По отношение на предотвратяването на рефлуксните киселини, и преди съм говорил за това как високомазнинните храни причиняват много повече киселини в езофагуса в часовете след хранене, но защо приемът на високо съдържание на фибри намалява риска? Повечето хора си мислят, че фибрите помагат много по-надолу в храносмилателния тракт.
Един системен преглед и мета анализ откриват важна предпазваща връзка между езофагиалния аденокарцином и приема на фибри от храната, което предполага, че хората с най-голям прием на фибри имат приблизително 30% по-нисък риск от рак.
Това може да се дължи на фитатите в храните с високо съдържание на фибри, които забавят растежа на рак. Може би са противовъзпалителните ефекти. Фибрите може и да премахват канцерогени. Но всичко това са общи противоракови ефекти на целите растителни храни. Специфично за този вид езофагиален рак, предизвикан от киселинно раздразнение, фибрите могат да намалят риска от рефлукс преди всичко. Но как?
Хиаталната херния се появява, когато част от стомаха се изтласква нагоре чрез диафрагмата към гръдния кош, което улеснява киселините да навлязат към хранопровода и гърлото. Това засяга над 1 на всеки 5 американци. За разлика от тях, в селските райони на Африка, където се хранят с традиционно растителна храна, не са 1 на 5, а по-скоро 1 на 1000 – почти не присъства. Почти странно е за тези с хранене в западен стил. Защо нациите с растително хранене са предпазени? Може би защото изхвърлят такива големи меки изпражнения, три или четири пъти по-големи от тези на западняците.
Какво общо има размера и консистенцията на изпражненията на някого с хиаталната херния? Един прост модел може да помогне за илюстрирането на механизма, които води до горна хернизация на стомаха през дупката в диафрагмата, която разделя стомаха от гърдите, наречена езофагиален хиатус; това е отворът. Ако една топка с дупка в нея се напълни с вода и после се изстиска, водата се изтласква през дупката. Стомашната кухина може да се оприличи на топка, дупката в топката да бъде този езофагиален хиатус в диафрагмата. Така че, стомашното напъване по време на усилията за изхвърляне на твърди фекалии отговаря на стискането на топката и може да доведе до постепенно изтласкване на горната част на стомаха от коремната кухина към гърдите. Също както когато стискате някоя от тези топки за стрес. Напъването при ходене до тоалетна по голяма нужда притиска коремната кухина повече отколкото всеки друг фактор.
Когато се напъваме при ходене до тоалетна, сякаш изтласкваме вътрешностите си и е възможно да развием херния на стомаха. В съответствие с тази идея е наблюдението, че при африканците по-ниският езофагиален сфинктер е изцяло под диафрагмата, докато при западняците той обикновено обхваща диафрагмата и е над диафрагмата при наличие на хиатална херния. И същият този натиск върху корема от напъване, който може да причини хиатална херния, може също така да доведе до други проблеми. Напъването може да причини херния и в самата стена на дебелото черво, известна и като дивертикулоза.
И същият този натиск може да подпомогне кръвопотока към вените около ануса и така да доведе до хемороиди, както и да изтласка кръвта обратно към вените, което да доведе до разширени вени.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diet-and-hiatal-hernia/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев