Милиони американци практикуват йога и тя често се препоръчва като терапия за много медицински състояния, но дали действа и за какво? В последното ми видео говорих за това как практикуващите йога са по-здрави, но са и по-богати, заради такива съпътстващи фактори е трудно да се стигне до заключение за ефективността на йогата. Например, когато проучванията върху населението вземат предвид фактори като образование или приходи, ефектите от йога често изчезват. Няма как да се каже дали нещо е добро или лошо докато не се направи проверка.
За съжаление само около 1/4 от публикуваните проучвания върху ефектите от йога и здравето са рандомизирани контролирани проучвания и от тях половината сравняват йогата с нищо правене. В този случай, ако се открият ползи, няма как да знаем дали е йогата или някой друг вид спорт би постигнат същия или дори по-добър ефект. Всяка една физическа дейност е полезна, но има ли нещо повече при йогата в сравнение с други тренировки? Например, всяка тренировка, независимо дали е ниско интензивна като йога, или високоинтензивна, като аеробика, може да помогне при менструални болки, ако се сравни с правене на нищо. При проучвания върху алкохолици се оказва, че аеробиката облекчава депресията и тревожността повече от йога, вероятно поради по-голямата интензивност на упражненията.
Йога се описва обикновено като нискоинтензивна физическа активност. Например, ето метаболитните еквиваленти на някои типични йога пози. Средно оценката е 2 или 3. Ходенето пеша с нормална скорост е около 3. Значи ходенето изгаря толкова калории, колкото и йогата, а бързото ходене изгаря още повече. Има всякакви налудничави твърдения за така наречената „хот йога“, според които се изгарят над 1000 калории, но не, изгаряте същите калории, както и при йога на стайна температура, така че 90 минути ще са равни по-скоро на 300 калории. Но йога не е ли много повече от обикновена тренировка? Нека видим данните.
Множествена склероза. Знаем, че тренировките са от полза за много здравни проблеми, включително неврологични заболявания. Не е изненада, че йога, която включва поредица от пози, движения и дихателни упражнения, които могат да подобрят баланса, мускулната сила и гъвкавостта, е полезна за пациенти с множествена склероза. Нека видим дали това е така. Никакви ползи за цялостното качество на живота, физическото състояние или психологическото състояние. Също и няма ползи за сексуалната и когнитивната функция, а навсякъде сравняват йога с правенето на нищо. Подобен неуспех за намиране на подобрение в качеството на живота за хора с хронични заболявания като цяло, като само 1 от общо 7 изследвания установява клинично значима полза. Изследователите откриват, че йога помага срещу умора при пациенти с МС, но не и по-добре от обикновените упражнения.
Същото е с хроничната болка в кръста. Йогата може да намали болката и да подобри функцията в сравнение с правене на нищо, но същия ефект при болка имат и другите видове упражнения или физиотерапии. Ако йогата ви харесва и я изберете като редовна практика, супер, но изглежда няма някакви уникални ползи при болките в кръста.
Същото е и с безсънието. Йогата имат ефект, ако се сравни с правене на нищо, но не и при физически активните групи. А при пациенти с рак – повечето от които жени с рак на гърдата – ходенето пеша се оказва по-ефективно от йогата за подобрение на съня. За показателите на системно възпаление при жени, минали през рак на гърдата, 6 месеца йога имат подобен ефект както и 6 месеца друг вид упражнения без йога. Същото е и с умората, причинена от рака, и качеството на живот при жени с рак ан гърдата: по-добре от нищо, но не и по-добре от други видове физически активности. Най-накрая, за оцелелите от рак на гърдата, ефективността от йога упражненията при лимфедем, свързан с рак на гърдата, необичайно събиране на течност, за което няма ефективно лечение, а добавянето на йога изглежда не помага много.
Има някои състояния, при които йогата наистина помага повече, като например хронична неспецифична болка във врата. Въз основа на 10 рандомизирани контролирани проучвания, не само че йогата действа при болки във врата в сравнение с контролни групи, които не правят нищо, но се оказва и по-ефективна отколкото други видове упражнения. Авторите внимателно стигат до заключение, че йогата облекчава интензивността на болката във врата, подобрява неспособността за работа, увеличава обхвата на движенията, подобрява качеството на живот и настроението при хората, страдащи от болки във врата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/yoga-put-to-the-test-for-ms-back-pain-neck-pain-insomnia-and-breast-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев