Еритритолът е захарен алкохол, който естествено се съдържа в малки количества в определени плодове и зеленчуци, а сега се произвежда в огромни количества комерсиално и се използва като подсладител, около 70% толкова сладък, колкото е захарта. Преди съм говорил за ролята му в предотвратяването на зъбните кариеси. Смята се, че е напълно „безопасен“, почти без калории и като бонус има леко слабително действие. Това винаги е добре за продажбите.
Еритритолът има най-голяма поносимост при храносмилане от всички останали захарни алкохоли, но какво точно означава това? Говорихме за един случай на жена стюардеса със странна диария, която се оказва не толкова странна, имайки предвид колко много дъвче дъвки без захар на основата на сорбитол. Сорбитолът е причина и за „диарията на Хелоуин“, при която хората изяждат твърде много сладки и бонбони без захар.
Еритритолът обаче се смята, че се понася по-добре, дори до 80 г, ако се разпределя за през деня, което се равнява на 19 чаени лъжички или захарният еквивалент на съдържанието на 500 мл бутилка Mountain Dew. По отношение на единичните дози, обаче, един мъж със средностатистическо тегло в САЩ би могъл да приема 14 чаени лъжички еритритол наведнъж, а една жена – 15 чаени лъжички.
Децата изглежда не са по-чувствителни към еритритола, но като цяло те са по-леки, така че максималната доза би била нещо като 3 или 4 чаени лъжички, тъй като над това количество се появява диария и/или тежки стомашно-чревни симптоми. И докато възрастните може да минат с около четвърт чаша наведнъж, това се изчислява според момента, в който започне диарията. Ако не искате никакви симптоми, ще трябва да се придържате към под 3 супени лъжици на ден, тъй като в момента, в който станат 4, може да ви се догади и да усетите борборигми, модерен медицински термин за къркорене в корема.
Смята се, че еритритолът има и антиоксидантни свойства. Имам едно видео за проучването, което го открива. Но то е направено само в епруветка. Наистина ли действа? Изглежда, че еритритолът има ендотелни защитни ефекти, което означава, че предпазва клетките, които заобикалят артериите ни. При нормални нива на кръвната захар няма голям ефект, но ако клетките се стресират с висока кръвна захар, еритритолът ще предпази човешките ендотелни клетки. При нормални нива на кръвната захар умират само няколко ендотелни клетки, но при високи нива на кръвна захар смъртността на клетките скача. Ако се добави еритритол при същите тези високи нива на кръвна захар, смъртта отново намалява. Еритритолът намалява смъртта на клетките, предизвикана от диабетни стресори. Изследователите заключават, че еритритолът има терапевтично важен предпазен ефект върху ендотелните клетки, но няма как да знаем… докато не направим проверка.
„Влиянието на еритритола върху ендотелната функция“ при пациенти с диабет тип 2“, и… консумацията на еритритол ясно подобрява ендотелната функция на малките съдове, както и хронично намалява сковаността на главната артерия. Изследователите заключават, че ползите от еритритола могат да бъдат клинично важни, ако бъдат потвърдени с контролирано проучване. Чакайте малко, това не е ли било контролирано? Не, така че не е ясно дали е щяло да се случи така или иначе. Валидацията на тези открития ще изисква рандомизирано контролирано проучване, което би било лесно за провеждане, тъй като има много неща, които могат тайно да се заменят вместо еритритол и никой няма да разбере. Все още не е направено, но нещата изглеждат доста обещаващо за еритритола, обаче…
Еритротолът е свързан с увеличаване на телесните мазнини при младежите и подрастващите деца? Какво? Еритритолът е показател за метаболитна дисфункция? Свързан тясно с появата на диабет? Свързан тясно с поява на коронарна болест на сърцето? Какво се случва? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-erythritol-sweetener-is-too-much/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев