Три четвърти от американците пият кафе, около половината от които ежедневно. Това възлиза на един милион тона кафе всяка година. Може ли да има основание за безпокойство? Проучванията върху населението са установили, че хората, пиещи кафе, обикновено имат по-нисък риск от Паркинсон, по-малко рак на простатата (особено жените), по-малко рак на черния дроб, по-малко диабет, цироза на черния дроб, депресия сред жените и намаляване на смъртността като цяло, по такъв начин, че хората, пиещи кафе, са склонни да живеят по-дълго от тези, които не пият кафе, като смъртността намалява рязко при четири чаши кафе на ден. Но всичко това са просто асоциации. Няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка, докато не направим проверка.
Например, кафето наистина изглежда защитава черния дроб. Вземете например хора с хроничен хепатит и дайте на едната група да пият кафе, а на другата не за един месец, след това ги разменете. И се оказва, че кафето наистина помага. По същия начин, разделете пациенти с Паркинсон на групи, като едните получават кофеин на стойност две чаши кафе на ден и ще получите значително подобрение на двигателните симптоми в рамките на три седмици. Бегачите, разделени в групата на пиещи кафе, намалили времето си с около десет секунди на километър. Вдигащите тежести, които пият кафе, могат да вдигат повече тежести, с около 272 килограма повече. И не говорим само за атлетичното представяне. Количеството кофеин, съдържащо се в една чаша кафе, може значително да подобри ВЛИЕ, което означава „времето за латентност на интравагиналната еякулация“, от две минути на пет минути.
За съжаление хората, които по рождение, генетично просто имат по-висока склонност да пият кафе, не изглежда да са защитени от диабет, депресия, Алцхаймер, затлъстяване или метаболитен синдром. Така че изглежда, че асоциациите за защита могат да се дължат само на объркващи фактори, като може би, че тези, които пият кафе, просто спортуват повече или нещо такова. Същото е и с рака на простатата: никаква очевидна причинно-следствена връзка и дори ползата за смъртността сякаш изчезва.
Дори и ако едно проучване наистина установява, че пиенето на кафе може да удължи живота на човек като намали възпалението или подобри белодробната функция или инсулинова чувствителност, това би означавало средно статистически. След консумацията съществува „непостоянство сред хората“ след консумация на основни растителни съставки, което означава, че хората може да реагират по различен начин. Например, вижте колко шантаво е това: в някои редки случаи прекомерната употреба на кофеин очевидно провокира сънливост. Това е изключение от примерите. През по-голямата част от времето просто някои хора могат да имат по-големи ползи от други по отношение на въздействието от различните храни върху здравето. Например, поради различията в чревните бактерии, само малка част от западняците могат да извлекат допълнителна полза от соята, както съм описвал и преди. Най-честата разлика при въздействието на кофеина, е, че докато повечето хора метаболизират бързо кофеина, определени генни изменения в ензимите, отговарящи за детоксикацията на черния дроб, правят някои хора бавни метаболизатори. Може ли това да промени нещата?
Ами, обичайната консумация на кафе с поне три чаши на ден е свързана с неконтролируемо кръвно налягане сред по-възрастните хора, диагностицирани с хипертония, което предполага, че умереният прием на кафе може да е добра идея за някои хора. Но дори и да има причинно-следствена връзка, това би било средно статистически. Какво би станало, ако разделите хората на групи според това колко бързо те метаболизират кофеина? В сравнение с въздържателите от кафе, тези, които имат нарушени гени за метаболизиране на кофеина, може да имат повишен риск от това да станат хипертоници при една до три чаши на ден и особено при четири или повече. Добре, но вижте това. За бързите метаболизатори не само, че няма излишен риск при една до три чаши, но и хората, които пият прекомерно количество кафе, са предпазени, което очевидно означава, че колкото повече кафе пият, толкова по-нисък е техният риск. Как можем да си обясним това?
Кафето е сложен микс от голям брой различни съставки. Има полифенолни антиоксиданти, които предпазват и са полезни. В крайна сметка кафените зърна са зърна – добре де, всъщност са семена, но семената също са много полезни. От друга страна имаме кофеин, който може да увеличи нивата на адреналин в кръвта, но само ако сте бавен метаболизатор. Бързите метаболизатори могат да изчистят кофеина толкова бързо, че няма да има увеличение на адреналина дори при четири или повече чаши на ден. И така, тогава имате полезните полифеноли, които всъщност понижават кръвното налягане, а от там и ползите като цяло. Така изглежда, че имаме аспекта на д-р Джекил и Хайд по отношение на кафето, чието цялостно действие върху сърдечно-съдовата система изглежда се регулира от този ген за ензима, който метаболизира кофеина.
Важният въпрос обаче е дали това кара жените да имат по-големи гърди? Какво?! Младите жени, които пият много кафе и са бързи метаболизатори на кофеин, имат с около половин бейзболна топка по-голям обем на гърдите, което може да е лошо нещо, тъй като обемът на гърдите е свързан с риска от рак на гърдата. Но не, важният въпрос е за риска от сърдечен удар? При бавните метаболизатори ежедневната консумация на кафе изглежда удвоява шансовете за сърдечен удар или дори ги прави четири пъти по-големи при четири чаши кафе на ден, докато при бързите метаболизатори на кафе ежедневната консумация има защитна роля, намалявайки риска от сърдечен удар наполовина или поне докато не стигнете до четири или повече чаши на ден. Защитните ефекти, наблюдавани при бързите метаболизатори, предполагат, че ефикасното елиминиране на кофеина може да е разкрило защитното въздействие на други фитохимикали в кафето.
Смятаме, че причината може да е отново адреналина, тъй като, ако сте бавен метаболизатор на адреналина, прекомерната консумация на кафе може също да ви изложи на риск.
И така, кафето приятел ли е или враг? Тези проучвания предполагат възможността бавните метаболизатори на кафе, които консумират кофеиново кафе, да имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, докато бързите метаболизатори могат да бъдат предпазени от този риск заради антиоксидантите и другите налични полезни съставки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-the-health-benefits-of-coffee-apply-to-everyone
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев