Здравословните растителни диети са свързани с по-ниска обща смъртност, до 34% по-нисък риск от смърт от каквито и да е причини за средно период от 8 години, само ако има по-голяма, а не по-малка консумация на полезна растителна храна. Ако това продължи, продължителността на живота ви ще се увеличи с още 4 години. Един мета-анализ на няколко проучвания, проследяващи над половин милион души за 25 години установява значително по-ниска честота на сърдечни заболявания и като цяло смърт сред хората на растително хранене. Не е изненада, че според един системен преглед растителното хранене може да спре или дори да излекува убиец номер 1 – сърдечно-съдовото заболяване.

Хората на пълноценно растително хранене обикновено са значително по-слаби, с по-ниски нива на LDL холестерол, триглицериди, кръвна захар, кръвно налягане, значително по-малко възпаление и по-малко удебеляване на стената на каротидната артерия (симптом на атеросклероза с помощта на ултразвук на врата)––толкова добри показатели, като тези на спортистите, които бягат по 80 467 км, което се равнява на две обиколки около земята.

Промените в рисковите фактори могат да се случат бързо, както е доказано от програми с неограничена растителна храна (на корем). Например, резултатите от първите няколкостотин участници от 15-дневната програма за начинаещи, създадена от медицинския институт с нестопанска цел Рочестър, наскоро бяха публикувани. При пълноценно растително хранене затлъстелите пациенти отслабнали средно с по 3 кг без контролиране на порциите или броене на калории или въглехидрати. Кръвната захар на гладно при диабетиците спада с 28 единици. Хората с LDL холестерол над 100 имат спад от 33 единици (сравним със спада от някои статини), а хората с високо кръвно налягане имали 17 единици понижение на систоличното кръвно налягане, което е по-добре от понижението с лекарства, и всичко това само за 2 седмици!

Проучвания, които датират от преди 40 години, показват, че хората, които не приемат месо, имат и подобрена „реология“, което означава по-добро протичане на кръвта, а това допринася към сърдечно-съдовата функция. Последващите интервенционални проучвания, които разглеждат откритията в този промеждутък от време, показват че преминаването към растително хранене може да подобри реологичните показатели в рамките на 3 до 6 седмици. Възможно ли е кръвта на вегетарианците да протича твърде добре? През 2019 г. едно проучване с хиляди вегетарианци британци, наречено EPIC Оксфорд, установява, че те имали по-висок риск от хеморагичен (кървящ) инсулт. Те имали толкова нисък риск от сърдечно заболяване и като цяло по-малко сърдечно-съдови заболявания (а няколко проучвания не откриват като цяло повишен риск от смърт от инсулт) но защо има по-голяма честота на инсулт? Предполагам, че е заради дефицит на витамин B12, който може да доведе до завишени нива на свързания с инсулт метаболит хомоцистеин, което обикновено се изчиства от B12.

Това е и причината, поради която приемът на добавка витамин B12, може да подобри артериалната функция на вегетарианците. Приемът на добавка витамин B12 или обогатени с него храни са жизненоважни за всеки на растително хранене, но видео поредицата ми от 12 части за вегетарианците и риска от инсулт, повлияна от публикацията през 2019 г., беше безсмислена. Оказва се, че вегетарианците нямат по-висок риск от инсулт изобщо.

В отговор на резултатите от EPIC Оксфорд, изследователи по света се събират, за да проверят дали откритията са си проста измислица. През 2020 г. UK Biobank, огромно проучване, което проследява над 400 000 доброволци, потвърждава, че вегетарианците имат по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания и смъртност и нямат по-голям процент инсулти. Две проучвания от Тайван установяват, че вегетарианците имат значително по-нисък риск от инсулт. Проследявайки десетки хиляди вегетарианци в продължение на 10 години, се вижда, че имат само наполовина риска от инсулт, в сравнение с невегетарианци (включително 64% по-нисък риск от хеморагичен инсулт). През 2021 г. изследователите от Харвард завършиха и публикуваха анализа си на 200 000+ участници в проучването върху здравето на сестрите, проучване върху здравето на сестрите II и проучването, проследяващо здравните специалисти. И тук не се установил повишен риск от инсулт за вегетарианците, а понижен риск от инсулт сред тези на здравословно растително хранене. Един мета-анализ, който взема предвид всички проучвания, установява, че наистина данните от EPIC Оксфорд са неверни, защото анализът показва реално по-нисък риск от инсулт. Един системен анализ от 2022 г. заключава, че вегетарианските диети и храненето с ниско съдържание на животински продукти са свързани със значително по-нисък риск от хеморагичен инсулт, значително по-нисък риск от исхемичен инсулт и значително по-нисък риск от инсулт като цяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/update-on-vegetarian-stroke-risk/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев