Йога е древна дисциплина, свързана с ума и тялото, която произхожда от Индия преди хиляди години и именно там са проведени повечето проучвания до днешна дата. Това повдига въпроса дали националната гордост не кара индийците изследователи тихо да покриват всеки отрицателен резултат и просто да публикуват проучванията, които показват, че йога действа. Този страх не е без прецедент. Например, изследванията от Китай, Япония, Хонг Конг и Тайван се оказват единодушно в полза на акупунктурата; всички проучвания без изключение са с положителен резултат. Едно вероятно обяснение за това откритие е, че акупунктурата е по-ефективна в страни, в които се практикува традиционно, но е малко подозрително. По-вероятно ли е индийските проучвания да са с положителни резултати отколкото тези в други страни? Разгледани са стотици рандомизирани контролирани проучвания с йога, както такива от Индия, така и от други страни и проучванията от Индия имат около 25 пъти по-голям шанс да постигнат положителни заключения отколкото тези от други места. Да, йога може и да е по-ефективна в Индия отколкото навсякъде другаде, но е малко подозрително.
Например, ако се интересувате дали йога ще ви помогне за лечение на главоболие и прочетете, че има ефект за хора, страдащи от стягаща болка в главата, но после установите, че почти всички такива проучвания са проведени в Индия, какво ще направите с тази информация? Освен това нито една от контролните групи няма друг вид физическа активност, въпреки че това не е толкова важно за стягащото главоболие, тъй като нито аеробните упражнения, нито силовите тренировки изглежда не помагат. Ако вярваме на заключенията от проучванията в Индия, йога може наистина да помогне със стягащите болки в главата, но дори и те не успяват да установят ползи при мигрената. Това, което би могло да помогне при мигрена, са други видове упражнения, по-специфично аеробните упражнения, които намаляват интензивността на болката, честотата и продължителността, поне в краткосрочен план.
Ами ползите от йога практиката в сравнение с физическите упражнения за регулиране на диабет тип 2? Значително понижение на краткосрочния и дългосрочния контрол на кръвната захар е отбелязано в групите с йога в сравнение с други групи. Откритията обаче трябва да се интерпретират с внимание, тъй като почти половината от проучванията не определят и не се придържат към добре планиран режим на тренировки в контролната група. Освен това, интервенция с тренировки, сравнима по интензитет с йога, се прави само при 3 от 8-те проучвания. И повечето от тях, 6 от 8, са от Индия.
Когато сравняват йога с шам йога, която се състои от упражнения на стол, стоящи упражнения и бавно ходене, за да наподоби йога сесията, относителните ползи от йога изчезват. Както йога, така и шам йога имат подобни ефекти върху нивата на кръвна захар. Затова са нужни контролирани рандомизирани проучвания преди да се изразява мнение за ползите от йога в сравнение с физическите упражнения при пациенти с диабет.
Подобни са заключенията при йога за остеоартрит. Ако вземем заедно всички проучвания, ще видим, че йогата може наистина да е ефективна за подобряване на болката, функцията и сковаността при хората с остеоартрит на коляното в сравнение не само с правене на нищо, но и с други видове упражнения. Има проблеми с качеството на някои от проучванията и затова няма убедителни препоръки за ползата от йога при остеоартрит, но ако харесвате йогата или ако йогата е единственият вид тренировка, която ви се прави, е по-добре от нищо.
Нека разгледаме ефектите от йога при активни и неактивни контролни групи, а именно сравнение с други видове режими на упражнения или просто правене на нищо по отношение на физическата функция и здравето, свързано с качеството на живот при възрастни над 60 години. В сравнение с правене на нищо се откриват ясни доказателства, че йога подобрява физическата функция и психологическото здраве при възрастните хора, така че определено по-добре от нищо. Ами в сравнение с други видове упражнения? Йогата се оказва по-ефективна за сила и гъвкавост на долната част на тялото, но за подобрение на баланса, мобилността и скоростта на движение е сравнима с други видове спорт. Психологически йогата изглежда е по-ефективна за справяне с депресията при възрастните, но не и с тревожността или умственото здраве като цяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/yoga-put-to-the-test-for-headaches-diabetes-osteoarthritis-and-the-elderly/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев