Здравословното хранене е свързано с много по-нисък риск от загуба на слуха, а и за трите системи на оценяване качеството на диетата, използвани от тези изследователи, избягването на месото е най-тясно свързано с по-ниския риск. Племето Мабаан от последното ми видео, което запазва слуха си на късна възраст, не приема почти никакво месо, както и захар, която обяснява пълната липса на кариеси по зъбите.

Високогликемичното хранене с рафинирани въглехидрати е свързано със загуба на слуха в напреднала възраст. Ако причината е скокът в кръвната захар, това обяснява защо диабетиците и хората с преддиабетно състояние също имат по-висок риск. Дори сред пълнозърнестите храни, сорго, централна част от храната на племето Мабаан, има нисък гликемичен индекс поради съдържанието си на устойчиво нишесте, което води до 25% по-ниско повишение на кръвната захар в сравнение с пшеницата.

Нарушеното кръвообращение също може да обясни защо шумът уврежда вътрешното ухо, тъй като силните шумове причиняват стесняване на придружаващите кръвоносни съдове. Така може да се изясни връзката между затлъстяването и загубата на слуха. Излишното тегло може би е просто проводник на нездравословното хранене, но възпалителното състояние на затлъстяването само по себе си води до съдово нарушение. Показателите на системното възпаление са пряко свързани със загуба на слуха в напреднала възраст.

Във видеото за мозъчното възпаление представих активаторът на антиоксидантната защита Nrf2, известен и като „пазач на здравето и дълголетието на живите същества.“ Хората, родени с генетичен вариант Nrf2, който не се кодира толкова добре, е значително по-вероятно да развият влошаване на слуха, което означава, че и свободните радикали са замесени в процеса на загуба на слуха.

Можем да погледнем задната част на очите и да измерим количеството макулна пигментация – антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са концентрирани в зеленолистните – и да ги свържем с по-добрия слух. Данните върху приема на антиоксиданти и загубата на слуха са смесени. Например витамин C. Някои проучвания показват, че по-високият прием на витамин C е свързан с по-добър слух, а други не успяват да открият значителна връзка.

Единственият начин да се разбере дали антиоксидантите помагат или не, както знаете, е да е направи проучване. Добавянето на антиоксиданти към храната на плъхове изглежда помага за предотвратяване на загуба на слуха с напредване на възрастта, но същото нещо при мишки изглежда няма ефект. Най-вълнуващите предклинични данни са от проучване, в което възрастни плъхове, които приемали боровинки, изглеждали така, сякаш слухът им се е възстановил, всъщност накрая се оказали в по-добра форма от младите плъхове. Чакайте малко, мислех, че клетките на косъмчетата не се регенерират?

Способността ни да чуваме няма общо само с ушите, но и с мозъка. Като остаряваме, слуховата кора в темпоралния лоб на мозъка губи част от способността си да различава и разбира говора, дори и в тиха среда. Не са нужни само сетивни звуци, но трябва и да ги разбираме. Тук идват на помощ боровинките, които лекуват свързаните с възрастта когнитивни дефицити при слухова обработка. Ами хората? Има проучвания с липсващи контролни групи, които съобщават за подобрение в слуха с помощта на антиоксидантни добавки като витамини A, E, C и алфа-липоева киселина.

Но при правилни тестове в рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контрола и цял списък с антиоксидантни, добавките се провалили – никакъв ефект върху нито един от показателите за измерване на слуха. Има ли добавка, която е доказано, че помага със слуха при възрастните? Да, фолиевата киселина, формата на фолат, която се съдържа в бобовите и зеленолистните. Някои наблюдателни проучвания са установили, че по-високите нива на фолат в кръвта са свързани с по-добър слух, но може би това е просто показател на по-здравословно хранене като цяло.

Така че, холандските изследователи провели амбициозно 3-годишно двойно тайно проучване с плацебо контролна група, което рандомизира над 700 по-възрастни мъже и жени, които приемат 800 μg фолиева киселина на ден или неразличимо плацебо. Тези, които са приемали фолиева киселина, страдали от значително по-малко загуба на слуха на честотата на говора. Ефектът е по-скоро малък, например процентът мъже, кандидати за слухови апарати на 75-годишна възраст, спада от 33% на 22% с помощта на фолиевата киселина.

Забележете, че проучването е направено в Холандия, където по това време храните не са били обогатени с фолиева киселина. В САЩ, където добавянето на фолиева киселина е задължително за рафинираните зърнени продукти от десетилетия, не е ясно до каква степен ще има полза от добавките. Независимо от това, най-полезните източници са тъмнозелените листни зеленчуци и бобовите. (чаша сварена леща набавя 90% от дневните нужди на един възрастен човек.)

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-supplement-shown-to-slow-age-related-hearing-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев