Преди няколко седмици публикувах видео за репелента DEET и натуралните му алтернативи, които можем да използваме върху дрехите или кожата си, но възможно ли е храните, които ядем, също да действат като репелент? Все още няма информация за вампирите, но… имаме доказателства за чесъна и други кръвосмучещи. Вижте това…
Дали някои хора просто не са по-привлечени от комари в сравнение с други? Очевидно, тъй като еднояйчните близнаци е по-вероятно да имат подобрен вкус в сравнение с двуяйчните близнаци, които споделят само 50% от ДНК-то си, което показва скрит генетичен компонент, който може да бъде подушен от комарите, въпреки че не е ясно дали причината не е, че някои хора миришат по-добре или че някои хора миришат по-зле.
Знаем, че бременните жени са два пъти по-привлекателни за маларийните комари и също че комарите се привличат от потта. Човешката пот съдържа компоненти, които са привлекателни за антропофилните или обичащите хора комари. Уникалната композиция на човешката пот изглежда обяснява дразнещия й ефект, въпреки че потта от някои части на тялото е очевидно по-дразнеща от други. Проби, взети от потта на подмишниците се оказват не толкова привлекателни, колкото от ръцете или краката. Ето я графиката. Смята се, че разликата се причинява от остатъците на дезодорантите, тъй като в един последващ експеримент доброволци били помолени да избягват употребата на продукти за кожата 5 дни и след това не е забелязана никаква разлика.
Най-странното от изследванията, които намерих, е това. Паразитите, които причиняват болестта малария, пренасяна от комарите, която убива стотици хиляди хора всяка година, ви прави по-привлекателни към комарите, които пренасят маларията. Няма по-добър начин паразитите да преминават от един човек към друг. Вместо да оставят всичко на случайността, някои паразити манипулират домакините си по сложни начини. И преди съм говорил за това как мозъчният паразит токсоплазма привлича мишките към миризмата на котешка урина, за да достигне до мозъка на котките, или как вирусът раби, който се концентрира в слюнката и навлиза яростно в мозъка. Има дори паразит, който трябва да премине от мравката към птица; затова и той прави коремчето на мравката ярко червено, за да изглежда като узряла боровинка и кара мравката да се изпъне по гръб, за да обърка птицата, която се храни с плодове. Ето мравките преди и след инфекцията. Също както паразитите, свързани с маларията, ни правят особено вкусни за комарите.
Има ли нещо, което можем да направим, за да сме не толкова вкусни? И преди съм говорил за различните репеленти против комари, които можете да си напръскате върху кожата, както синтетични, така и естествени репеленти, но има ли нещо за ядене или пиене, което да ви направи по-малко вероятна жертва?
Когато разглеждаме научната литература за храненето и комарите, ще видим много статии като тази: SkitoSnack, изкуствен заместител на кръвта. При мишките различните диета имат различно влияние, но какво да кажем за хората?
Една от най-често срещаните истории е, че добавките с витамин B комплекс предпазват срещу хапещи насекоми. Друга народна повеля включва приема на чесън, мармит, вегемит, таблетки бирена мая и алкохол, но няма как да знаем… докато не проверим.
Какво ще кажете за контролирано двойно тайно проучване с плацебо, което изследва чесъна като репелент срещу комари? Вярата в способността на чесъна да отблъсква насекомите, изглежда доста разпространена; ето защо изследователите в Кънектикът решили да разберат дали е истина. Разгледали броя на комарите, които не се хранели с участниците, броя на ухапванията от комари, тежестта на комарите след хранене и количеството погълната кръв, докато хората приемали чесън и после, докато не приемали, и данните не дават доказателства за отблъскване на комарите.
Не е изненада, имайки предвид, че дори и ако се намажете обилно с чесън по кожата, след 30 минути комарите няма да се повлияят изобщо. Консумацията на чесън обаче може да помогне при кърлежи. Понеже военните понякога са изложение на по-висок риск от кърлежи и заболявания, пренасяни от тях, шведските военни извършили рандомизирани двойно тайни контролирани проучвания върху чесъна за предотвратяване на ухапвания от кърлежи сред морските пехотинци. 50 души пиели еквивалента на около 1 скилидка чесън на ден, а 50 други приемали хапчета плацебо; след това се сменили. И се оказва, че има значително намаление на ухапванията от кърлежи при консумация на чесън в сравнение с плацебо, което намалява риска от ухапвания с около 20%.
20% е по-добре от нищо, но третирането на дрехите с препарат като перметрин се оказва, че е 100% ефективен срещу еленови твърди кърлежи, преносителите на Лаймска болест, и затова той е по-подходящ от това да разчитаме на чесновото хлебче да ни спаси.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-eating-garlic-reduce-mosquito-bites/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев