Това е първото от поредицата 4 видеа върху лекарствата статини за понижаване на холестерола. В тези видеа разглеждаме ефективността на статините, кой трябва да ги приема и какви са истинските рискове и ползи, за да могат хората да направят напълно информиран избор. Вижте това.
Страничните ефекти, свързани с мускулите, при прием на понижаващи холестерола статини, често са толкова тежки, че карат пациентите да спрат да ги приемат. Разбира се, страничните ефекти могат да бъдат съвпадение или психосоматика и да нямат нищо общо с лекарството, имайки предвид, че много клинични проучвания показват, че такива странични ефекти са рядкост. Разбира се, възможно е също така тези клинични проучвания, финансирани от самите фармацевтични компании, да не докладват за всички странични ефекти. Заключението е, че има спешна нужда от откриване на истинските случаи на странични ефекти от статините.
Каква част от симптоматичните странични ефекти при пациенти, приемащи статини, реално са причинени от лекарството? Дори при проучванията, финансирани от Биг Фарма, които установяват само малка част от симптомите, че са приписвани на статини, изследователите открили, че хората, които приемат статини, имали значително по-голяма вероятност от развитие на диабет тип 2, отколкото тези, които приемали плацебо захарни хапчета. Защо? Все още не сме много сигурни, но статините може да имат двоен ефект на увреждане на производството на инсулин от панкреаса, както и намаляване на ефективността на инсулина, чрез увеличаване на инсулиновата резистентност.
Дори краткотрайната употреба на статини може приблизително да удвои шанса от развитие на диабет и диабетни усложнения. Ето я графиката. Тези, развили диабет и диабетни усложнения без статините, за период от пет години, и развитието на диабет с прием на статини. И ако това не е достатъчно зле, този повишен риск остава години дори след като статините са спрени.
Сега, с оглед на големите ползи от статините в намаляването на сърдечно-съдови проблеми, убиец номер 1 на всички мъже и жени, всяко увеличение на риска от диабет, 7-ма водеща причина за смърт, ще бъде по-маловажно от ползите за сърдечно-съдовото здраве, нали? Това е погрешно мислене. Няма нужда да избираме между сърдечно заболяване и диабет. Можем да лекуваме причината и на двете с едни и същи промени в храненето и начина на живот. Диетата, която може не само да спре развитието, но и да се справи със сърдечното заболяване, е същата диета, която може да се справи и с диабет тип 2. Ами ако, по някаква причина, откажете да промените храненето си и начина си на живот? В този случай, какви са рисковете и ползите от започване на прием на статини? Не очаквайте да получите пълен списък от лекаря си, тъй като повечето изглежда не знаят за причинно-следствената връзка с диабета, така че само малка част дори повдигат въпроса пред пациентите си.
Като цяло, при пациенти, за които се препоръчва лечение със статини от последните официални протоколи, ползите се предполага, че надвишават рисковете в огромна степен. Но вие решавате. Преди да претеглим точно рисковете и ползите, какви точно са настоящите препоръки?
Как трябва да решите дали статините са подходящи за вас? Ако имате история на сърдечно заболяване или инсулт, приемането на статини се препоръчва. Точка, край, няма нужда от дискусия. Ако все още нямате известни сърдечно-съдови заболявания, то решението трябва да се основава на изчисляването на вашия собствен риск, което може да направите много лесно онлайн, ако знаете нивата на холестерола си и кръвното си налягане с приложението за оценка на риска на Американския колеж по кардиология, Framingham Risk Profiler или Reynolds Risk Score. Това са директно линковете, но също можете да използвате и кратките връзки.
Любимото ми е това на ACC, тъй като дава не само настоящия 10-годишен риск, но и риска до живот. Така че, за този човек, например, въпреки че рискът му от инфаркт или инсулт в рамките на следващото десетилетие е по-малко от 10%, ако не промени начина си на живот с тези цифри, шансът ще бъде по-скоро 50 на 50; докато, ако подобрите холестерола и кръвното си налягане, можете да намалите риска над 10 пъти. Но решението със статините е основано на риска ви за 10 години напред, така че какво да направим с тези цифри? Ами, при сегашните насоки, ако 10-годишният ви риск е под 5%, то, освен ако няма някакви смекчаващи обстоятелства, трябва да се придържате просто към диета, движение и спиране на пушенето, за да свалите цифрите. В сравнение, ако 10-годишният риск стигне до 20%, препоръката е да добавите статини наред с промените в начина си на живот. Под 7,5%, освен ако няма фактори, които допълват риска, тенденцията е просто да се придържате към промени в начина си на живот, а над 7,5% – да преминете към добавяне и на лекарства. Ето списък с допълващи фактори, които лекарят ви трябва да вземе предвид, когато ви помага да направите своя избор: наследствени заболявания, наистина високи нива на LDL, метаболитен синдром, хронични бъбречни или възпалителни заболявания, постоянно високи триглицериди, C-реактивен протеин или LP(a).
Ако все още не сте сигурни, тези насоки предлагат да обмислите оценка на калция си в коронарните артерии, но въпреки че излагането на радиация от това изследване е относително ниско в днешно време, Американската работна група за превантивни услуги изрично заключава, че сегашните доказателства не са достатъчни, за да се потвърди, че ползите надвишават вредите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/who-should-take-statins/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев