Повечето хора могат да назоват 4 основни вкуса: сладко, кисело, солено и горчиво. Рядко почитателите на храната говорят за умами, но какво да кажем за „забравеното вкусово сетиво“ на пикантното? Това пренебрежение е донякъде изненадващо, имайки предвид, че лютите чушки са едни от най-често използваните подправки в света. Всъщност, 1 на всеки 4 души на планетата в момента яде чили ежедневно, което повдига въпроса „Защо пикантната храна е толкова популярна?“
Защо някои го предпочитат люто и се наслаждават на пръв поглед на дразнещото и потенциално болезнено усещане в устата? Според едно предположение причината е скокът на ендорфини, освобождаването от мозъка на естествените болкоуспокояващи химикали, подобни на морфин. Слушаме за това много в пресата, но все още няма никакви убедителни доказателства, които да подкрепят това твърдение. Друго предположение е, че сме се научили да използваме лютото заради антимикробните му свойства преди епохата на хладилниците, имайки предвид, че пикантните храни обикновено се предпочитат от култури, живеещи в по-топъл климат и поради тази причина това ни кара да се изпотяваме и в крайна сметка да се охладим след това. Може би е просто заради вкуса.
Предпочитанията към пикантни храни наистина изглежда се предават в семейството. Въз основа на две проучвания, които сравняват предпочитанията на еднояйчни и двуяйчни близнаци, генетичните фактори са причина за половината от различията, подобно на унаследяването на предпочитанията за сладко и кисело.
Може да се дължи и на хормонална основа. Изследователи от Франция отбелязват, че особено мъжете обичат пикантни храни и се чудят дали това не е свързано с тестостерона. Затова взели група от над 100 мъже, дали им по 1 чиния картофено пюре и им казали да сложат сос Табаско на вкус, след като взели и проби от слюнката, за да измерят нивата им на тестостерон. И се оказва, че мъжете, които имат по-високи нива на тестостерон, добавят повече лют сос. Това може да обясни и защо това проучване установява връзка между консумацията на люто чили и мускулната сила при мъжете.
Освен това, докато разглеждах литературата върху тестостерона, се натъкнах на това проучване, което показва, че младите мъже имат силно понижение на нивата на тестостерон в кръвта след пиене на вода със захар или прием на суроватъчен протеин на прах: 12- до 18-годишни момчета били разделени на групи, приемащи или няколко лъжици протеин на прах или захар, равняваща се на около 2 кенчета сода и след 20 минути се забелязва значителен спад на нивата на тестостерон в сравнение с контролната група, която не приема захар или протеин. Това е в съответствие с по-ниските нива на тестостерон при хората на високопротеинова нисковъглехидратна диета.
Как влияе консумацията на пикантни храни върху продължителността на живота? Едно огромно проучване с половин милион мъже и жени в Китай установява, че хората, които редовно приемат пикантни храни, има 14% спад на общата смъртност, което означава риск от преждевременна смърт. Това би означавало добавяне на още 1 година живот, ако има причинно-следствена връзка.
Тези от вас, които следят работата ми, знаят, че има 2 основни проблема с наблюдателните проучвания: обратна причинно-следствена връзка и съпътстващи фактори. С други думи, вместо пикантните храни да водят до по-малко заболявания, може би заболяванията водят до по-малък прием на пикантни храни, защото болните хора са на по-лека диета. Очевидната полза обаче си остава дори и след изключване на болните хора или на тези, които са на път да хвърлят топа. И така, обратна причинно-следствена връзка изглежда няма, въпреки че хората, които ядат люто, вероятно и пият повече, а какво пият в Китай? Зелен чай; значи може би това се случва? Би било добре да се повтори това проучване в държава, където не се пие зелен чай, или дори в държава, където се пият ужасни неща, като например в САЩ. И отново същото нещо, 13% намаление на риска от преждевременна смърт. И предпазната връзка си остава дори и след контролиране на мексиканско-американската етническа група. Както казах преди, те имат по-дълъг живот, вероятно защото консумират много бобови.
Същото нещо е и в Италия, този път 23% по-ниска обща смъртност. Това се равнява на 2 допълнителни години. Авторите заключават, че малките промени в начина на хранене, като добавянето на чили към храната, могат да бъдат ценни за подобряване на здравето.
Има общо 4 направени проучвания, включително и едно в Иран, които установяват едно и също нещо: значително по-нисък риск от преждевременна смърт. Консумацията на черен пипер или чили е свързана със същата по-голяма продължителност на живота, както консумацията на куркума, дори само 1 щипка на ден. А хората, които консумират и двете, са в още по-добро положение, което е в съответствие със способността на черния пипер да активира по-добре бионаличността на основната съставка на куркумата – куркумин. Имам около 50 вида за това защо куркумата е толкова полезна, но защо чилито удължава живота? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-spicy-food-good-for-you/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев