Хроничното бъбречно заболяване е една от десетте водещи причини за преждевременна смърт в САЩ, а честотата се увеличава. Хроничното бъбречно заболяване засяга над 10% от възрастното население и всяка година над 100 000 американци развива бъбречно заболяване краен стадий и трябва да преминат на диализа. Лудостта е, че цели 96% от хората с лека до умерена форма на проблеми с бъбречната функция и около половината от хората с тежко намалена бъбречна функция си остават недиагностицирани. Това означава, че по-голямата част, 24 от общо 25 души с хронично бъбречно заболяване дори не знаят, че го имат.
Какво можем да направим, за да поддържаме бъбречната си функция? В едно проучване, което проследява над 1 000 по-възрастни жени за 10 години, тези, които консумират храни, богати на растителен протеин, имат по-бавно влошаване на бъбречната функция, което доказва ползите от растителното хранене като цяло, за да се поддържа здравето на бъбреците. В сравнение с протеина от растителни източници, животинските протеини са свързани с повишен риск от бъбречно заболяване в краен стадий при няколко такива проучвания. Не сме сигурни защо. Увреждането на бъбреците от животинските протеини може да се дължи на киселинното натоварване от храната, прекомерното количество фосфор или лошите бактерии в чревния микробиом и последващото възпаление.
Киселинното натоварване от храната при стандартната американска диета произлиза най-вече от животински източници, като месо, яйца и сирене. При включване на по-големи порции храни с естествен алкализиращ ефект, като плодове и зеленчуци, изцяло растителното хранене е почти киселинно неутрално. Дори само консумацията на растителна храна 2 или 3 дни от седмицата може значително да намали киселинния товар, който се доставя до бъбреците, а ако преминете на растително хранене изцяло, ще навлезете директно на алкална територия. Дори само спирането на месото може да донесе алкален товар в сравнение с киселинния товар на невегетарианците. Всичко това е важно, тъй като киселината от храната може да предизвика бъбречно увреждане и прогресиращо влошаване на бъбречната функция.
Приемът на животински протеини може също да причини дисбаланс на композицията на чревния микробиом като произвежда повече амоняк и водороден сулфид, газ с миризма на развалени яйца, както и да има възпалителен ефект, който може да доведе до намалена бъбречна функция, но причината може и да са животинските мазнини. В проучването на Харвард върху медицинските сестри, по-високият прием на животински мазнини се оказва пряко свързан с изхвърляне на протеини в урината, което е знак за увреждане на бъбреците, и за да ги предпазят от това, учените предлагат диета с по-ниско съдържание на животински протеини, мазнини и холестерол.
Това може да обясни и защо вегетарианците имат по-добра бъбречна функция от невегетарианците в съответствие с пола, възрастта, размера, физическата активност, алкохола, пушенето и т.н. Така че, дори и месоядните, които са също толкова слаби, колкото вегетарианците, имат същия добър холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, имат влошена бъбречна функция. Смята се, че по-големият прием на фибри при растителното хранене допринася за предпазния ефект върху бъбречната функция, отново чрез микробиомния механизъм. Докато консумацията на животински протеини може да доведе до размножаване на бактерии, които се хранят с месо, а след това да се появят пропускливи черва, уремични токсини и последващо възпаление, оксидативен стрес и развитие на хронично бъбречно заболяване. Това може да се спре, заедно с намаляване на възпалението и киселинния товар, благодарение на консумацията на храни, богати на фибри.
Нищо чудно, че вегетарианският модел на хранене без яйца е свързан с 37% по-малка вероятност от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ами растителното хранене не само за превенция, но и за справяне с хроничното бъбречно заболяване? Може ли пълната промяна на начина на живот да измени и курса на болестта? Това е случаят на човек, диагностициран със заболяване с минимални промени. Това е когато бъбреците започват да пропускат протеин, въпреки че има минимални промени, които се забелязват при биопсия под микроскоп. Ако започнете лечение със стероиди, за няколко месеца проблемът ще изчезне, но значителна част може и да не реагират на стероидната терапия. Той бил диагностициран преди 18 години, но само чрез замяна на животинските протеини с растителни успял да постави хроничното си бъбречно заболяване в ремисия.
На 44-годишна възраст той внезапно развил подуване, което засегнало цялото му тяло, понеже губел толкова много протеини. Бил слаб, бавен и не можел да се концентрира. Диагностициран със заболяване с минимални промени и лекуван с водно хапче и 4 различни медикамента за понижаване на кръвното налягане. Поради липсата на резултат от високите дози стероиди бил добавен силен имунопотискащ медикамент: и все пак тежката загуба на протеини продължавала, хипертонията и бъбречната функция се влошили докато… не преминал на растително хранене, започнал да тренира, отслабнал с 27 кг, бъбречното заболяване си отишло и не се върнало.
Нека чуем какво казва самият той. „Оценявам препоръките на лекарите за промяна на храненето: да заменя протеините с растителни източници. Само тази промяна оказа сериозно влияние на живота ми. Върнах си качеството на живот, за което си мислех, че си е отишло завинаги. Моята представа за нормално беше способността ми да извършвам професионалните си задължения и да тренирам. През последните 7 месеца плувам над 5 км през ден: дистанция, която превишава способностите ми от преди заболяването. Предполагах, че живея здравословно преди да се разболея; днес живея по-здравословен и по-щастлив живот и имам бъбреците си, за които съм благодарен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diet-for-minimal-change-disease-of-the-kidney/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев