Йогата е терапия: Кога помага? Както видяхте от предните видеа, научната литература за йогата е ограничена в обхвата и качеството си. Говорих за дългия списък от проблеми, които спохождат толкова много от проучванията върху йога, но нека продължим по списъка със заболявания, за да разберем какви са наличните доказателства. Например, йога като терапия при синдрома на раздразненото черво. Доказателства от рандомизирани контролирани проучвания показват, че йогата е по-ефективна от лекарствата и действа също както и ходенето пеша с умерена интензивност, така че няма значение каква форма на упражнения предпочитате.
Ами йога при възпалително заболяване на червата? Тъй като стресът може да го предизвика, помага ли йогата? В едно проучване с йога като допълнителна терапия при юноши с възпалително заболяване на червата се оказва, че не помага изобщо. Но 12 седмици йога в сравнение с предписания за лечение при възрастни с улцерозен колит води до по-голямо подобрение в качеството на живота и намалена активност на заболяването дори 3 месеца след приключване на проучването. Ето графика за качеството на живот и активността на заболяването. Групата, грижеща се сама за себе си, просто получава няколко общи книги по темата, така че двете лечения, йога и грижа за себе си, не са идентични по отношение на интензивността във времето, приобщеността към група или контакта със специалиста – всяко едно от тези неща е по-вероятно да подобри качеството им на живот. Но да, йогата може и да е ефективна за подобряване на качеството на живот при улцерозен колит, но ползите може би не са по-различни от тези при групи с друг вид физическа активност Има 11 проучвания с хора върху влиянието на програми с умерени упражнения и активността на заболяването при хронична възпалителна болест на червата и всички 11 показват ползи по отношение на намалена активност на заболяването.
Използването на пасивни контроли не взима предвид ефектите от очакванията, отделеното внимание за участниците и времето, инвестициите, които са вложили участниците. Ето отличен пример защо е толкова важно да има повече активни контролни групи. Това е поредица проучвания върху нефармакологичните интервенции при менопауза и горещи вълни. Например, едните се подлагат на 8 седмици акупунктура, вторите – 8 седмици на фалшива акупунктура, а третите – на нищо. Фалшивата акупунктура включва забождане на игли, но повърхностно и не в традиционните акупунктурни точки.
Има и едно проучване с 10 седмици класове по йога или контролна група (здравни образователни класове) с еднаква продължителност като йогата и провеждане в идентична групова и социална среда. Ето какво установили. Горещите вълни в групата с обичайна грижа, пасивната контрола, при която не се правило нищо специално, се запазили доста стабилни. Но истинската акупунктура подействала много по-добре. Но същото важи и за фалшивата акупунктура. Ето я йогата и контролната група със здравните класове. И така, йогата и акупунктурата имали еднакво добър резултат, но същото важи и за неправенето на йога, както и за фалшивата акупунктура. Изглежда просто има някакъв общ плацебо ефект, така че жените във всички пет групи с интервенция имали полза само от присъствието си в проучването. Ето защо винаги е добре да има контролни групи, които да правят нещо, за да може да имаме увереност, че поне част от ефектите на интервенцията ви са истински.
Но поне имали контролни групи. Това проучване, „12 минути йога на ден лекува остеопорозната загуба на костна маса“ предизвика голям интерес. Знаем, че когато става въпрос за костно здраве, принципът е използвайте костите или ще ги изгубите: спортувайте от рано и често. Физическата активност е широко приет, евтин и силно изменящ фактор за костно здраве. Движението предава сила през скелета, предизвиквайки сигнали, които се разпознават от клетките, изграждащи костите ви. Ето защо националната фондация за остеопороза, националната фондация за остеопороза и други институции препоръчват упражненията с тежести за превенция на остеопороза. Това включва интензивни упражнения, като скачане, аеробика и бягане, както и ниско интензивни упражнения, като вървене пеша и силови тренировки, за да се създадат тези механични сигнали, които предизвикват растеж на костите. Активностите с по-нисък интензитет, като йога, не считат за полезни по отношение на изграждане на костите. Ето защо резултатите от това проучване са толкова изненадващи.
Това е проучване с доброволци, избрани от интернет, което сравнява костната минерална плътност преди и след йога. Изследователите изработили 12-минутно DVD с 12 йога пози, за които се вярва, че ще стимулират увеличаване на костната плътност в гръбнака и двете бедра. Ето позите. Изглежда, че има полза за гръбнака, но не и за бедрата. Но в крайна сметка от 741 пациенти в началото само няколко изпратили рентгенови снимки на костите, както им било казано. Това са само 5%, значи 95% от хората, с които първоначално започнали, се отказали. Можете да си представите как тези, които имали положителни резултати, е имало по-голяма вероятност да ги изпратят, а другите просто не се върнали, така че не смятам, че това са убедителни доказателства.
Авторите били с нагласата: „Няма какво да губим. Страничните ефекти от йогата са все положително, така че защо да не опитате?“ Това, което ще загубите, е възможността за по-интензивни упражнения, които имат по-убедителни доказателства за ползи за костите.
И всички странични ефекти не са непременно добри. Има случаи на гръбначна компресия, свързани с йога. В тази поредица от 9 случая в клиниката Мейо се описват фактура с гръбначна компресия, които са се появили между 1 месец и години след започване на йога упражнения за гъвкавост на гръбнака. Както научните, така и светските доклади продължават да рекламират йогата като активност за предпазване на костите, но има нужда от избирателност на йога позите при хора с повишен риск от фрактури. Ето препоръчваните йога пози, а това са тези, които е добре да се избягват от рисковите групи. И 4 от общо 9 пациенти развили фрактура в среда с нормална или близка до нормалната костна минерална плътност. Така че, може би всеки трябва да бъде внимателен. Нараняванията, свързани с йога, не са рядко срещани, а това води до хиляди посещения в спешното всяка година и приблизително 5% от тях са с фрактури. Ще се опитам да поставя това в контекст, сравнявайки йога с други физически активности, в последното видео от поредицата за йога.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/yoga-put-to-the-test-for-ibs-inflammatory-bowel-menopause-and-osteoporosis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев