Едно онлайн проучване за лични стратегии против комари разкри всякакви видове странни хитрини, от разрязването наполовина на един домат и оставянето му до леглото през нощта до търкането с цигарени фасове, напоени с алкохол. Можете да се накиснете и целите в алкохол с джин и тоник, да намалите захарта, да изключите месото или бананите. Но странното е, че някои казват да се избягват бананите, други казват да се ядат банани, за да оставим комарите без храна, а трети – да се мажем с банан по кожата. (Дори не искам да знам какво още може да се прави с него.)
Да ядем банани? Да избягваме банани? Няма как да знаем… докато не проверим. Влиянието на бананите върху привличането на комари, носители на малария, при хората. Изследователи от Уисконсин накарали участниците да ядат грозде или банани преди да тестват как комарите се повлияват и… приемът на банани е силно свързан с повишение на броя комари часове след изяждане на един банан, което се равнява на около 11 допълните контакт с комари след 1 час и 7 контакта след 2 часа. Междувременно приемът на грозде нямал никакъв ефект. Интересното е, че няма значение колко банана човек изяжда наведнъж, тъй като приемът на три банана изглежда не прави хората по-вкусни отколкото приема на един банан. Извод: след години на експерименти заключението е, че приемът на банани, но не на грозде, води до значително по-голямо привличане към комари часове след прием средно, въпреки че някои хора изглежда имат имунитет към ефекта на банана.
Ами джин и тоник? Някои хора предполагат, че алкохолът ще държи буболечките настрана; според други, ще страдаме от повече ухапвания от комари след прием на алкохол. Има само един начин да разберем. Пийнете си малко бира и след това поставете ръката си в кутия, пълна с комари. Заглавието издава резултатите. Приемът на алкохол стимулира привличането на комари. Около 40% от комарите кацат на ръцете при изпиването на една бутилка бира в сравнение с около 50% след това. И изглежда няма нищо общо с промените в производството на пот или температурата на кожата след пиенето. Може би е просто нещо, което започвате да отделяте след пиене. И така, не е и защото сте били ухапани няколко пъти, понеже сте припаднали на някоя алея или нещо такова. Изследователите заключават, че тъй като процентът комари, които кацат върху доброволците, значително се увеличава след прием на бира, пиенето на алкохол стимулира привличането на комарите. Но може би пък пиенето на бира, а не непременно все вид алкохол. И тук изследвали само един вид комари, този, който пренася болести като денга, зика и жълта треска.
Ами измерването на човешката привлекателност на маларийните комари преди и след като доброволците консумирали или бира (използвайки 25 доброволци и общо 2500 комари) или вода като контрола с 18 доброволци и само около 1800 комара. И? Консумацията на вода нямала ефект, но консумацията на бира увеличила привличането към доброволците. Сякаш комарите си сложили очила за бира. Консумацията на бора увеличава привлекателността на човека.
До днешна дата бананите и бирата са единствените изследвани неща, за които е изследвано, че увеличават привличането на комари. Добре, но ние бихме искали да отблъснем комарите, не да ги привличаме. Ами B витамините като домашно средство срещу комари? B витамините често се препоръчват в медиите като системен репелент срещу комари, особено в мрежата. Първите проучвания са от над половин век. Дават на хората дози витамин B1 и B6, но в поредица от последващи тестове комарите продължили да си хапят ожесточено. Само четирима души били изследвани, но витамините се оказали толкова безполезни, че учените не смятали, че си заслужава да повтарят експериментите с оглед на очевидната липса на ефект от тези витамини. Изследователите пишат, че смятат за опровергана идеята, че витамините, приемани през устата, служат като репеленти за комари. Но тук тествали само витамин B1 и B6. Ами B2, B3, B5, B9, B12? Няма как да знаем, докато не проверим.
Това са резултатите от малък брой публикувани проучвания, като това, което смята, че витамин B комплекс не е ефективен като репелент, но тези проучвания са ограничени до много малко участници, само един вид комари и ограничен брой B витамини. И така, изследователите решили да тестват веднъж завинаги всички, B1, B2, B3, B5, B6, B7 също известен и като биотин, B9, B12. Опитали и с мегадоза тиамин, B1, за който се говори, че е най-ефективният от B групата и… нищо. Никакъв ефект от добавянето на витамин B. Никой от тях. Би било добре да имаме ефективен репелент, приеман през устата. За съжаление витамин B1 е доказано неефективен. И това включва така наречените репеленти лепенки против комари, които би трябвало да осигуряват B1 през кожата. Никаква защита.
Изводът: витамин B1, също известен и като тиамин, не е надежден репелент против комари при мъжете. Опитали и с мазане по кожата. Неуспех след неуспех, учените започват да съжаляват доброволците, които седят с една стая без дрехите си. И след това пускат около 100 комара в стаята. Вижте някои от процентите ухапвания. Това са ухапвания за една минута. До 96 ухапвания за минута. Само си помислете колко зле щеше да бъде положението, ако участниците бяха яли банани и пили бира.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-beer-bananas-and-b-vitamins-mosquito-repellents/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев