenda, Sweet & Low. На практика нула калории, но са описани сериозни странични ефекти. Например, изкуствените подсладители се оказва, че предизвикват глюкозна непоносимост като променят чревния микробиом и по този начин водят до обратния ефект – предизвикване на метаболитни нарушения. Освен това вкусът им е странен. На вашето внимание – трето поколение подсладители, захарните алкохоли, като сорбитол, ксилитол и еритритол, ниско калорийните подсладители, лаксативният им ефект, обаче, може да създаде трудности, което ни води към редките захари, като алулозата. Тя е естествен подсладител с много малко или без калории и има вкус, подобен на захар.
За тези от вас, които не са чували за алулозата, това е нещо като ребрандинг. Също както рапичното олио се преименува на канола, принуждавайки общините да подновят собствените си лозунги, алулозата се наричаше псикоза, захар, която няма да искате да консумирате под душа.
Името псикоза произлиза о антибиотичната форма, от която е изолирана – странен произход за подсладител. В областта на биоинженерството и биотехнологиите се подчертава важността на факта, че алулозата е истинска и естествена захар, а не изкуствена, но по ирония на съдбата, ако разгледате една препратка, която те цитират, тук се говори за това как се прави алулоза, чрез функционални полихидроксиалканоатни нано-перли, украсени с D-тагатоза 3-епимераза (ДТЕ), произвеждани с рекомбинантни маркови бактерии без ендотоксини.
Технически алулозата е естествена захар, така наречената рядка захар, която се определя от международното общество на редките захари като захар, намираща се в ограничени количества в природата. Но скорошният технологичен напредък, като ензимното инженерство, използващо генетично модифицирани микроорганизми, сега позволява на производителите да правят иначе редките захари, като алулозата, в значителни количества. Но малки количества са съществували и преди в хранителната верига, така че Агенцията за храните като цяло я призна за безопасна, но в наистина малки количества, като например няколко милиграма или 1/4 от 1/4 от 1/4 чаена лъжичка.
Алулозата се произвежда при загряване на фруктоза. Ето защо този нещастен човек се обринал сериозно докато приемал странно разнообразие на храни, защото се оказва, че е алергичен към алулоза, а алулозата случайно се създава в процеса на производство на високофруктозен царевичен сироп. Така че, базирането на безопасността на алулозата на факта, че тя вече присъства в хранителната верига, не е много убедително. Няма как да знаем дали е безопасно, докато не направим проверка.
За разлика от трапезната захар, алулозата е безопасна за зъбите; очевидно не се метаболизира от бактериите, причиняващи кариес, които да създават киселина и да се натрупва плака. Не повишава кръвната захар, дори и при диабетици. Може да се каже, че има нула калории, въпреки че на практика има около 1,5 калории на ч.л., подобно на еритритола. Също както еритритола, тя е само около 70% от сладостта на трапезната захар, но има почти същия вкус, качества и текстура както обикновената захар. Има ли токсичност?
Алулозата се смята за относително нетоксична захар. Какво означава това? Знаем, че подсладителят ксилитол може да бъде изключително опасен за кучетата. Само половин чаена лъжичка за едно 13-килограмово куче може да бъде животозастрашаваща, докато подобна доза алулоза очевидно не е никакъв проблем, въпреки че от половин чаша може да им прилошее. Това обаче е проучване с приеман на една единична доза. Безопасността на алулозата в дългосрочен план е изследвана през период от няколко месеца и не изглежда да причинят вреди при дози от около една и половина ч.л. на ден при здрави 13-килограмови кучета. Всъщност холестеролът им дори се понижил, а това накарало изследователите да препоръчат клинични проучвания, за да се види дали това не е нещо, което ветеринарните лекари да започнат да предписват за затлъстели кучета.
Ами при хората? Когато дозата на алулоза постепенно се увеличила, за да се идентифицира максималната единична доза за редовен прием, не били открити сериозни стомашно-чревни симптоми докато не се достигнала дозата от 0,4 г/кг телесно тегло, което се равнява на около 7 ч.л., като сериозните симптоми на диария са забелязани след преминаване на дозата от 9 ч.л. Човек би се запитал: „Кой би изял толкова много захар наведнъж така или иначе?“ Едно кенче кола има 10 ч.л., а една бутилка Mountain Dew – 2 пъти повече. Така че, алулозата не е подходяща като подсладител сама по себе си за захарни напитки.
По отношение на ежедневния горен лимит, приеман на малки дози през целия ден, след като стигнете до 17 ч.л. на ден, в зависимост от теглото, хората започват да получават сериозно гадене, стомашни болки, главоболие, диария. Така че, вероятно е най-добре да се поддържат единични дози от около 7 ч.л. и да не се превишават 15 ч.л. за целия ден. Средностатистическият американец може и да получава 17 ч.л. добавена захар на ден, така че това определено не е нещо, към което хранителната индустрия може напълно да се пренасочи и да замени захарта. Така алулозата е подобна на ксилитола по отношение на максималната единична доза, докато средностатистическият мъж в САЩ би могъл да мине с 14 с.л. еритритол наведнъж, а жената – с 15 ч.л. Недостатъчно за подслаждане на бутилка Кока-кола, но предоставя свобода на действие за подслаждане на чая или за поръсване върху грейпфрут например.
Алулозата се смята, че осигурява ползи за здравето, сравними с тези на еритритола. Четвъртото поколение подсладители, като алулозата, се смята, че имат за недостатък следното: допълнителни функции. Ще разберем дали това е вярно в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-the-sweetener-allulose-have-side-effects/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев