Какви са последиците от натрупването на високи нива на холестерол по мастните ни клетки? В това видео разглеждат този въпрос, като поставят фокуса отново върху дейностите на индустрията за производство на яйца.
Има безброй доказателства, че холестеролът в храната повишава сърдечно-съдовия риск. Погрешната посока на индустрията за яйца акцентира върху нивата на LDL холестерол на гладно, които се повишават едва с 10%: основният ефект от храната, обаче, се случва след храненето. За около 4 часа след хранене богато на мазнини/холестерол, имаме оксидативен стрес, артериална дисфункция и артериално възпаление, което се случва след прием на над 140 мг холестерол, което е по-малко от едно яйце. Така че, докато индустрията за яйца харчи стотици милиони в опит да убеди хората, че холестеролът от храната е безвреден, има добри причини за ограничаване на приема на холестерол при хора, които имат риск от съдово заболяване. Но чакайте малко, съдовото заболяване, коронарна болест на сърцето, е убиец #1 на мъже и жени; не сме ли всички подложени на риск? Да, рядко се разбира, че това реално означава, че всички хора в развитите страни, които очакват да живеят дълъг живот, трябва да спрат яйцата.
В отговор индустрията за яйца прави опити с начини за намаляване на съдържанието на холестерол в яйцата като например храни снасящите кокошки с понижаващи холестерола медикаменти статини или дори измисля техники за намаляване на съдържанието на холестерол в жълтъците след формиране на яйцето използвайки неща като екстракция с разтворител, лакочистител с ацетон. Такива методи обаче не са въведени поради причини, свързани с безопасността на храните.
Или пък индустрията за яйца може да тръгне да преследва новите конкуренти с растителни заместители на яйца, като компанията Eat Just. Министерство на земеделието на САЩ разследва обвинения за неправомерно поведение от борда на яйцата, който се управлява от федералното правителство, като обвинението, че бордът на яйцата заплашил CEO-то на Eat Just в имейли, които те си разменили, с думите, че ще го разстрелят. И наистина, открити са имейли, включително и препратки, като тази: „Можем ли да се комбинирам и да го разстреляме?“ и „да се обадим на старите приятелчета от Бруклин да го посетят.“ Какви действия предприе Министерството? Американският борд на яйцата призна, че тези коментари са неподходящи и се извини. А екипът на борда на яйцата и членовете на борда ще трябва да завършат допълнителни обучения по отношение на добрия етикет и етиката по имейл.
Холестеролът в храната може да допринесе и към възпаление на телесните мазнини, които могат да преминат в кръвта. Телесните мазнини са основно място за съхранение на холестерола при човека. Мастните ви клетки натрупва високи нива на свободен холестерол, който не може да се разгради и е токсичен при високи концентрации. И това може да доведе до натрупване на макрофаги. Ето биопсия на мазнините. Виждате ли тези малки сини точки? Това са умиращи макрофаги, които представляват един вид имунни клетки, които могат да излеят съдържанието си на възпалителни химикали и за тях се смята, че водят до много от метаболитните проблеми, свързани със затлъстяването, включително и инсулинова резистентност, системно възпаление и атеросклероза. Така че намаляването на излишния холестерол от храната се предлага като лесен начин за справяне с метаболитните заболявания, свързани със затлъстяването.
Да, но дали реално има изследвания при хора? Знаем, че холестеролът води до подуване на мастните клетки и възпаление на коремните мазнини при маймуните, но това е като проучването, което показва, че холестеролът от храната предизвиква остри чревни възпаления както при мишките, така и при рибата зебра. Какво се очаква да се направи с тази информация? Просто нямаше проучвания върху хора, досега.
Вегетарианците консумират значително по-малко холестерол. Въпреки че яйцата са основен и най-голям източник на холестерол в американската диета, повече от всеки отделен вид месо. Месото като цяло е източник номер 1 (като повече холестерол се съдържа в пилето отколкото в червеното месо).
Изследователи взели биопсии от вегетарианци и не само че мазнините им съдържат средно наполовина по-малко възпалителни макрофаги в сравнение с биопсиите, взети от месоядните, но и месоядните имали 50% по-голяма експресия на фактора на туморната некроза в коремните си мазнини, което е силен възпаляващ показател, въпреки че има още много неща в месото, освен холестерола, които биха могли да допринасят към възпалението.
Какво още трябва да знаете освен повишението на риска от сърдечно заболяване? Известният професор от Харвард Марк Хегстед веднъж написа, че ако холестеролът се представи като новата добавка към храната, ще цитираме доказателства, че това повишава нашия холестерол и риска от сърдечни заболявания и заключението почти със сигурност ще бъде, че холестеролът не може да се счита безопасен на никое ниво, защото всеки прием на нулата повишава риска от нашия убиец #1.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-cholesterol-and-inflammation-from-abdominal-obesity/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев