„Очевидно, въпреки широко разпространената вяра в здравословните ползи от морингата, интересът на международната биомедицинска общност към медицинския потенциал на това растение е по-скоро безразличен“ – „особено колебание [всъщност] в разучаването на хранителния и медицинския му потенциал… други „суперхрани“ като например чесънът и зеленият чай се радват на по-добро възприемане“, но те също имат и по-голяма научна подкрепа. Има хиляди проучвания с хора върху чесъна и над десет хиляди върху зеления чай, но само няколкостотин върху моринга.
Най-обещаващото изглежда е това върху ефектите от моринга върху контрола на кръвната захар. Ако накарате хората да изяждат по около пет бисквити, ето това е увеличението на нивата на кръвна захар, което ще получите. Ако добавите около две чаени лъжички листа моринга на прах в тестото на бисквитите, дори и със същото количество захар и въглехидрати, приливът на кръвна захар ще намалее.
Ако хората пият просто една или две чаши чай от листа на моринга преди насищане със захар, „това ще потисне повишението на кръвната захар във всички случаи, в сравнение с тези, които пиели само вода.“ Ето го увеличението след прием на захар без моринга, а ето я реакцията към същото количество захар 30 минути след пиене на чай от моринга. Нищо чудно, че морингата се използва в традиционната медицинска практика за диабет. Но няма как да знаем дали може да помогне, докато не направим проучване.
Група диабетици получават около три четвърти чаена лъжичка моринга на прах всеки ден за 12 седмици и накрая имали значително подобрение в показателите на възпаление, както и в дългосрочния контрол на кръвна захар. Но причината, поради която го наричат квази-експериментално проучване, е защото не е имало контролна група. Изследователите просто взели показателите преди и след, а знаем, че самото присъствие в проучване с диета може да доведе до това някои хора съзнателно или несъзнателно да ядат по-здравословно, така че не знаем какъв ефект е имала самата моринга. Дори и при проучвания върху моринга с контролна група не е ясно дали участниците са били разпределени на случаен принцип. А в това проучване изследователите не уточнили дори колко могинга са получавали хората на ден. Какво означава количество за една таблетка? Никакво значително подобрение в това проучване; може би не са им давали достатъчно? Това проучване използвало по една чаена лъжичка на ден и не само че имало значителен спад на нивата на кръвна захар на гладно, но и значително намаление на LDL холестерола. Две чаени лъжици на ден изглежда не помогнали, така че дали не е трябвало една цяла супена лъжица? Очевидно не, след като най-накрая едно рандомизирано плацебо контролирано проучване използвало една супена лъжица моринга на ден и не успяло да покаже никакви ползи за контрола на кръвната захар при диабетици с тип 2.
И така, остават ни няколко проучвания, които показва потенциал, но повечето не успяват да докажат никакви ползи. Защо просто не вземете моринга, за да прецените за себе си? Това е добър начин на действие в лицето на противоречиви данни, когато говорим за безопасни, прости решения без странични ефекти. Но дали морингата е безопасна? Вероятно не и по време на бременност, тъй като около 80% от жените в някои области на света я използват за правене на аборти и нейната ефективност за тази цел е потвърдена, поне при плъховете; въпреки че кърмещите жени биха могли да получат увеличение с половин чаша на количеството производство на кърма, въз основа на „шест рандомизирани, тайни клинични проучвания с плацебо контролна група.“
Само защото морингата „се използва отдавна в народната медицина“, това по никакъв начин не доказва, че растението е безопасно за консумация. Много ужасяващо токсични неща, като живак и олово например, са се използвали в традиционните медицински практики по света. Но хей, поне „никакви сериозни вредни ефекти от морингата не са докладвани от научната общност“, или по-точно, „никакви странични ефекти не са докладвани в нито едно от човешките проучвания, които са проведени до днешна дата.“ С други думи, никакви вредни ефекти не са докладвани… досега.
„Синдромът на Стивънс-Джонсън… след консумация на листа от моринга“: Синдромът на Стивънс-Джонсън е вероятно най-ужасяващият страничен ефект от лекарствата, рядко състояние, но с потенциално фатален край, характеризиращо се с „отлепване на епидермиса“. С други думи, кожата ви може да падне. 14 часа след консумация на моринга един човек се обринал. Същото нещо му се случило три месеца по-рано, последния път, в който е консумирал моринга, а това довело до „сериозни лезии с образуване на мехури по лицето, устата, гърдите, корема и слабините.“
„Този докладван случай предполага, че консумацията на моринга е по-добре да се избягва от хора, за които има риск да развият синдром на Стивънс-Джонсън.“ Въпреки че може да се случи на всеки, ХИВ е рисков фактор.
Моето мнение за морингата е, че доказателствата за ползите не са достатъчно убедителни, за да оправдаят покупката й в Интернет за нещо специално, след като можете да се сдобиете с полезни зеленчуци от местния пазар, като например броколи, които могат да помогнат при всяко възпаление на кожата на слабините.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-efficacy-and-side-effects-of-moringa-leaf-powder/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев