Това е първото ми видео от поредицата за йога с 6 епизода. В тази поредица ще разгледаме влиянието на йога върху голям брой състояния, и да, ще разбиваме митовете, но двупосочно. Вижте сами.
Практиката на йога за здраве е станала известна в САЩ и по света. Според едно проучване от 2016 г. 36 млн. американци практикуват йога в различна степен. Въпреки че йога датира отпреди хиляди години, тя е представена в САЩ едва преди около един век. Какви са рисковете и ползите? Практикуващите йога твърдят, че са по-здрави, но това не означава непременно, че причината е йога.
Например, за практикуващите йога е по-вероятно да имат нормално тегло, а не да са затлъстели, а това само по себе си носи по-добро здраве. Разбира се, ако йогата е отговорна за отслабването, определено това ще е от полза за нея, но практикуващите йога е по-вероятно и да са белокожи млади жени с образование – всичко това е независимо свързано с по-добро здраве. Същото нещо е и с по-високия социално-икономически статус.
Практикуващите йога обикновено имат повече здравословни навици, особено по-редовна физическа активност като цяло и вегетарианско хранене. И колкото повече се практикува йога, толкова по-вероятно е да откажат месото и да приемат повече плодове и зеленчуци. За всеки допълнителен ден йога на седмица шансовете за преминаване към вегетарианство нарастват с 20%. Около 1 на всеки 3 йога учители в Англия следват растително хранене, много по-висок процент в сравнение с общото население.
Така че, когато се прави такова проучване, което сравнява сърдечно-съдовото здраве на йогите с това на бегачите и на хората със застоял начин на живот, може да се види колко е трудно да се изолират само ефектите от йога, след като много повече йоги казват, че се въздържат от месо в сравнение с останалите две групи. Когато четох за ролята на йога при превенция и справяне с различни сърдечно-съдови заболявания, изненадах се, че йога може значително да понижи нивата на холестерол. В крайна сметка сърдечното заболяване е причина за смърт #1 на мъжете и жените. И когато разгледах подробно тези проучвания, наистина се развълнувах. Ремисия на коронарната атеросклероза с йога? Замислих се, че единствената интервенция в начина на живот, която със сигурност е способна на това, е пълноценното растително хранене. Какво мислите, че включвала интервенция с йога? Диета, пълна с цели растителни храни, плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки, хората си набавяли по 50 г фибри на ден. Нищо чудно, че излекували сърдечното си заболяване. Но каква роля играе самата йога?
Ако йогата ви накара да възприемете по-добър начин на живот, да спрете да пушите, да се храните по-здравословно, прекрасно! Само хората да започнат да се грижат по-добре за себе си. Ако шапката ви от станиол ви каже, че марсианците искат да спрете поничките, аз съм за. Какво е нужно. Но ако трябва да разберем дали самото практикуване на йога има някакви специални ползи, наистина трябва да погледнем интервенционалните проучвания, рандомизирани контролирани проучвания, които скачат над връзките и зависимостите и могат да докажат причина и следствие.
Например, когато разберем, че практикуващите йога имат по-добро здраве и по-малка вероятност от затлъстяване, това може би са обърнати причина и следствие, което означава, че вместо йогата да води до по-добро здраве и нормално тегло, може би по-доброто здраве, липсата на затлъстяване, води до повече йога практика. И обратното. Когато прочетем, че йогите е по-вероятно да имат проблеми с ума (депресия, тревожност), мускулно-скелетни заболявания (артрит, подагра, лупус, фибромиалгия, болки в ставите, изкълчвания и астма), може би йогата допринася към някои от тези състояния като разтягане на мускулите. Но за повечето вероятно е обратна причинно-следствена връзка: хората със заболявания търсят помощ. Получават ли я? Единственият начин да разберем със сигурност е да тестваме, а това ще разгледаме в следващия епизод.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prove-whether-yoga-has-special-health-benefits/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев