Както се изрази председателят на департамента по нутрициология на Харвард, преминаването на стандартното хранене в света към здравословни растителни модели на хранене ще изисква сериозни усилия на здравеопазването, но може да послужи като средство за осигуряване на бъдещото здраве на човечеството.
В книгата ми „Можем без диети“, в главата за създаване на навици говоря за това как можем да променим съществуващите лоши навици към добри, или да създадем чисто нови добри навици с помощта на техника, известна като намерения за изпълнение. Вместо празни обещания да направим най-доброто, намеренията за изпълнение са специфични планове с условия ако-тогава, за да изпълнят определено поведение в определен контекст. Когато ситуация X се появи, аз ще извърша отговор Y. Например, ако огладнея след вечеря, ще изям една ябълка. Ако предизвикващите условия се случват редовно и ежедневно, намеренията за изпълнение могат да бъдат началото на красив навик.
Ами ако използваме намеренията за изпълнение, за да изключим месото? В крайна сметка, повечето избори на храни се дължат просто на вградени навици, а месото не е изключение. Тук се опитали да убедят хората да се променят от гледна точка на климата, предвид по-големите емисии на парникови газове от животновъдството отколкото от всички коли, камиони, влакове, кораби и самолети, взети заедно, но каквато и да е причината, изследователите накарали хората да направят план от типа ако-тогава (например, „Ако посетя кафенето на университета за обяд утре, ще избера едно от вегетарианските ястия“). Ако мотивираме хората съзнателно да правят намерения за изпълнение, особено как да постигат някоя цел, това изглежда проста техника, но тя действа. Намеренията за изпълнение карат хората не само да мислят по-често за намеренията си да намалят консумацията на месо, но и да приемат по-малко месо, независимо от силата на навика. От една страна, спирането на навика може да бъде една от най-трудните задачи, които си поставяме. От друга страна, първата и ефективна стъпка да стигнем дотам изглежда е да си запишем промяната на лист хартия под формата на твърдение от типа ако-тогава. Дори пътуването на хиляди километри започва с една-единствена стъпка.
Как иначе можем да преминем към хранене с намалено съдържание на месо? Говорихме за това как да направим здравословната опция опцията по подразбиране. Можем и да минимизираме разрушение като произвеждаме достъпни, разпознаваеми и вкусни растителни алтернативи на месото. Темата за растителните алтернативи на месото се обсъжда вече от няколко десетилетия, но едва наскоро стана една от най-актуалните теми в хранителните и изследователските общества. В крайна сметка, една от най-големите пречки за промяна на храненето е наслаждението от приема на месо и затова, ако можем да развием подобен вкус и усещане в устата, това може да помогне на хората да направят тази крачка. Изглежда, че действа. В последните години в Северна Америка продажбите на растителни алтернативи на месото нараснаха с 37%.
Направих цяла поредица от 12 видеа за последиците върху здравето от различните видове заместители на месо, но това беше преди излизането на това проучване. „Проучване с апетитна растителна храна – алтернатива на месото“ или SWAP-MEAT. Компанията, която произвежда Beyond Burger, решава да провери като финансира проучване чрез престижната лаборатория на Крис Гарднър в Станфорд. Рандомизирано проучване, което сравнява ефекта от консумацията на растителни алтернативи на месото и животинското месо върху здравето на хората като ги кара да приемат поне по 2 порции на ден растителна алтернатива или животинско месо за 8 седмици, като всички останало е непроменено. Вместо бургери и телешко от крава, наденици от прасета и гърди от пилета, хората консумирали бургери, наденици и пиле от растения. Ако се опитваха да дадат предимство на Beyond Meat, щяха да изберат възможно най-вредното месо за сравнение, но не, месото е био, животните са хранени с трева, за да има възможно най-справедливо сравнение.
Какво се случило? Значително понижение на нивата на TMAO по време на фазата с растителното месо. Това е хубаво нещо, както и преди съм казвал. Консумацията на месо, млечни и яйца може да се превърне в триметиламин от лошите бактерии в червата, а триметиламинът се окислява в черния дроб и се превръща в TMAO, който е свързан със сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и с убиец номер 1, атеросклероза, втвърдяване на артериите.
Групата с растителното месо постигнала и значителен спад на холестерола. Не е изненадващо, предвид по-ниския прием на наситени мазнини. Разбира се, ако те приемаха цели растителни храни вместо това, като бобови, наситените мазнини щяха да са още по-ниски, фибрите – много по-високи, а натрият – много занижен. На практика няма разлика в приема на натрий; така че, не е изненада, че няма разлика и в кръвното налягане.
Голямата изненада е в теглото. По време на фазата с растителното месо те отслабнали неусетно с няколко килограма. Някои видове месо на растителна основа са силно преработени и обикновено хората наддават тегло; теглото им обаче се оказало умерено, но значително по-ниско след 8 седмици на растителна храна в сравнение с животинската фаза. По-специално, това е наблюдавано, въпреки че няма разлики в общия калориен прием или физическата активност между фазите. Едни и същи калории, но по-малко тегло. И преди сме виждали това. Едно и също калорийно ограничение, но повече отслабване при растителното хранене, по-малка талия, по-малко телесни мазнини. Това може да се дължи на по-малкото аминокиселини с разклонена верига при растителните протеини в сравнение с животинските или понеже метаболитната скорост в покой при вегетарианците е с цели 20% по-висока; така че, дори и в съня си изгаряте повече калории.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-beyond-meat-plant-based-meat-alternatives-healthy/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев