Просото е пълно с хранителни вещества, но е широко пренебрегвано като основен източник на храна, основно поради липса на знание. Чували ли сте за „древните зърна“? Просото не си играе, вероятно едно от първите зърнени, култивирани от човечеството, които датират не само отпреди 5 000 години, но може би отпреди 10 000.
Защо просо в множествено число? Ето липсата на знание! Нямах идея, че просото не е името на едно определено зърно. Просото е общ термин, който не само назовава група различни видове, но това е група напълно различни растения. Има така наречената основна група и подчинена група просо. Има перлено просо, което именно е видът, който много хора познават като просо, но имаме и червено просо, мохар и дагуса, които са напълно различни зърнени. Изглеждат по подобен начин, но не са еднакви.
Фибрите са едно от основните неща, които търсим в една пълнозърнеста храна, а кодо просото е извън всякакви графики. Но в сравнение с други зърнени, дагуса и мохар просото също надделяват над останалите, въпреки че забележете как повечето хора смятат че просото е по-скоро бедно на хранителни вещества. Но ако разгледаме съдържанието на полифеноли, дори чистото просо надделява над другите зърнени, включително и над соргото, за които аз преди говорих и възхвалявах съдържанието му на полифеноли. Но отново, просото кодо изглежда печели. Относно количеството антиоксиданти, обаче, кодо и дагуса имат сравнително високи нива.
Относно хранителните вещества, дагуса има осем пъти повече калций отколкото други зърнени, но на мен ми изглежда, че е десет пъти повече, просто извън класациите, както и три пъти повече калций от млякото. Някои видове просо са също изключително богати на желязо. Обикновеното просо има желязо, но японското просо има около пет пъти повече желязо от една пържола.
Добре, значи е хранително, но какво да кажем за специфичните потенциални ползи за здравето? В медицинската литература можем да прочетем неща като това: Просото може да предотврати сърдечно-съдовите заболявания чрез намаляване на триглицеридите в хиперлипидемичните плъхове. Кой го е грижа (освен може би стопаните на домашните любимци) дали една храна намалява сърдечно-съдовите заболявания при гризачи?
Има едно епидемиологично проучване в Китай, което установява по-ниска смъртност от езофагиален рак в райони, където се консумира повече просо и сорго, в сравнение с царевица и пшеница, но това може да се дължи повече на избягването на замърсяващите канцерогенни гъбички, отколкото на ползите на самото просо. Проучванията показват, че просото може да бъде ефективно срещу пролиферация на раковите клетки в съд на Петри, като кодо и просото бързо възпрепятстват растежа на раковите клетки, в сравнение с перленото просо или мохара, спират растежа на раковите клетки, но оставяйки нормалните клетки непокътнати, намаляват растежа на раковите клетки на дебелото черво, както и на човешките ракови клетки на гърдите и на черния дроб, а това може да помогне и за предотвратяване на метастазите чрез спиране на миграцията на раковите клетки. Пациентите ми не са нито домашни любимци, нито съдове на Петри, обаче, а до ден-днешен няма клинични проучвания върху просото и рака.
Има ли някакви уникални здравословни ползи? Просото вид дагуса е известно със своите ползи за здравето, като понижаване на кръвната захар и холестерола, както и характеристики, предпазващи от язва. Но проучването при язва, което цитират тук, просто отбелязва, че в някои от областите с ниска честота на язви също се оказва, че консумират просо, но това е далеч от установяването на причинно-следствена връзка. А проучването с понижаването на холестерола, което цитират? То разглежда какво се случва, когато вземете опашни сухожилия от плъхове и ги потопите в захар и просо. Какво?! Но понижаващите кръвната захар ползи са истински. Освен факта, че просото не съдържа глутен, което е добре за 1% или 2% от хората с цьолиакия или тези с чувствителност към глутена, просото може също така да се използва при справяне с диабет тип 2 поради своите качества за понижаване на кръвната захар, както е съобщено от няколко проучвания върху хора с просо и храни, съдържащи просо, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/studies-on-millet-nutrition-is-it-a-healthy-grain/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев