Невропатията, или увреждане на нервите, е заболяване, което води до трайни увреждания. Диабетът е най-честата причина. До 50% от диабетиците в един момент ще развият невропатия при развитие на заболяването. Може да бъде много болезнено, а болката често е устойчива на конвенционалните лечения. Всъщност в момента няма ефективно лечение на диабетната невропатия. Лекарите разчитат на стероиди, опиати и антидепресанти, за да облекчат страданието.
Но преди 20 години е публикувано едно забележително проучване върху регресията на диабетната невропатия с помощта на растителна диета. Има два вида диабетна невропатия: относително безболезнен тип, който се характеризира със скованост, изтръпване и усещане за иглички, и втора форма, която е болезнена с усещане за парене или болка до степен на остра – пробождаща – болка. Тази статия се концентрира върху болезнения тип.
Двадесет и един диабетици, страдащи от умерена или по-лоша симптоматична болезнена невропатия в продължение на до десет години, са поставени на диета с пълноценно растително хранене с цели храни, наред с половинчасова разходка всеки ден. Години и години страдание и след това пълно облекчаване на болката при 17 от общо 21 пациенти в рамките на дни.
Сковаността също се подобрила. И всички странични ефекти били положителни. Те отслабнали с 4,5 кг., нивата на кръвна захар се подобрили – нуждата от инсулин паднала наполовина и при пет от пациентите била излекувана не само болезнената невропатия, но и диабетът им. Нормални нива на кръвна захар без никакви лекарства.
И триглицеридите и холестеролът им също се подобрили. Високото кръвно налягане също се подобрило. Всъщност изчезнало при около половината от хипертониците – общо 80% спад на необходимостта от лекарства за високо кръвно налягане в рамките на три седмици.
Сега, това е програма с престой, при която храната за пациентите е осигурена. Какво се случва след като те се връщат вкъщи? 17-те души били проследявани в продължение на години, и при всички, с изключение на един човек, облекчението на болезнената невропатия продължило или се подобрило още повече. Как са постигнали това придържане към диетата? Болката и лошото здравословно състояние са силни мотивиращи фактори. Едно от най-болезнените и обезсърчаващи състояния за лечение в цялата медицина и накрая 75% от хората излекувани за няколко дни с натурално нетоксично – всъщност ползотворно – лечение, диета, съставена от цели, растителни храни.
Как би могло увреждането на нервите да се излекува толкова бързо? Това не се дължи непременно на подобрението на нивата на кръвната захар, тъй като отнело около 10 дни на диетата да подобри състоянието на диабета, докато болката изчезнала само за четири дни. Има няколко механизма, чрез които общата вегетарианска диета действа, за да облекчи проблема с диабетната невропатия, както и самото диабетно състояние. Най-интересните спекулации са, че причината може би е в транс-мазнините, които естествено се съдържат в месото, млечните и рафинираното растително олио, които могат да причинят възпалителен процес. Установява се, значителен процент мазнини, намерени под кожата на хората, които ядат месо или млечни продукти, се състои от транс-мазнини, докато хората на стриктно растително хранене с цели храни нямат никакви.
Учените забождат игла в задните части на хора, които имат различни режими на хранене и девет или повече месеца на стриктно растително хранене изглежда, че премахва транс-мазнините от телата им… или поне от задните им части. Но на болката не й отнело 9 месеца да се подобри; подобрила се в рамките на няколко дни.
По-вероятно е това да се дължи на подобрение на кръвния поток. Биопсиите на нервите при диабетици с тежка прогресивна невропатия показват заболяване на малките съдове в рамките на самия нерв. В нашите нерви има кръвоносни съдове, които могат да се запушат. Нивата на кислород в нервите на диабетиците се оказва, че са по-ниски дори от тези на деоксигенираната кръв. Тази липса на кислород в нервите може да възникне от запушвания вътре в самите кръвоносни съдове, лишавайки нерва от кислород, което вероятно може да доведе до пищене от болка.
В рамките на няколко дни обаче подобренията в кръвната реология, лекотата на кръвообращението, при растително хранене може да играе важна роля в лечението на диабетната невропатия. Растителното хранене може също така да понижи нивата на IGF-1 вътре в очните ябълки на диабетика и да намали риска от ретинопатия – загуба на зрението поради диабет. Но най-ефективният начин да избегнем усложненията от диабета е да премахнем диабета, а това често е постижимо за пациентите с диабет тип 2, които си поставят като правило редовно да тренират и да се хранят достатъчно здравословно.
От първоначалния доклад за излекуване на невропатията резултатите са повторени, значителни подобрения в усещанията за скованост и изгаряне. Защо не го научих това в медицинския университет? Пренебрегването на този важен труд от широката медицинска общност не е нищо друго освен безотговорно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/curing-painful-diabetic-neuropathy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев