Ангиогенезата представлява създаване на нови кръвоносни съдове. Туморите я използват, за да продължават да растат. Мастните ни тъкани също се нуждаят от кръвоснабдяване, за да се разширяват. Възможно ли е анти-ангиогенетичният подход да работи и за отслабването? Ще разгледаме тази тема в това видео и в следващото.
Много от съвременните лечения на рак включват стратегии, свързани с анти-ангиогенеза, от гръцки думата „ангио“ означава съд, а „генеза“ означава създаване. Така че, анти-ангиогенезата се противопоставя на създаването на кръвоносни съдове. С други думи, борба срещу рака чрез прекъсване на кръвоснабдяването към тумора.
Някои видове рак могат да растат само до големината на върха на една химикалка, ако нямат кръвоснабдяване. Растежът на тумора след това спира. Проучвания с аутопсии показват, че на практика всеки има такива малки тумори в себе си на 70-годишна възраст. Ето защо ракът без заболяване може да се смята за нормален етап на стареенето.
За да си присвоят кръвоснабдяване, туморите освобождават ангиогенни фактори, химикали, които карат нови кръвоносни съдове да се насочват към рака. Веднъж след като кръвоносният съд достигне тумора и се прикрепи към него, започва активността му – туморът може да нарасне експоненциално. Лишавайки рака от кръвоснабдяване химиотерапията, която блокира този процес, може понякога да доведе до смаляване на туморите, но в идеалния случай няма да чакаме до такъв късен стадий, за да ги премахнем с корена. Именно тук може да се намеси храненето ни. Много от фиотнутриентите, които познаваме и обичаме в чая, подправките, горските плодове, броколи и боб, има анти-ангиогенни свойства. Предвид силата на растенията, основата на анти-ангиогенния подход към рака е пълноценното растително хранене.
Но заглавието на това видео е „Използване на ангиогенезата за отслабване“. Какво е общото със затлъстяването? Замислете се. Туморите не са единствените тъкани в тялото с разширяващ се обем. Средният тумор, който се разпознава от мамографиите, е с размера на едно малко топче за игра, а растежът на рака на гърдата може да отнеме десетилетия. Ако хората преяждат, това може лесно да доведе до цял половин килограм мастни тъкани само за няколко дни. Телесните мазнини имат много кръвоносни съдове. Всяка мастна клетка е тялото ни е заобиколена от малки кръвоносни съдчета. При големите липосукции 1/3 от събраното е чиста кръв.
В зряла възраст нашите мастни тъкани постоянно се променят, разширяват се и се стесняват въз основа на ежедневната ни нужда от енергия. Това изисква развитието и отстъплението на широки мрежи от нови кръвоносни съдове. Човешкото тяло вече съдържа 96 км кръвоносни съдове. Представете си колко още километри трябва да се изградят, когато наддаваме тегло. Без ангиогенеза, без изграждането на всички тези нови кръвоносни съдове, няма да можем да добавим всичките тези мазнини. Следите ли накъде отиваме?
За да се разширят, мастните клетки освобождават същите химикали, както и туморите, за да увеличат кръвоснабдяването. Мастните тъкани са толкова ангиогенни, че сърдечно-съдовите хирурзи са опитали дори да присадят директно мастна тъкан на сърцето след инфаркт с надеждата, че това ще подпомогне растежа на артериите за справяне с блокажите. Можем да вземем мастни проби от затлъстели хора по време на бариатрична операция, да ги поставим върху живи мембрани на плодородни кокоши яйца и за една седмица мазнината буквално ще бъде погълната от кръвоносните съдове. Това може да помогне с обяснението защо излишното количество мазнини може да ускори растежа на рака.
Затлъстяването увеличава риска от над дузина различни видове рак, което увеличава цялостния риск от поява и смърт от рак с около 20%. Всички тези ангиогенни фактори, които се освобождават от нарастващите ни телесни мазнини, могат да преминат в кръвта, което да доведе до по-високи кръвни нива сред хората с наднормено тегло, а те се понижават отново, когато отслабваме. Така че можем да имаме двойна полза, ако лекуваме затлъстяването като тумор, използвайки анти-ангиогенни стратегии, за да предотвратим изначалното нарастване на мазнините. Има анти-ангиогенни лекарства, както и анти-ангиогенни храни. Ще разгледаме и двете теми в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/targeting-angiogenesis-to-lose-weight/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев