В САЩ загубата на слух, свързана с възрастта, засяга около четвърт от хората на 60 години, над половината от тези на 70 и 80% от тези на 80. Над 95% от столетниците се оказва, че имат тежка загуба на слуха. Поради нарушената комуникация, това може да доведе до социална изолация, самота и депресия. Може дори да застраши живота на човек заради увеличаването на автомобилни катастрофи.

Какво можем да направим, за да предотвратим загубата на слух с напредване на възрастта? Смята се, че това е част от процеса на остаряване, но това си мислехме и за патологични състояния като високото кръвно налягане. По-голямата част от хората в крайна сметка развиват хипертония, също както и загуба на слуха; така че това би трябвало да е неизбежно последствие от остаряването, нали?

Но после се установява, че има хора в селските райони на Африка и Азия, които се хранят и живеят по-здравословно и нямат повишение в кръвното налягане с напредване на възрастта. Изглежда, че хипертонията е по-скоро избор на начин на живот, а не ефект от остаряването, а същото важи и за загубата на слуха.

Племето Мабаан, което живее в суданската пустиня, се оказва, че запазва слуха си до късна възраст. Други проучвания върху изолирани местни жители установяват, че излагането на съвременната цивилизация изглежда подкопава това предимство. Какво има в съвременния свят, което води до загуба на слуха с напредване на възрастта?

Загубата на слуха с възрастта е резултат от преждевременна смърт на сензорните клетки на косъмчетата във вътрешното ухо, които предават вибрациите към електрическите сигнали в мозъка. Веднъж след като са изгубени, те не порастват отново, така че превенцията е жизненоважна. Въпросът е какво ги убива?

Едно проучване с над 2 000 близнаци открива, че наследствеността на влошаването на слуха с възрастта е само 25%; така че по-голяма част от риска се дължи на негенетични фактори. Рисковите фактори включват излагане на силен шум, пушене и ототоксични (увреждащи ухото) лекарства. Излагането на шум рано в живота изглежда прави вътрешното ухо по-податливо на остаряване. Според проучвания върху животни излагането на ниски нива постоянен шум над 60 децибела също може да е вредно. Това не е установено при хората, но ако използвате машина за бял шум, за да заспите, няма да навреди, ако проверите дали е под 50.

Медикаменти, за които е известно, че са ототоксични, включват антибиотици аминогликозид (като стрептомицин, амикацин, неомицин и канамицин), които са сред най-високорисковите лекарства за токсичност на клетките. Но NSAIDS, противовъзпалителни медикаменти като аспирин, ибупрофен и напроксен, както и диуретиците (например фуроземид, продаван под името Лакикс) също са свързани с прогресивна загуба на слуха.

Ключът към запазване на слуха в напреднала възраст при племето Мабаан може би е храната им. Причината, поради която изследователи смятат, че храненето вероятно влияе на запазването на слуха им, е защото това влияе и на още нещо: липса на заболяване на коронарната артерия. Това, което убива повечето хора в индустриализирания свят, изглежда изобще не ги докосва. Кръвното им налягане е идеално през целия им живот, 110 на 70 на 70-годишна възраст, докато ние се сдобиваме с хипертония, надвишавайки 130/80 още от 40-годишна възраст. И нищо чудно – храната им е „почти без животински протеини“ и е центрирана около пълнозърнести храни. В допълнение към силния шум, атеросклерозното задръстване на малките кръвоносни съдове и храненето може би са скритата причина за загубата на слуха с напредване на възрастта в останалата част от света. Но няма как да знаем докато не изследваме, а това ще разгледаме в следващото видео, след като научим и за една добавка, за която е установено, че забавя процеса на загуба на слуха.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/age-related-hearing-loss-is-preventable-so-what-causes-it/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев