В САЩ рисковият фактор #1 за смърт е начинът на хранене, свързан с повече смъртни случаи отколкото който и да е друг рисков фактор, половин милион майки, бащи, сестри, братя, приятели и роднини умират всяка година заради хранителните си навици, най-често от сърдечно-съдово заболяване. Тук именно е ролята на растителното хранене, свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване, по-нисък риск от смърт вследствие на сърдечно-съдово заболяване и всъщност по-нисък риск от всички причини за смърт взети заедно. Постепенното увеличаване на приема на растителните храни чрез намаляване на приема на животински храни може да ни даде възможност да живеем по-дълго и да сме по-здрави. И не е нужно много.
Ако разгледаме най-голямото кохортно проучване върху храненето здравето в историята, проучването NIH-AARP, според него замяната само на 3% от енергия от животински с растителни протеини е свързана с 10% по-ниска обща смъртност както при мъже, така и при жени. От всички източници на животински протеини яйцата са най-вредни. Замяната на 3% от протеините от яйцата с растителни протеини е свързана с 2 пъти по-големи ползи и 20% по-ниска смъртност както при мъжете, така и при жените. Изследователите казват, че проучването дава доказателства за здравните препоръки относно промените в храненето и избора на източници на протеини, което подпомага здравето и дълголетието, а растителните протеини са за предпочитане.
Здравословното растително хранене е свързано с по-нисък риск от всички причини за смърт, но тук се подчертава думата здравословно. Когато човек увеличи консумацията си на растителни храни докато същевременно понижи приема си на животински храни, може и да се обърне към не толкова здравословни опции: силно преработени растителни храни, като кола и бял хляб. Не може да се приеме, че просто чрез избягване на животинските храни човек ще се храни здравословно.
За да различим здравословното и нездравословното веган хранене, използваме термина „пълноценно растително хранене“, който дължим на почетния професор по хранителна биохимия на Корнъл, д-р Т. Колин Кемпбъл. Ако вземем за пример Индия, ще видим намаляване на съдържанието на цели растителни храни в диетата на индийците наред с повишаване на риска от затлъстяване и незаразни хронични заболявания. Това е причината процентите заболеваемост да се повишават дори в страна с преобладаващо вегетарианско население.
Това е и причината веганите в САЩ да са по-добре по отношение на здравето отколкото веганите в Англия. Причина #1 американците да се хранят с растителна храна е здравето, затова и те приемат повече растения, фибри, витамин C – които се съдържат единствено в целите растителни храни. Докато причина #1 в Англия е защитата на животните, затова и англичаните е по-вероятно просто да преминат на веган понички.
Няма как да знаем дали веганите трябва да приемат повече растителни храни докато не направим проучване. Една програма за 8 седмици на пълноценно растително хранене, при която около 24 души от участниците вече са вегетарианци или вегани, но не се хранят непременно с пълноценна растителна храна. И след 8 седмици дори тези, които вече са вегетарианци или вегани, отслабват значително и нивата им на холестерол също се понижават. Теглото им намалява средно с 4,5 кг, а LDL холестеролът им с 15 единици. Така че дори и краткотрайна интервенция с растително хранене може да бъде от голяма полза за всички – всеядни, вегетарианци и вегани.
В хранителната ни индустрия „бързото хранене“ е отделна хранителна група, умишлено създадена за печелене на пари чрез максимален прием на храна, а индустрията на драго сърце ще произведе предпочитаната от нас веган бърза храна. Ако сравним консумацията на свръхпреработени бързи храни, оказва се, че вегетарианците и веганите приемат най-много боклуци като картофен чипс и бисквити. Не всички растителни храни имат ползи за здравето.
Ами животинските храни? Тези изследователи оценяват поотделно качеството на различните растителни храни с помощта на индекс на качеството на растителната храна, а също и различни животински храни с помощта на индекс на качеството на животинските храни. Например, ако мислите, че преработеното и червеното месо са вредни животински храни, а рибата, морските дарове, млечните и пилешкото са полезни, и прибавяте яйцата към категорията на вредните, въз основа на най-новите доказателства се установява, че колкото по-високо е качеството на растителната храна, толкова по-дълго ще живеете и толкова по-нисък ще е рискът от смърт. Но няма така връзка при качеството на животинските храни, което означава, че всички те са еднакво вредни по отношение на смъртта от рак, сърдечно-съдово заболяване и обща смъртност.
На фона на разширяващата се глобална заплаха от сърдечно-съдови заболявания са наложителни мащабни промени към здравословно растително хранене за осигуряването на човешкото здраве. Но растителните храни не са взаимнозаменяеми.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-vegans-should-eat-more-plant-based/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев