Телесните мазнини са тъканите в тялото с най-много кръвоносни съдове. Всъщност, всяка една мастна клетка е заобиколена от голяма мрежа с малки кръвоносни съдове. И тъй като образуването на тези кръвоносни съдове изглежда играе важна роля за растежа и намаляването на мастните тъкани, регулацията на ангиогенезата, процесът на образуване на кръвоносни съдове, може да допринася за наддаването на тегло и отслабването. Изследователи опитали да инжектират анти-ангиогенни лекарства на прехранени лабораторни животни и успели да предизвикат голямо отслабване при мишките и при нечовешките примати, както често учените наричат маймуните. Проблемът е, че анти-ангиогенните лекарства могат да причинят разнообразие от редки, но фатални странични ефекти. Може и да искаме да приемем този риск в контекста на лечението на рака, но когато става въпрос за превенция на рака или затлъстяване, анти-ангиогенните диети изглеждат по-безопасни, да не споменаваме и по-евтини: анти-ангиогенните лекарства могат да струват до $6 000 на доза. Кои храни са най-анти-ангиогенни?
Интересно е как изобщо се разбира, че някои елементи от храната са анти-ангиогенни. Разбирайки, че хората на растително хранене са предпазени от заболявания, свързани с излишна ангиогенеза, като рак и загуба на зрението вследствие на диабет, изследователите взели група растителноядни и започнали да изследват различни компоненти на урината им в сравнение с растежа на човешки клетки на кръвоносните съдове, събрани от изхвърлена пъпна връв. Концентрацията на фитонутриенти в урината на вегетарианци може да бъде 30 пъти по-висока отколкото при останалото население. С помощта на този метод те установили голям брой естествени анти-ангиогенни съставки в храната ни. Въпросът е възможно ли е необходимите нива за блокиране на ангиогенезата в съд на Петри да се достигнат и в кръвта след хранене? Отговорът е да, както скоро осъзнават изследователите.
Анти-ангиогенните концентрации на броколите могат да достигнат кръвта в рамките на 1 час, чрез прием на по-малко от 3/4 чаша супа от броколи. Това са напълно възможни количества. Ще забележите, че повечето от тези съединения могат да се изчистят от тялото само за 6 часа и да се върнат на нула след 24 часа, затова трябва да се стремим да ядем кръстоцветни зеленчуци поне веднъж на ден. Анти-ангиогенните концентрации на бета криптоксантин могат да се достигнат до няколко часа след изяждане на 2 чаши червена папая. 1 1/4 чаша сварен лук може да си даде анти-ангиогенната доза на кверцетин в кръвта за по-малко от 1 час. Нивата на съединенията от соята, които са нужни, са открити в кръвта на хората с традиционната диета за Япония. Не си измислям някакъв вид печено ястие с броколи, папая, лук и тофу. Това са просто примери, които показват, че анти-ангиогенните концентрации могат да бъдат постигнати в кръвта след прием на голяма порция.
Като цяло, най-концентрираните източници на полифеноли, видът фитонутриенти, които съдържат много от анти-ангиогенните съединения, открити днес, са билките и подправките. Единствените други в топ 10 (от над 450 тествани храни) са горските плодове, какаото и лененото семе на прах. Относно порциите, най-големите претенденти са горските плодове, като артишокът води зеленчуците, а пълнозърнестата ръж води от зърнените. По ирония на съдбата киселото мляко е водещ източник в САЩ, но само защото повечето млека са с вкус на плодове, а много съдържат и горски плодове, докато обикновеното чисто кисело мляко е едва в топ 25.
За превенция на рака изследователите предлагат редовна консумация на анти-ангиогенни храни. Имаме ли доказателства, че това има ефект? Въз основа на анализа на над хиляда тумора от едно харвардско проучване върху мъже здравни специалисти, се оказва, че мъжете, които се хранят с най-много домати, имат значително по-малко ангиогенеза в тумора си, което означава по-малък риск от смъртоносно заболяване. Да, но дали същият анти-ангиогенен потенциал на плодовете и зеленчуците би попречил също и на корема ни да расте? Има само един начин да разберем.
Един мета анализ с над дузина рандомизирани контролирани проучвания върху плодове и зеленчуци при хора с наднормено тегло установява цели 3 кг допълнително отслабване, но това може да се дължи на много други причини, като намален прием на калории от фибри и съдържание на вода, но може би възпрепятстването на ангиогенезата играе роля. Първоначално планирах да включа секция върху ангиогенезата в книгата си „Можем без диети“, но търсех само доказани механизми на отслабване, ето защо тази тема не присъства там, но си помислих, че е толкова интересно и затова направих тези видеа.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-foods-are-the-most-anti-angiogenic/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев