Как влияе дъвченето на дъвка върху лошия дъх? В журнала на стоматологичната практика едно проучване сравнява нивата на съединенията, предизвикващи лош дъх, в устата на хората преди и след дъвчене на ментова дъвка в продължение на 15 минути, и се установява, че дъвченето на дъвка значително намалява нивата на всички изследвани летливи серни съединения наполовина, което се отдава на ефекта, че дъвченето на дъвка увеличава слюноотделянето. Откъде знаем, че ментата няма нищо общо? Понеже дъвката без вкус и без никаква активна съставка също действа; така че дъвката наистина може да контролира лошия дъх временно, защото води до слюноотделяне.
Това е и причината, поради която се събуждаме с лош дъх сутрин, но той просто изчезва сам, дори и ако не си измиете зъбите. Ето нивата на миризливите летливи серни съединения в дъха на хората веднага след събуждане сутрин, те спадат дори и преди да са закусвали. Това е защото имаме 1 1/2 литра – около 6 чаши – слюнка, която се стича по езика ни ежедневно, но кранчето спира през нощта и бактериите започват да растат в тази остатъчна локва, устата ви през нощта.
Слюнката действа поради простия факт, че по-големият обем слюнка позволява увеличено количество летливи серни съединения да навлязат в течността. Вместо да се активират, газовете се разтварят в течността. Това е възможно също и чрез пиене на вода или дъвчене на дъвка, тъй като тя кара устата ви да слюноотделя. Има ли вкус, който може да се добави, за да действа по-добре?
Публикувано е едно проучване върху дъвченето на дъвка с вкус на евкалипт. Хората били разделени на групи, като едните дъвчели дъвка с високи концентрации на евкалипт пет пъти на ден, вторите – дъвка с ниски концентрации, а третите – дъвка без вкус. И двете групи с евкалипта значително надделяват над контролната група, както количествено, така и качествено.
Добре, но къде да намерим дъвка с евкалипт? Ами канелата? При една бактерия, свързана с наличие на лош дъх маслото от канела я поваля напълно, което означава, че това е обещаваща съставка, която да се добави към продуктите за устна хигиена с цел справяне с лошия дъх, но канелата никак не е ефективна за четири други вида бактерии, свързани с лошия дъх. Всички тези проучвания обаче са проведени само в съд на Петри. Няма как да знаем дали дъвката с вкус на канела наистина помага при лош дъх, докато не направим проучване.
Краткотрайният ефект на убиване на микробите с помощта на дъвка, подсладена със захар и с вкус на канела при бактерии, свързани с лош дъх и… изследователите заключават, че наличните в търговската мрежа дъвки с вкус на канела могат наистина да помогнат с лошия дъх, но ако погледнем реално данните, същата дъвка без масло от канела се справила също толкова добре колкото дъвката с канела. Защо са били толкова нетърпеливи да публикуват резултатите, за да предложат такива уникални ползи? Може би защото проучването е финансирано от Wrigley.
Изводът е, че дъвченето на дъвка се смята за полезно за намаляване на лошия дъх чрез стимулиране на слюноотделянето и механичното почистване, дори и да няма „активни“ съставки в нея.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-gum-chewing-for-halitosis-bad-breath/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев