Един преглед от 2021 г. относно ролята на храненето в развитието и предотвратяването на загубата на слух с възрастта проучва хиляди статии и стига до заключението, че „диети, богати на наситени мазнини и холестерол, имат вредни ефекти върху слуха, които могат да се предотвратят с по-нисък прием.“ Историята на племето Мабаан, която споменах преди, е интересен пример, но върху какво се базират техните заключения? Въпреки че може да се докаже в лабораторни животни, че допълнителни наситени мазнини или холестерол в диетата влошават увреждането на вътрешното ухо и загубата на слух, дори без излагане на шум, това не задължително означава, че същото важи за хората.

Съществуват и убедителни епидемиологични данни. Например проучване с хиляди близнаци е успяло да установи значителна свързаност между диетата с високо съдържание на холестерол и увреждането на слуха. В Синя планина, което включва хиляди по-възрастни мъже и жени за изследване на загубата на слух с възрастта, храненето с високо съдържание на холестерол се оказва най-силно свързано със загубата на слух. Тези, които консумират количеството холестерол, съдържащо се в две яйца на ден, имат 34% по-голям шанс за загуба на слух, в сравнение с тези, които приемат само количеството от едно яйце. Има и свързаност със съдови причини, където хората на статини, особено при по-високи дози, изглежда са на по-нисък риск.

Изследователите предполагат, че високият прием на холестерол може да се намеси в циркулацията в самото вътрешно ухо, или атеросклеротични възпалителни промени могат да намалят кръвоснабдяването на малките артерии, които захранват вътрешното ухо. Ангиографското определение на степента и сериозността на коронарната болест на сърцето тясно корелира със загубата на слух. Тъй като атеросклерозата е системно заболяване, засягащо целия артериален ствол, това има отношение към артериите, които снабдяват вътрешното ухо. Подобни връзки се наблюдават и за количество атеросклеротични плаки в каротидните артерии в шията.

Най-накрая, аутопсийните данни и преки изображения показват, че степента на загуба на слух корелира с атеросклеротичното стесняване на артериите, доставящи директно вътрешното ухо. За да приключим цялата тази информация с интервенционно проучване, вече имаме такова – Финландското проучване в психиатрична болница.

През 1960 г., една от психиатричните болници близо до Хелзинки променя менюто си, за да намали приема на наситени мазнини. След няколко години болниците си размениха менютата. Това е едно от първите интервенционни проучвания от този вид, което показва, че намаляването на приема на наситени мазнини може да намали смъртността от сърдечни заболявания. И какво се случи със слуха? Той следвал точно същия модел. С увеличаване на сърдечните проблеми, се влошавал и слухът. Когато болниците си разменили менютата, обратното се случило. И не само малко. Хората в психиатричната болница с по-нисък прием на наситени мазнини, на 50 години, имали значително по-добър слух от групата в контролната болница, която била с 10 години по-млада. Изследователите заключават: „Нашите аудиологични изследвания ни довеждат до заключението, че диетата е важен фактор за предотвратяване на загубата на слух.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-diet-shown-to-slow-age-related-hearing-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев