Зрението не е единственото сетиво, свързано с физическо привличане и предпочитания на партньор. Телесната миризма сигнализира разнообразие от информация по въпроси, като хранителни навици, хигиена, здраве и още. Въз основа на едно проучване със стотици студенти в колежа, мъжете оценили визията и миризмата еднакво важни за избиране на партньор, докато жените смятат миризмата на техния бъдещ партньор за най-важната променлива. С други думи, жените оценят телесната миризма като най-важна за привличането си, а не „външния вид“. И преди съм говорил за проблема с антиперспирантите, съдържащи алуминий. Какво можем да направим, за да ухаем по-добре?
Клинични проучвания, които датират от 50-те години на 20-ти век, показват, че хлорофилът може да се използва за подобрение на телесната миризма. Това доведе до вълна от реклами на дезодоранти с хлорофил. Но както казва един учен, „поради неоснователните, фантастични и понякога напълно идиотски твърдения за хлорофила от рекламните търговци, купувачите и учените ще си останат скептични,“ и с прави. За да бъде ефективен като дезодорант, хлорофилът трябва да се приема вътрешно при дози, които далеч надвишават тези, които се съдържат в така наречените „ароматни“ дъвки и таблетки за смучене. Проучванията, които показват премахване на миризмата подмишниците, използват количеството от сорта на 100 мг на ден. С други думи, количеството хлорофил, което човек си набавя с около 1/3 връзка суров спанак. Така че, преди да си мажете алуминий по кожата, препоръчвам първо да опитате да се ароматизирате отвътре като приемате по една голяма салата всеки ден, защото това може да подобри миризмата на тялото по 2 начина, като ви осигури достатъчно хлорофил и подобри общото ви здраве.
Заболяванията носят аромат. Някои болести водят до специфичен аромат, който се усеща при болните хора. Например, туберкулозата на гърлото ви кара да миришете на застояла бира, Коремният тиф ви кара да миришете на изпечен хляб, което не звучи чак толкова зле, а ако имате жълта треска, миришете на месарски магазин. Не става въпрос само за инфекциите. Не мислите ли, че еволюционно е полезно да можем да усетим мириса на първите признаци на възпаление – активирането на имунната система – за да стоим надалеч от хората преди те да станат заразоносители.
Този екип изследователи инжектира на група хора ендотоксини, които представляват силно възпалителни компоненти със специфични бактериални клетъчни стени. Причиняват голям скок на вътрешното възпаление, но въпросът е: Можем ли да го подушим при хората? Само след няколко часа хората, изложени на ендотоксини, имат по-неприятна телесна миризма, в сравнение с тази, когато са изложени на плацебо: значително по-малко приятна миризма само за няколко часа. Освен това, колкото по-голямо е възпалението, толкова по-лоша е миризмата, което ни дава първото експериментално доказателство, че можем да помиришем възпалението при хората.
И познайте къде се съдържат ендотоксините в хранителната верига? Там, където има бактерии: в месото. И те не се унищожават при готвене. Имам цяла поредица от видеа за това. Знаем, че месото води до възпаление. Означава ли това, че хората са по-миризливи? Няма как да знаем, докато не направим проверка. „Ефектът от консумацията на месо върху привлекателността на телесната миризма“. Не просто телесна миризма, а привлекателността на телесната миризма.
Група мъже „донори на миризма“ били поставени на диета за 2 седмици, като едната диета включвала месо, а другата не. По време на последните 24 часа им поставили тампони на подмишниците, за да съберат телесната им миризма. След това изследователите имали нужда само от съдии, които да помиришат тампоните на всеки един мъж. И така, пресни проби директно от подмишниците, на по-малко от 1 час, били оценени за своята приятност, привлекателност, мъжественост и интензитет от 30 жени.
Месец по-късно проучването е повторено със същите мъже, но при следване на другата диета. Използвали същите бедни жени за съдии. На мъжете платили 2000 в чешка валута за тяхното време и „евентуално неудобство, причинено от предписаната диета.“ Ами жените, които трябвало да миришат всички тези подмишници? На оценителките не платили нищо за тяхното участие, въпреки че те получили по един шоколад след втората сесия.
И така, кой е имал най-приятната и привлекателна телесна миризма? Резултатите показват, че „миризмата на донорите при безмесна диета е оценена като значително по-привлекателна, по-приятна и по-малко наситена.“ Няма разлика при мъжествеността. Изследователите стигат до заключението, че месото има „негативно влияние върху възприемането на телесната миризма.“ С други думи, хората на растително хранене очевидно миришат значително по-приятно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-body-odor-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев