Това е първото видео от поредицата за спорта. Влияе ли растителното хранене върху фитнеса? Кое е най-доброто време за тренировка? Гледайте поредицата, за да разберете.
Във видеото за сравнение на спортното представяне при вегетарианците и при веганите, както и тяхната издръжливост и сила, говорих за едно проучване от 2020 г., което установява, спортистите вегани, въпреки че са значително по-възрастни, имат значително по-голям дихателен капацитет и издръжливост, като времето до изтощение е с 25% по-дълго при тест за каране на велосипед. Въпросът е защо? Един потенциален механизъм, който би могъл да обясни по-високото ниво на издръжливост при веганите, е по-голямото количество прием на въглехидрати, което води до по-добра издръжливост и представяне чрез по-високия запас на гликоген в мускулите. Други потенциални механизми, които биха могли да обяснят по-добрата издръжливост при веганите може би се дължат на антиоксидантния и противовъзпалителния профил на тяхната диета.
Може би причината са сърцата им. Още едно проучване, което показва по-голям VO2 max при спортистите вегани, което означава по-голям дихателен капацитет: този път им направили ехокардиограма, за да разгледат сърцето в реално време с помощта на ултразвук, и се оказва, че по-ниската относителна плътност на стената и по-добрата камерна систолична и диастолична функция при веганите са положителни открития.
Чакайте малко. Предвид по-високия VO2 max при спортистите вегани, може би те са просто по-добре тренирани от спортистите невегани и това е причината сърцата им да изглежда, че функционират по-добре. Честотата на тренировките на седмица и дистанцията при бягането били обаче подобни и при двете групи, което предполага ползи дори и при едни и същи тренировки.
Затова е важно здравните специалисти да се образоват; за да не се опитват да откажат хората от растително хранене и е добре дори да обмислят да съветват пациентите да прилагат специална програма за тренировки. Но няма как да знаем дали има същия ефекти при хората, които не са спортисти, докато не се направи проверка.
Вегетарианска диета vs. конвенционална диета с ограничение на калориите: ефектът върху физическата форма като реакция на аеробните упражнения при пациенти с диабет тип 2. Група диабетици приемали еднакво количество калории, спортували с еднаква честота, но едните били на вегетарианска диета, другите не. Осигурявани са им всички хранения, за да се гарантира придържане към режима, а упражненията са наблюдавани отблизо.
VO2 max се повишил с 12% при вегетарианската група, значително по-добре отколкото при невегетарианската, която не се подобрила особено изобщо. Максималното представяне се подобрило с 21% във вегетарианската група, отново значително по-добре в сравнение с невегетарианската група, която не се подобрила особено. С други думи, резултатите посочват, че растителното хранене води по-ефективно до подобрение на физическата форма в сравнение с по-малко растителното, при една и съща тренировъчна програма. Ето как изглежда графиката: значително по-добър капацитет на силата и аеробната способност в групата с вегетарианско хранене.
Изглежда, че тези на вегетарианско хранене успяват по-добре да изгарят въглехидратите в сравнение с невегетарианците и имали по-добра инсулинова чувствителност, като и двете са показатели за подобрена метаболитна гъвкавост, което означава способност да се преминава редовно от изгаряне на захари към изгаряне на мазнини и обратно.
Освен физиологичните механизми, може да има и психологически фактори. Наблюдава се понижен глад и по-малко усещания за депресия при вегетарианската група, което може би им е дало по-положително отношение към спорта. Ето ги психологическите данни. Хората на вегетарианска диета имали по-голямо подобрение в качеството си на живот и настроението. Те се чувствали по-малко ограничени, което означава, че ограничението на калориите не е за тях голям проблем; имали по-малко дезинхибиране, което означава по-малка тенденция да се тъпчат с храна, заедно с може би и по-малко чувство на глад. Да не споменаваме останалите ефекти от вегетарианското хранене върху телесното тегло, гликемичния контрол, липидите в кръвта, инсулиновата чувствителност и оксидативния стрес.
Чакайте, по-добро телесно тегло? Мислех, че са приемали един и същ брой калории. Да, и двете диети били изокалорични, едни и същи калории, но храненето без месо довело до значително по-голямо отслабване, с около 3 кг повече; също и по-голямо намаление на талията; по-нисък холестерол, разбира се; по-малко повърхностни мазнини, което означава по-малко външни видими мазнини; и най-важното, значително по-голяма загуба на висцерални мазнини, метаболитно най-опасните дълбоки коремни мазнини. Едни и същи калории, но по-голяма загуба на телесни мазнини. И не е изненада за никого, по-добър контрол на диабет. Всичко това в допълнение към по-ефективното подобрение на физическата форма.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/improving-vo2max-a-look-at-vegetarian-and-vegan-athletes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев